wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
syrop cebulowy
Autor Wiadomość
joannasu 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-11-21, 12:08   syrop cebulowy

mam na mysli syrop spreparowany z pokrojonej cebuli zasypanej lyzeczka, dwiema brazowego cukru... czy uzywacie, co o tym sadzicie. Ja spotkalam sie z tym dopiero niedawno, moja siostra stosuje u swojego dziecka i mowi ze dziala (ponoc ma wlasciwosci/jest skuteczny jak antybiotyk), ostatnio sama bylam swiadkiem ze dziala - choc moze zeszla temperatura bo tak mialo byc a nie dzieki syropowi? Co wy o tym sadzicie? ja szczerze mowiec jestem sceptycznie nastawiona...

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-11-21, 12:11   

Stary, wypróbowany sposób, który na pewno działa. Może być też z czosnku :)
Zresztą już nieraz była o tym mowa na forum.

joannasu 

Wysłany: 2009-11-21, 12:46   

ok, przyznaje nie przeszukalam rzetelnie archiwum :oops:

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2009-11-21, 13:21   

Wlasnie wymieszalam cebule z miodem manuka bo Klara od wczoraj mokro kaszle.
Jako dziecko sama pamietam smak tego syropu.

mario 

Wysłany: 2009-11-21, 13:58   

HEj ja tego syropu używam od dziecka.Faktycznie ma dzialanie jak antybiotyk a w dodatku jest 100 % naturalny!Tylko trzeba pamietac aby czesto robic swieży bo dość szybko się psuje.Zasypuje cebulkę cukrem i odstawiam na kilka godzin,przykryty ozywiśie aby całe mieszkanie cebulą nie przeszło.

Dorota 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2009-11-21, 19:08   

Oj ja tez go używam od dziecka! W okresie grzewczym zasypuje cebule cukrem w słoiku i na kaloryfer :-P

nika 

Pomogła: 27 razy
Wysłany: 2009-11-21, 19:18   

Działa.
Ja dopiero teraz ,w akcie desperacji zmusiłam się do niego i młodej też daję, zaskoczył mnie.
Mam taki na miodzie.

mario 

Wysłany: 2009-11-21, 21:13   

Hej Dorota,
Jeszcze tak nie próbowałem,syrop na kaloryfer.Pewnie szybciej sie robi,wiec tez tak spróbuję.Dzięki

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-21, 22:33   

Z tego co wiem, że z cebuli to raczej na kaszel, a z czosnku taki bardziej pod antybiotyk naturalny

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-21, 23:40   

lilias napisał/a:
Z tego co wiem, że z cebuli to raczej na kaszel, a z czosnku taki bardziej pod antybiotyk naturalny
Można robić cebulę+ czosnek wtedy działanie syropu jeszcze jest większe-polecam !Owszem czosnek jest naturalnym antidotum na wiele schorzeń ;-) i jeszcze nadaje się do prawie wszystkiego podnosi smak nawet zup :-)

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2009-11-22, 11:16   

Własnie ostatnio Danielowi dawałam - co wieczór 2 nieduże cebulki kroiłam, zasypywałam cukrem (tradycyjnie "na oko") i wstawiałam do szafki, bo podobno ma mieć ciemno. Rano odcedzałam i do lodówy i miałm na cały dzień - takie 3 porcje po łyżce, może trochę mniej. No i nie kaszle.
Dla mnie ten syrop ma tak tragiczny smak, że nie moge się zmusić. :-/ Lepszy prosto z lodówki.

joannasu 

Wysłany: 2009-11-22, 11:25   

a skoro on dziala jak naturalny antybiotyk mozna go przedawkowac? Ja znam werscje co 2 godziny lyzeczka od herbaty syropu, a wy jak stosujecie? i jak sie maja inne, tradycyjne specyfiki typu paracetamol/aspiryna, do syropu tzn czy mozna je rownoczesnie zazywac?

nika 

Pomogła: 27 razy
Wysłany: 2009-11-22, 12:30   

Zrobiłam w kubeczku, takim z pokrywką, on sie tak łatwo nie psuje, jak Ala kaszlała dawałm jaj trzy razy dziennie po 5 ml teraz daję dwa razy. U nas sprawdza sie taka strzykawka do syropu i koniecznie zatkany nosek, bo inaczej ŚMIERDZI!
Z czosnkiem jeszcze nie robiłam, bo nie bardzo wierzyłam, ze wogóle Ala zgodzi się ten syrop pić, a czosnek dostarcza dodatkowych efektów smakowo-zapachowych, czosnek daję w tabletkach.
Nie wiem czy można go przedawkować, bo czy cebulę mozna?

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-22, 17:14   

przedawkować pewno nie, ale czosnek ma więcej substancji drażniących (ten w tabletkach nie sądzę), a każdy wa swoją własną wrażliwość na cebulę i czosnek.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-11-22, 17:18   

Czosnek w tabletkach nie ma już raczej takich właściwości, bo aktywna alicyna jest w surowym, ale nie powinno się jeść więcej niż 1 ząbek surowego dziennie, bo bardzo obciąża wątrobę.

mandy_bu 

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-11-23, 18:48   

cebula również obciąża wątrobę.
U nas syrop z cebuli doskonale sprawdza się jako odflegmiacz. Działa rewelacyjnie. Lekarka poleciła dawać nie więcej niż 4 ml 3x dziennie 12 kg młodzieńcowi, własnie ze względu na wątrobę.

YolaW 

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2009-11-23, 20:30   

Ile cukru/miodu na syrop z 2 średnich cebuli dajecie?
Czy zrobiony wieczorem będzie gotowy na rano?
Trzeba go odcedzać?
mandy_bu napisał/a:
Lekarka poleciła dawać nie więcej niż 4 ml 3x dziennie 12 kg młodzieńcowi, własnie ze względu na wątrobę.

To jesli Olaf ma nieco ponad 10 kilo to ze 3ml będą 3x dziennie pewnie. Ile dajecie dzieciom do 11 kilo?

mandy_bu 

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-11-23, 20:41   

YolaW, no ja bym właśnie 3 ml dala i popatrzyła, czy dawka jest skuteczna. U mnie zawsze po trzeciej lub czwartej dawce dzieci zwracają morze flegmy i potem najczęściej następuje poprawa.
u mnie zrobiony wieczorem zwykle jest już gotowy na rano(robiony na cukrze - fruktozie), trzymam go wtedy w cieple, a później na balkonie.
A na dwie duże cebule dałabym duuużą łyżkę miodu. BTW na miodzie robi się ciut dłużej niż na cukrze.

YolaW 

Wysłany: 2009-11-23, 21:39   

mandy_bu, dzięki, zrobię na miodzie.
W innym wątku przeczytałam, że nie można tego syropu podawać dłużej niż 3 dni. Wiesz coś o tym?
Aha, po czym poznam, że syrop gotowy?
Wielkie dzięki. Olafa tak męczy kaszel, że muszę go podratować.

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-24, 12:23   

cebula sok puści przez noc, syrop można podawać więcej jak trzy dni(4-5), ale to zależy jak przechowuje się syrop. ja mam przekonanie, że najlepiej w chłodzie i ciemności (oczywiście po pierwszej nocy, kiedy cebulka ma oddać soki). Jak sok się psuje zmienia się jego zapach, warto sprawdzać. zdrówka kochani życzę.

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2009-11-24, 12:29   

Ja robiłam wieczorem, stał w szafce kuchennej, rano odcedzałam i wstawiałam do lodówki. Staram się robić codziennie świeży. Teraz niepotrzebny, bo Daniel nie kaszle. :-)

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-24, 20:39   

kofi, ale ty jednak ideał jesteś, codziennie świeży syrop, ja to tak jak powyżej. mam ten feler, że za dużo robię na raz (i to nie tylko syrop :-P )

YolaW 

Wysłany: 2009-11-24, 21:29   

lilias napisał/a:
Jak sok się psuje zmienia się jego zapach, warto sprawdzać.

Ten mój (na miodzie) ma baaardzo intensywny i ostry cebulowy zapach, aż od słoika odrzuca. Czy zepsuty robi się nieprzyjemny?
lilias napisał/a:
syrop można podawać więcej jak trzy dni(4-5), ale to zależy jak przechowuje się syrop

Dzięki będę podawać nawet z 5 dni, ale po dwóch a może 3 dniach zrobię itak świeży. O długość podawania pytałam raczej ze względu na Olafa niż trwałość soku.
Kiedy najlepiej go podawać? Ja starałam się między posiłkami.
Olaf na szcęście polubił sok :) Ufff.

agaB 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-11-25, 16:41   

My też używamy tego syropu. Prawdę mówiąc ostatnio tylko tym leczę Cypka.
Ja daję łyżeczkę miodu na cebulę. Można też zrobić z ksylitolem, ale trzeba uważać, bo nie wszystkie dzieci na początku ksylitol akceptują. Do ksylitolu trzeba dziecko przyswyczajać.
A działanie jego też jest dobre. Niestety tą wiedzę mam tylko od innej doświadczonej matki i nie próbowałam jeszcze na Cypku, bo jeszcze nie choruje.
Syrop z cebuli robię każdego dnia świeży. Jeżeli chce, aby wyszedł szybko pokrojoną cebulę z miodem znajdującą się w małej miseczce wkładam do większej miski, gdzie jest ciepła woda.

YolaW 

Wysłany: 2009-11-27, 00:23   

Cytat:
Kiedy najlepiej go podawać? Ja starałam się między posiłkami.

dzisiaj nasza pediatra powiedziała, że w trakcie posiłku lub zataz po, bo ten syrop może czasami podrażnić żołądek, pytała nas np. czy nie ma rzadkich kupek.

Odpowiedz do tematu