|
5 przemian. |
| Autor |
Wiadomość |
Malinetshka
Paulina

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-10-14, 20:05
|
|
|
| agaB, możesz ściągnąć i przejrzeć tę książkę np. hxxp://chomikuj.pl/bluecheese?fid=1493214]stąd |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
 |
ag

Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-10-14, 22:31
|
|
|
| ifinoe, gosia_w mam Wasze książki, nie miałam komu dziś przekazac bo na spotkanie nie dotarł nikt z Mokotowa. Może uda nam się w przyszłym tygodniu jakos spotkać. |
|
|
|
 |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-10-14, 22:52
|
|
|
| Malinetshka napisał/a: | | agaB, możesz ściągnąć i przejrzeć tę książkę np. hxxp://chomikuj.pl/bluecheese?fid=1493214]stąd |
Malinetshka, dzięki, już wchodzę na stronę i czytam
Jakbyście miały jakieś fajne e-booki odnośnie odżywiania, to proszę o wiadomość. Jestem wielką pożeraczką wiadomości odnoście zdrowego odżywiania. |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2009-10-15, 14:41
|
|
|
Agnieszko donoszę ,że książka jest już u mnie
I pierwsze wrażenie rewelacyjne- autorka bardzo ładnie tłumaczy kwestie przepisów mięsnych w jej książce |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-10-15, 18:21
|
|
|
margot: super |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-10-15, 19:27
|
|
|
| ag napisał/a: | | ifinoe, gosia_w mam Wasze książki, nie miałam komu dziś przekazac bo na spotkanie nie dotarł nikt z Mokotowa. Może uda nam się w przyszłym tygodniu jakos spotkać. |
ag, mam nadzieję, że będę już zdrowa w przyszłym tygodniu (niestety zaraziłam się od córci i jestem zupełnie rozłożona), ewentualnie, że któraś mokotowska Mama będzie na spotkaniu i będę miała bliżej po odbiór |
|
|
|
 |
Malinetshka
Paulina

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-10-15, 23:16
|
|
|
| agaB, to ja jeszcze przypomnę o chomiku Kreestal hxxp://chomikuj.pl/Kreestal |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
 |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-10-29, 14:26
|
|
|
Malinetshka, dzięki |
|
|
|
 |
gosia_w

|
Wysłany: 2009-11-27, 17:08
|
|
|
| Czy ktoś zna książki Moniki Biblis ("Kuchnia Polska według Pięciu Przemian" i “Boże Narodzenie według Pięciu Przemian”)? |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-11-27, 19:53
|
|
|
| nie i chętnie dowiem się więcej |
|
|
|
 |
gosia_w

|
Wysłany: 2009-11-27, 20:43
|
|
|
| znalazłam coś takiego: hxxp://www.pozytywnakuchnia.pl/boze-narodzenie-wedlug-pieciu-przemian/. Jest tam też odnośnik do tej drugiej książki. Dowiedziałam się, że to e-booki. Niestety niewiele jest tam informacji na temat zawartości. Ja bym chciała wiedzieć, czy są w tych książkach przepisy bez mięsa, mleka, białej mąki i cukru (a przynajmniej, czy jest ich większość). Nie potrzebuję kolejnej książki, w której muszę każdy przepis zmieniać. |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2009-11-28, 11:26
|
|
|
mam ta Kuchnia Polska według Pięciu Przemian, tak to jest e-book, to książka byłej wegetarianki, która uważa ze wegetarianizm w jej przypadku był pomyłką ....Teoria dość fajnie napisana, przepisy bardzo mieszane ,ale dużo tu mięsa, białej maki i cukru
nie wiem ,ale chyba drugiej części nie kupię -choć to o świętach |
|
|
|
 |
gosia_w

|
Wysłany: 2009-11-28, 14:54
|
|
|
dziękuję margot za info o książce. Składniki nie dla mnie, więc nie kupuję.
A "Zupy według pięciu przemian" Temelie fajne? Mięsne czy bezmięsne? Piszę list do mikołaja |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2009-11-29, 00:09
|
|
|
| gosia_w napisał/a: | A "Zupy według pięciu przemian" Temelie fajne? Mięsne czy bezmięsne? Piszę list do mikołaja |
różne,ale ta jest świetna, bardzo cenna wg mnie |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2009-11-29, 00:29
|
|
|
hxxp://www.gesundessen.ch/default.htm
po niemiecku , nic nie rozumiem ale może sie komuś przyda |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2009-12-02, 21:07
|
|
|
Pani co pisuje w MagiiGwiazd na swojej stronie zamieszcza artykuły z gazety
hxxp://www.5przemian.pl/
wkleję tu jeszcze mi znane blogi o pięciu przemianach , niestety tylko jeden wegetariański
hxxp://kuchnia5przemian.blog.onet.pl/
hxxp://kuchniapieciuprzemiandladzieci.blog.onet.pl/
hxxp://kuchniakreatywna.blox.pl/html
hxxp://kuchnia-kuchnia.pl/pl
i jeszcze tez wegeteriański
hxxp://www.manipura.pl/kuchnia/przepisy/index.html |
|
|
|
 |
gosia_w

|
Wysłany: 2009-12-02, 21:23
|
|
|
| fajnie, dzięki margot. |
|
|
|
 |
Monika Biblis
|
Wysłany: 2009-12-03, 10:50
|
|
|
| margot napisał/a: | mam ta Kuchnia Polska według Pięciu Przemian, tak to jest e-book, to książka byłej wegetarianki, która uważa ze wegetarianizm w jej przypadku był pomyłką ....Teoria dość fajnie napisana, przepisy bardzo mieszane ,ale dużo tu mięsa, białej maki i cukru |
Witam!
W "Kuchni polskiej" nie ma zbyt wielu przepisów z cukrem - znajduje się on tylko w dosłownie kilku wypiekach, ale w ilościach bardzo małych, obok cukru brązowego, często zaś zastąpiony jest miodem. Cukier jest niewskazany, o czym w książce wyraźnie jest napisane.
Zaś co do mięsa, to na 61 wszystkich przepisów umieszczonych w "Kuchni...", wegetariańskich jest ok. 44! Przecież mięso jest tylko dodatkiem, a nie głównym pokarmem
Wegetarianizm jest OK - można go stosować, ale przy grupie 0 niekoniecznie... Inne grupy krwi przez 3/4 roku mogą faktycznie obyć się bez mięsa w 100%, ale przy zrównoważonej i rozsądnej kuchni! Mój 5-letni syn jest od jakichś dwóch lat wegetarianinem - mięsa po prostu nie lubi, a ja go nie zmuszam, bo ma grupę krwi A, tylko kombinuję i wymyślam potrawy, szczególnie z roślinami strączkowymi, które na szczęście akceptuje.
Nawiązując zaś do mąki... Moje drugie dziecko ma dziedziczną alergię skórną, wyleczoną już w 80% tylko zdyscyplinowaną kuchnią pięciu przemian, bez leków. Mała nie może jeść mąki pszennej (smak kwaśny), dlatego wspaniale sprawdza się mąka kukurydziana, kasztanowa, czy ziemniaczana - wszystkie w smaku słodkim. A także mój wynalazek - mielone na mączkę w młynku do kawy płatki owsiane - polecam waszym dzieciom jako dodatek do naleśników, czy innych wypieków
Poza tym mąka pszenna jest potrzebna zdrowym osobom, ale potrawy z jej udziałem wymagają dodania przypraw typu: kurkuma, imbir, itd.
No, troszkę się rozpisałam, chciałam tylko nieco sprostować co do tego cukru, mięsa i mąki w przepisach
Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkie wegetarianki!
Monika Biblis
PS. Mam jednak sentyment do tego bezmięsnego okresu... Było tak ideologicznie i była to wielka przygoda. Absolutnie wszystko jest dla ludzi!!
Z mojego jarskiego doświadczenia mogę gorąco polecić dwie książki:
- "Pięć przemian w kuchni wegetariańskiej" Anny Czelej
- "Makrobiotyka. Sztuka zdrowia i długiego życia" Stanisławy Pietyry-Rufin
Próbujcie, eksperymentujcie i szukajcie swojej ścieżki, bo doświadczanie jest naszą siłą i mądrością!
Pozdrawiam raz jeszcze
M.B. |
_________________ Bądź światłem sam dla siebie |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2009-12-05, 16:44
|
|
|
Monika , a jak używasz tych mąk innych to mieszasz ze sobą czy każda osobno?
Te naleśniki to jak robisz? |
|
|
|
 |
Monika Biblis
|
Wysłany: 2009-12-05, 20:51
|
|
|
Margot, pisałaś, że masz moją książkę, a tam jest przecież przepis na naleśniki z trzech mąk Aczkolwiek jest tam mąka pszenna.
Tak, mieszam ze sobą różne rodzaje i jest świetny smak, oczywiście bez mleka. Zamiast niego można dodać łyżkę miodu (lub dwie) w smaku słodkim.
Naleśników zupełnie bez mąki pszennej nie robiłam, ale wy możecie pokombinować dla dzieciaków. Wydaje mi się, że wtedy trzeba by dodać w smaku kwaśnym trochę soku z cytryny.
Pozdrawiam!
M.B. |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2009-12-06, 15:59
|
|
|
Monika mam twoją książkę ,ale właśnie źle zrozumiałam i myślałam,że bez maki pszennej te naleśniki są |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-06, 17:55
|
|
|
słuchałem kiedyś opowieści o kuchni 5 przemian mojej przyjaciółki - joginki.
nie wiele zrozumiałem - to znaczy zrozumiałem jak przez wieki ustalano o rozwijano sposób klasyfikacji pokarmów
nie do końca ogarnąłem tylko praktyczną zaletę tego (b. wymagającego) sposobu odżywiania
swoją drogą ciekawe do jakiej grupy zaliczyć można tempeh (???) |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
Monika Biblis
|
Wysłany: 2009-12-06, 18:37
|
|
|
| margot napisał/a: | Monika mam twoją książkę ,ale właśnie źle zrozumiałam i myślałam,że bez maki pszennej te naleśniki są |
Nie ma sprawy!
Ale, ale! Wzięłam z półki swoją "starą" książkę (kupioną bodaj 15-16 lat temu...), bardzo niegdyś przydatną, "Wszystko o wegetarianizmie" Marii Grodeckiej. Są tam ciekawe przepisy, które można przerobić na 5 przemian.
I znalazłam właśnie przepis na NALEŚNIKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH. Jest tam co prawda mąka pszenna i mleko, ale ja to przerobię po swojemu. A jak przerobię, przepraktykuję, to wrzucę na swój blog kuchenny, by wszyscy mogli skorzystać
hxxp://kuchnia5przemian.blog.onet.pl
Pozdrawiam serdecznie!
M.B.
[ Dodano: 2009-12-06, 18:46 ]
| Tempeh-Starter napisał/a: | | swoją drogą ciekawe do jakiej grupy zaliczyć można tempeh (???) |
Witaj!
Tempeh jest produktem sojowym, ma więc smak słony (przemiana Wody) i naturę zimną (Yin).
Jednak w naszym klimacie soję z powodzeniem zastępuje - z pożytkiem dla zdrowia - poczciwa fasola, w tym samym smaku |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2009-12-06, 19:19
|
|
|
Monika, mam ta książkę , zaraz sobie obejrzę przepis
a ja bardzo lubię tempeh, zwłaszcza ten wędzony czeski i robię z niego kotleciki |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-06, 21:08
|
|
|
nasza swojska fasola ani groch się nie nadają (do robienia tempeh) łuskane / gotowane zmieniają się niestety w paćkę.
w ramach "lokalizmów" zrobię może testy z białym łubinem (jak dostanę ) uprawiany kiedyś w przydomowych ogródkach był najbardziej zbliżoną do soi lokalną odmianą strączkowych - co najmniej tak jak soja wartościową.
co do tempehów eksperymentalnych jest odmiana z....
gotowanych orzeszków ziemnych (przepyszny choć bomba kaloryczna)
no i oczywiście z okary (tej pulpy sojowej która zostaje po produkcji mleczka)
z ciekawostek jeden z polskich żywieniowców - naukowców robił próby (w latach 80 !!!) z tempehu na mieszance nasion słonecznika i płatków owsianych - podobno z dobrym skutkiem
@margot, świeży tempeh, tylko świeży... o łagodnym orzechowo - pieczrakowym smaku i aromacie. apetycznej sprężystej konstytucji |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
|
|