|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Kapuśniaczki |
Autor |
Wiadomość |
Lenka
weganka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 352 Skąd: Bieszczady ;)
|
Wysłany: 2009-12-11, 15:30 Kapuśniaczki
|
|
|
Mam ogromną ochotę na kapuśniaczki. Mam gdzieś przepis na Szarpańca do barszczu, ale tam chyba jest biała mąka i mleko, a nie chcę kombinować i eksperymentować, bo nie mam mleka sojowego ani żadnego innego. Chodzi mi o przepis na kapusniaczki drożdzowe a nie z ciasta francuskiego. Wersja wegańska( najlepiej z wodą, nie z mlekiem), z kapustą kiszoną. Najlepiej z mąki razowej, ale najwyżej zmodyfikuję trochę przepis
Posiada ktoś taki przepis??? |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-12-11, 23:43
|
|
|
szczerze mówiąc nigdy o tym nie słyszałam, w sensie takiej nazwy
a na puszcze szukałas? |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
Lenka
weganka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 352 Skąd: Bieszczady ;)
|
Wysłany: 2009-12-12, 08:48
|
|
|
Tam jest przepis na kulebiaka i na paszteciki z kapustą. |
|
|
|
|
szo
Pomogła: 38 razy Dołączyła: 15 Lut 2008 Posty: 2532 Skąd: PL
|
Wysłany: 2009-12-12, 09:01
|
|
|
Lenka, coś takiego znalazłam, oczywiście do przeróbki:
500gr mąki pszennej poznańskiej + 50 gr do podsypania przy wałkowaniu
kapusniaczków
-50gr drożdży świeżych
-szklanka ciepłego mleka 3.2%
-2 czubate łyżki miękkiego masła
-1 żółtko
-1łyzka cukru
-1 rozmącone jajo do smarowania kapusniaczków
1łyzka mielonego kminku'
sól 1łyżeczka
szczypta gałki muszkatowej
1 łyzka oleju
Składniki nadzienia :
200g poszatkowanej kapusty białej
200g poszatkowanej kapusty kiszonej
5 średnich obranych i utartych pieczarek na tarce o duzych oczkach
2 cebule
2 łyzki masła lub oliwy
kminek , maggi, pieprz do smaku
Wykonanie nadzienia
Podsmazyc na 2 łyżkach masła posiekane dwie cebule
dodać potarte pieczarki smazyc do odparowania soku
dodac ugotowane oba rodzaje kapusty smażyc dalej az sok z kapusty odparuje
dodac przyprawy kminek mielony ,pieprz i maggi.
Wykonanie ciasta:
Do miski wsypac makę dodac przyprawy
zrobić dołek wkruszyc drożdże
dodac cukier i ciepłe mleko wyrobic dodac masło miekkie i olej słonecznikowy
wszystko wyrobic na pulchne ciasto .pozostawic na 20 min do wyrosniecia ,
natłuszczona reka brac placuszki rozpłaszczac na rece smarowac jajkiem
nakładac nadzienie zlepiac do srodka rogi kłasc na blache wyłozona papierem
do pieczenia smarowac jajkiem posypac kminkiem całym i piec
ok 20 min
Mozna kształtować dowolnie pierozki slimaczki ksiazeczki jak kto woli ja
zrobiłam podobne jak kołoczki sląskie
Kapuśniaczki - drożdżowe pierogi z farszem - składniki
* ciasto: 75 g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1 żółtko
* 1 jajko
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
* 5 łyżek mleka
* 1/2 kg mąki
* 250 g margaryny
farsz: 1 kg kiszonej kapusty
* 1 kg białej kapusty
* 200 g suszonych grzybów
* 1 jajo
* 2-3 średnie cebule
* gałka muszkatołowa
* 2 łyżki oleju
* 2-4 łyżki tartej bułki
Kapuśniaczki - drożdżowe pierogi z farszem - sposób przygotowania
Grzyby kruszymy i zalewamy wodą poprzedniego dnia. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę, mleko, żółtko i razem roztrzepujemy, dodając szczyptę soli. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę, razem siekamy. Dodajemy mieszankę śmietanową, drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie aksamitne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1/2 godziny.
Białą kapustę szatkujemy (niekoniecznie bardzo drobno), wrzucamy na niewielką ilośćgorącej wody, gotujemy około 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, sól do smaku i dalej gotujemy ok. godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od momentu zawrzenia) i wrzucamy do kapusty. Cebulę dość drobno siekamy, smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Wszystko mieszamy, zdejmujemy z ognia, dobrze odcedzamy i mielemy przez maszynkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec jajko i tyle tartej bułki, aby farsz nie był zbyt mokry, i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 150° C. Ciasto bierzemy po kawałku i bardzo cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz małą łyżeczką i lepimy pierogi. Ustawiamy je na klejonym boku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto około 25 minut. Gdy kapuśniaczki będą dobrze ostudzone, można je zapakować do pudełek i zamrozić.
Przed podaniem, zamrożone wkładamy na 10 minut do piekarnika (150° C). Mogą być dodatkiem do wigilijnego lub świątecznego barszczu. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-12-12, 22:02
|
|
|
Lenka, u mnie w domu nazywa się je kulebiaczki i gdy żyła moja mama to co roku je piekła na święta Bożego Narodzenie.
Ja robie je bardzo rzadko w wersji wegańskiej i najczęściej na oko bez przepisu ale postaram się to jakoś ująć w ilości:
Ciasto drożdżowe:
- mąka biała i razowa wymieszane pół na pół - 3 szklanki,
- drożdże - 30 g,
- sól,
- oliwa - 3 łyzki,
- ciepła woda - tu trudno mi podac ilość bo mąka ma różna wodochłonność także trzeba wyczuć samemu ile wody nalezy dodać.
Mąkę wsypuję do miski robiąc na środku zagłębienie. W kubku rozpuszczam drożdże w ciepłej, przegotowanej wodzie z odrobina miodu (1/2 łyżeczki) i szczyptą soli. Wymieszane drożdże wlewam w zagłębienie mąki i delikatnie małą warstwą przysypuję je tak aby były całkowicie zakryte. Pozostawiam na około 1/2 godziny do rozruszania drożdży.
Po tym czasie dodaję ciepłą wodę (stopniowo), oliwę i wyrabiam ciasto tak długo az się nie bedzie lepiło do ręki. Konsystencja ciasta powinna byc taka aby można było z niego ulepic kulę ale nie taką mocno zwartą.
Po wyrobieniu przykrywam ciasto lniana ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na conajmniej godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Po godzinie rozwałkowuję je na stolnicy , wykrawam szklanka kółka , nadziewam farszem, sklejam i przekładam na wysmarowaną olejem blachę aby wyrosły (tez około 1 godziny). Kulebiaczki przed pieczeniem można posmarować olejem i posypać kminkiem. |
|
|
|
|
Lenka
weganka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 352 Skąd: Bieszczady ;)
|
Wysłany: 2009-12-13, 09:22
|
|
|
Dziękuję ślicznie za przepisy Spróbuję jakoś zmodyfikować te dwa od Szo. A od Dżo spróbuję zrobić
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-12-20, 14:56 ]
Kochana Dżo, robiłam dziś Twoje kulebiaczki
Nie dałam im tyle czasu na wyrośnięcie, zrobiłam je troszkę szybciej. Posypałam kminkiem i solą gruboziarnistą. Z barszczem - rewelacja! Na raz zjadłam 4 malutkie są dość twardawe, ale chrupiące, czyli tak jak lubię. Następnym razem do farszu dodam sól ziołową, bo pysznie smakują, jak się je posypie tą solą.
Mam pytanie, czy kulebiaczki można mrozić? I jak sie je odmraża? Nie używam mikrofali.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|