wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dieta eliminacyjna
Autor Wiadomość
Manu 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2010-01-04, 00:08   dieta eliminacyjna

kto z Was przeprowadzal? opadam z sil. dpadl nam na wstepie z diety nabial, kakao,orzechy, pszenica,soja, czerwone owoce. ( I jak wytlumaczyc doroslemu facetowi, z kzorym zyje, ze nie zwariowalam? :-/ )
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2010-01-04, 00:19   

dziś jest jakiś okropny dzień :roll: facetom czasem nie da się wytłumaczyć tak od razu... ale może jutro się uda ? :) ja po prostu robię rozpiskę wyraźną i na lodówkę, żeby było widać
wyeliminuj gluten, słodycz, ja podaję małej tylko migdały z orzechopodobnych, chlebek tylko orkiszowy na zakwasie, z owoców je jabłko i suszoną żurawinę, no i dużo kaszy, do picia wodę, warzywa są ogólnie be, więc się nie wypowiadam... :evil: (to są tak na szybko rzeczy na jakie pozwoliła dr.Romanowska i dr.Dalecka)

a może to jajka uczulają?
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

Manu 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2010-01-04, 00:32   

kociakocia, dzieki, ide do lozka, moze zasne. gluten nam zostal - owsianka wlasnie sie moczy na jutro..... moze odstawie. Ale czemu my wszyscy mamy jakas wysypke? zapisalam nr do dermatologow- jutro podzwonie... jak ja bym chcial, zeby to nie bylo od jedzenia :!:

no moze jajo, moze nie.qwa, mam troche dosyc. a jutro zapowidziano mi wyjazd do tesciow - nie wytrzymam.

jak to jest ze straczkowymi?
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2010-01-04, 08:43   

Manu: przechodziłam przez dietę eliminacyjną, łatwo nie jest ale można.
Jeśli wszyscy macie objawy skórne może niekoniecznie alergenem jest coś w jedzeniu (zwłaszcza jeśli wcześniej nie było podejrzeń a obecnie wszyscy mniej więcej w tym samym czasie macie objawy). Może to detergent, woda, kosmetyk.....

Mirka

Wysłany: 2010-01-04, 09:07   

Zgadzam się z Agnieszką, że to niekoniecznie musi być pokarmowy alergen. Może proszek do prania, mydło, albo przespanie się na nowych, nie pranych prześcieradłach.
Mojej rodzinie się to przydażyło i wszyscy byliśmy pokryci koszmarnymi wysypkami na całym ciele.
Jeśli chodzi o dietę eliminacyjną, to na początku faktycznie nie jest łatwo, ale najważniejsze to tzw. szybkie zorganizowanie się i logistyka.
W zeszłym roku przez dwa miesiace prowadziłam taką dietę i na początku wydawało mi się, że mam do wykorzystania tylko kilka produktów, w tym ze zbóż wyłącznie jęczmień.
Okazało się jednak, ze orkisz choć też jest pszenicą, ale posiada inne białka, jest jeszcze quinoqua, amarantus, proso, gryczana etc., a w ofercie dla bezglutenowców jest masa makaronów z różnych dziwnych rzeczy (np. ziaren traw), które są całkiem smaczne.

Odpowiedz do tematu