wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Refleksologia
Autor Wiadomość
patasznikowa 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-01-11, 20:38   

to wcisnij sobie ten przycisk ode mnie Malinetshko droga :)

Malinetshka 
Paulina

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2010-01-12, 00:04   

Droga patasznikowo, sobie nie mogę, ale nie szkodzi :D jak o czymś lubię rozmawiać to przyjemność sama w sobie 8-)
DagaM napisał/a:
zjadaczko glonów :mryellow:

yummy :mrgreen:
DagaM napisał/a:
musze przysiąść i poczytać

Dago, polecam gorąco :)
Moja kuzynka do tej pory wspomina, jak parę lat temu akupresurą (dłoni akurat) "wykryłam" jej ciążę ;) Sama wtedy o niej nie wiedziała. :P

Refleksoterapia dotyczy nie tylko stóp. Również dłoni, twarzy i uszu, choć stopy są chyba najgęściejszym skupiskiem punktów refleksyjnych. Obserwacja języka to też ciekawa rzecz. To również niejako "mapa" ciała.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-01-12, 00:10   

hxxp://www.refleksoterapia.pl/index.php?chm=18 to jest ciekawe też ;) (choć może już o tym było :P )
ostatnio znowu przemyśliwuję kwestie refleksologiczne, tylko że ja dostaję lekkiego szału od masażu stóp...

Malinetshka 
Paulina

Wysłany: 2010-01-12, 00:35   

Lily napisał/a:
(choć może już o tym było :P )

Nie było, dzięki :)
Lily napisał/a:
tylko że ja dostaję lekkiego szału od masażu stóp...

Bo wrażliwe stopy?
Ja mam na to jedynie taką radę, żeby powolutku oswoić stopę z dotykiem... W pierwszym kontakcie mam odruch "ucieczka" ;)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-01-12, 00:45   

Malinetshka napisał/a:
Bo wrażliwe stopy?
bo szybko zaczynam mieć wrażenie, że mnie rozerwie od środka... kiedyś też wynalazłam jakiś punkt na przegubie (akupresura), który trzeba było masować w celu usunięcia bólu głowy - przez kilka minut - dla mnie to było nie do wytrzymania :? ; trudno to nazwać bólem, ale to jakieś bardzo nieprzyjemne uczucie...

Malinetshka 
Paulina

Wysłany: 2010-01-12, 11:53   

To niefajnie jeśli nieprzyjemne.. :-? Aczkolwiek każdy może reagować inaczej, oczywiste.
Ja odczuwam ból, ale specyficzny, który do pewnej granicy ucisku jest wręcz przyjemny, bo taki odprężający, "działający". Do pewnej granicy :>

kevinbray 

Wysłany: 2011-04-27, 18:56   

Witaj Malinetshka,mam do ciebie kilka pytan odnosnie masazu stop.Otoz kiedys czytalem cos na ten temat i w sumie chcialem sie dowiedziec jak dlugo mozna masowac poszczegolne narzady np:nerki,pecherz itd bo slyszalem ze nerki powinno sie masowac ok 2-3 minut nie dluzej a np watrobe,serce i kregoslup nie dluzej niz minute, takze jezeli moglbys cos na ten temat napisac.Nastepnie czy masowanie narzadow powinno wygladac tak: masuje nerki na lewej nodze potem nerki na prawej,potem pecherz na lewej potem na prawej itd czy wszystko masuje na lewej nodze a potem wszystko na prawej?

Malinetshka 
Paulina

Wysłany: 2011-04-27, 19:20   

kevinbray napisał/a:
jak dlugo mozna masowac poszczegolne narzady np:nerki,pecherz itd bo slyszalem ze nerki powinno sie masowac ok 2-3 minut nie dluzej a np watrobe,serce i kregoslup nie dluzej niz minute

Z tego co wiem to na pewno serce dużo krócej niż inne narządy (najlepiej kilka ucisków i koniec), bo może nastąpić jakaś nieprzewidziana reakcja. Natomiast nie umiem powiedzieć jak długo inne narządy. Mnie uczono na ilość ucisków (bodajże 60 na jeden punkt), ale nie dam głowy. Poza tym nigdy nie chce mi się liczyć ;) robię na wyczucie... Na początek na pewno warto ograniczyć czas, zobaczyć jak organizm reaguje. Nie podam Ci żadnych naukowych danych na ten temat, mogę tylko poradzić, żeby zdać się na intuicję i obserwować reakcję masowanego.
kevinbray napisał/a:
czy masowanie narzadow powinno wygladac tak: masuje nerki na lewej nodze potem nerki na prawej,potem pecherz na lewej potem na prawej itd czy wszystko masuje na lewej nodze a potem wszystko na prawej?

Ta druga opcja. Najpierw zajmujesz się jedną stopą, zakładasz skarpetę i pod kocyk :) i przechodzisz do drugiej.
Aha i ja zaczynam od prawej, ze względu na wątrobę. Ale szkoły są różne.

kevinbray 

Wysłany: 2011-04-27, 19:59   

Ok,dzieki za odpowiedz:)jeszcze tylko chcialem sie zapytac o kierunek masazu i sposob.Slyszalem ze powinno sie masowac zgodnie ze wskazowkami zegara czyli robimy ruchy okrezne zaczynajac od godziny 6 i konczac na 6 z uciskiem ale czy tak jest to nie wiem ,takze prosilbym o porade takze,pozdrawiam.

Malinetshka 
Paulina

Wysłany: 2011-04-27, 21:07   

Ruchy okrężne, które nazwałabym "wkręcającymi" wg mnie są najlepsze. Tzn. wg osoby, która mnie uczyła, ale faktycznie - w praktyce widzę potwierdzenie tego. Chyba najlepiej masować kostką palca lub "bokiem" kostki, niekoniecznie pilnując od godz 6 do 6, ale tak - wg wskazówek zegara. Uczono mnie również tego, aby były to ruchy w stronę serca, jednak wszystko zależy od tego jaki punkt masujemy, czy jest to punkt mały (gdzie ciężko o kierunek masażu) czy podłużny, np. limfa, kręgosłup. Kurczę, niestety najlepiej jest to pokazać, a nie pisać o tym ;) Trochę jak opisywanie smaku potrawy :P

agaB 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-05-17, 20:38   

Fajnie, że znalazłam taki temat, który interesuje mnie od bardzo dawna, ale jakoś nie zabrałam się za masowanie.
Jakąś mądrą książkę kupiłam, ale jeszcze nic nie zrobiłam, a teraz po przeczytaniu powyższych postów, ma wielka ochotę zabrać się do dzieła.

Odpowiedz do tematu