|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
nasze "emerytury widmo" |
| Autor |
Wiadomość |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2010-01-20, 22:06
|
|
|
podzielam tu zdanie Capri.
Moim zdaniem podstawą jest zrobienie sobie bilansu przychodów i wydatków - koniecznie z uwzględnieniem aktywów i pasywów. Dopiero wtedy można zacząć myśleć nad rozwiązaniami dotyczącymi oszczędzania, biorąc przy tym pod uwagę perspektywy czasowe. Taka porządna analiza finansowa. Zabiera trochę czasu, ale warto.
Poza tym wszystkim niewprawionym w temacie przepływu pieniądza polecam grę cashflow - udowadnia, że nie trzeba mieć wielkich pieniędzy, by się zabezpieczyć finansowo. I z drugiej strony: nawet największą pensję da się rozpuścić, gdy się za bardzo wierzy w pasywa. Mnie do takiego myślenia zainspirowała książka "Bogaty ojciec, biedny ojciec". Język koszmarny (jest baaaardzo hamerykańska), ale myśl przewodnia warta uwagi. |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2010-01-20, 22:29
|
|
|
gemi, a wiesz, ze ja tez czytam "bogatego ojca, biednego ojca"? niektóre sprawy podobnie widziałam juz dawno, ale niektóre są dla mnie dość odkrywcze. treści lekko sekciarskie odsiewam |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2010-01-20, 23:44
|
|
|
| bojster napisał/a: |
O ile chodzi o coś takiego: hxxp://niskizus.com/ |
chyba o to |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

|
Wysłany: 2010-01-23, 08:02
|
|
|
| Capricorn napisał/a: | | treści lekko sekciarskie odsiewam | a jest co odsiewać
capri, a zauważyłaś taką tendencję u nas w kraju, że niezależnie od stanu posiadania ludzie mówią, że nie mają z czego odłożyć na później? U nas jest raczej modne życie ponad stan - czyli na kredyt. Jak już się ktoś "dorobi", to zamiat odłożyć część z tego, kupuje sobie lepszy samochód, meble, ciuchy, robi remont, itp. A życie na wyższym poziomie kosztuje, więc za moment trzeba posiłkować się kredytem.
Kilka razy słyszałam smutne historie o ludziach, którzy wygrali konkretną kwotę pieniędzy. Otóż wiele z nich znowu ledwo wiąże koniec z końcem.
[ Dodano: 2010-01-23, 08:19 ]
| kociakocia napisał/a: | | najpewniejsza inwestycja to taka, gdzie ma się kasę na kupno ziemi, czy innej nieruchomosci, bez obciążenia kredytowego o! | i tu się nie zgodzę. Bo:
1. co Kociu zrobiłabyś, gdyby w momencie Twojego przejścia na emetryturę, sytuacja na rynku nieruchomości byłaby fatalna?
2. moja paca polega na spotykaniu się z ludźmi. Wielu z nich to szefowie firm, biznesmeni, inwestorzy. Wszyscy zgodnie twierdzą, że nieruchomości kupuje się na kredyt , a gotówę inwestuje się. Wynajmując taką nieruchomość, zyskujemy praktycznie comiesięczną wysokość raty. Poza tym odsetki od zysków z zainwestowanej kwoty cały czas mogą być pomnażane. No i jeszcze jeden plus - ta kwota zostaje jako zabezpieczenie, co wpływa na niższą marżę kredytu. Dobrze jest tak pokombinować, by marża kredytowa była mniejsza, niż planowany zysk z zainwestowanej gotówki.
3. Najbezpieczniejsza emerytura pochodzi ze zdywersyfikowanego (zróżnicowanego) portfela. Czyli dobrze mieć nieruchomość na wynajem, jakiś własny interes (odpowiednio skonstrułowany prawnie), trochę jednostek uczestnictwa w różnych funduszach, trochę wpłacić na kapitałowe fundusze ubezpieczeniowe (korzyści podatkowe i prawne). Wykupić lokaty na różny termin, kupić jakąś ciekawą strukturę. Możliwości jest mnóstwo |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
adriane

Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2010-01-23, 09:10
|
|
|
| Cytat: | | To jest na pograniczu prawa |
A czemu na pograniczu prawa? Bo właśnie się nad tym poważnie zastanawiam.
[ Dodano: 2010-01-23, 09:10 ]
| Cytat: | To jest na pograniczu prawa i długo już nie potrwa, tak przynajmniej odgrażało się ministerstwo jakieś dwa miesiące temu.
O ile chodzi o coś takiego: hxxp://niskizus.com/ |
|
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
 |
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-23, 09:42
|
|
|
odnoszac sie do slow Topci nie wiem gdzie za samo bycie daja dobra emeryture.
w Kanadzie minimalna to jest ok 300 dolarow + socjal moze wyjsc ok 500 . to sa zadne pieniadze zeby sie utrzymac i miec na zycie. wiec najczesciej albo ludzie sie dodatkowo ubezpieczaja inwestuja etc chyba ze masz dobra panstwowa prace i pracujesz dziesiat lat.
czyli edukacja (nauczyciele przechodza na emeryture w wieku 55 lat i maja bdb emeryture sluzba zdrowie itp.
ja zgadzam sie z gemi w kwesti emerytury etc. |
|
|
|
 |
Mirka
|
Wysłany: 2010-01-23, 09:57
|
|
|
| gemi napisał/a: | | Moim zdaniem podstawą jest zrobienie sobie bilansu przychodów i wydatków - koniecznie z uwzględnieniem aktywów i pasywów. |
Całkowicie się z tobą zgadzam.
Jakiś czas temu zadałam sobie trochę trudu, żeby zrobić taki bilans mojej usamodzielniejącej się rodzinie.
Opadły mi wtedy całkiem ręce i nie z powodu tego, że takie podstawowe pojęcia jak aktywa czy pasywa nie były im znane.
Osoba wykształcona chełpiła się wręcz tym, że nie ma głowy do finansów i nie zamierza nawet zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi.
Choć minęło juz wiele lat odkąd nastał u nas kapitalizm, to jednak edukacja finansowa poczynając od dzieci jest nadal na poziomie zerowym.
Kto je ma zresztą edukować? Szkoła się tym nie zajmuje, a rodzice w większości również nie mają o tym pojęcia, a najgorsze jest to, że wielu z nich nie ma żadnej motywacji, żeby się za taka edukację zabrać. |
|
|
|
 |
bojster

Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2848 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2010-01-23, 19:58
|
|
|
| adriane napisał/a: | | Cytat: | | To jest na pograniczu prawa |
A czemu na pograniczu prawa? Bo właśnie się nad tym poważnie zastanawiam. |
Ponieważ jest to zatrudnienie wirtualne, mające konkretny cel nieoddawania kasy ZUSowi i wyciągnięcia kasy od jego brytyjskiego odpowiednika. Prędzej czy później któraś z tych instytucji weźmie się za to poważnie, a wtedy najprawdopodobniej wszyscy biorący w tym udział, nie tylko pomysłodawcy, zostaną pociągnięci do odpowiedzialności. Oczywiście nie wykluczam że te firmy zabezpieczyły się już do tej pory bardziej, niż gdy zaczynały działalność i gdy zapoznawałem się z tymi mechanizmami, ale mimo wszystko obchodzenie prawa, i to dwóch krajów naraz, nie może trwać w nieskończoność. Tak że zalecałbym ostrożność z tymi ofertami. |
|
|
|
 |
bojster

Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2848 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2010-01-23, 20:37
|
|
|
A propos zadbania o własne finanse na starość:
hxxp://wiadomosci.onet.pl/2116546,12,zmarla_najstarsza_aktywna_zawodowo_kobieta,item.html
Można? Można. Ja też zapewne będę pracował długo po emeryturze, biorąc przykład z ojca. Gdyby na emeryturę szli tylko ci co *muszą* (ze względu na stan zdrowia), że nie wspomnę o tych wszystkich fałszywych rencistach, to skarb ZUSu miałby się całkiem dobrze...
U nas na osiedlu hoża staruszka zamiata, grabi liście, skuwa lód z chodnika – i nie ma do nikogo pretensji że jej na jedzenie nie starcza. Zapewne na zdrowie też nie narzeka. |
|
|
|
 |
kociakocia

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2010-01-23, 20:40
|
|
|
| gemi napisał/a: | kociakocia napisał/a:
najpewniejsza inwestycja to taka, gdzie ma się kasę na kupno ziemi, czy innej nieruchomosci, bez obciążenia kredytowego o!
i tu się nie zgodzę. Bo:
1. co Kociu zrobiłabyś, gdyby w momencie Twojego przejścia na emetryturę, sytuacja na rynku nieruchomości byłaby fatalna?
2. moja paca polega na spotykaniu się z ludźmi. Wielu z nich to szefowie firm, biznesmeni, inwestorzy. Wszyscy zgodnie twierdzą, że nieruchomości kupuje się na kredyt , a gotówę inwestuje się. Wynajmując taką nieruchomość, zyskujemy praktycznie comiesięczną wysokość raty. Poza tym odsetki od zysków z zainwestowanej kwoty cały czas mogą być pomnażane. No i jeszcze jeden plus - ta kwota zostaje jako zabezpieczenie, co wpływa na niższą marżę kredytu. Dobrze jest tak pokombinować, by marża kredytowa była mniejsza, niż planowany zysk z zainwestowanej gotówki.
3. Najbezpieczniejsza emerytura pochodzi ze zdywersyfikowanego (zróżnicowanego) portfela. Czyli dobrze mieć nieruchomość na wynajem, jakiś własny interes (odpowiednio skonstrułowany prawnie), trochę jednostek uczestnictwa w różnych funduszach, trochę wpłacić na kapitałowe fundusze ubezpieczeniowe (korzyści podatkowe i prawne). Wykupić lokaty na różny termin, kupić jakąś ciekawą strukturę. Możliwości jest mnóstwo |
może się za bardzo nie rozpisałam, ale wydaje mi się, że napisałaś podobnie co ja, jak ma się pieniądze to kupuje się np.ziemię, lub załóżmy mieszkanie i je wynajmuje, to jest inwestycja, ktoś płaci za wynajem, a ja czystą gotówkę dalej pomnażam, czy wkładam na lokaty, etc.
w momencie kiedy biorę na kredyt mieszkanie i je wynajmuję, ktoś spłaca mi ten kredyt i jestem na zero
jeśli zaś chodzi o ziemię czy inwestycje na kredycie, nigdy nie nie wiadomo jakie będą notowania waluty i czy ziemia za 20 lat bedzie na wagę złota czy będzie mniej warta i czy dalej bedziemy spłacać te nieszczęsne zaciagnięte 20 lat temu 500tysięcy.
tu dużo by mówić i niemało czynników się nakłada na to, by nasze pieniądze były szczęśliwie ulokowane, jeden z istotniejszych w tej kwestii to dobra lokalizacja. |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

|
Wysłany: 2010-01-23, 23:34
|
|
|
| kociakocia napisał/a: | | może się za bardzo nie rozpisałam, ale wydaje mi się, że napisałaś podobnie co ja, jak ma się pieniądze to kupuje się np.ziemię, lub załóżmy mieszkanie i je wynajmuje, to jest inwestycja, ktoś płaci za wynajem, a ja czystą gotówkę dalej pomnażam, czy wkładam na lokaty, etc. | kocia - otóż właśnie jestem przeciwnego zdania. Ziemia i nieruchomość - tylko na kredyt. Gotówka - inwestycja od zaraz. Gdy zamienisz kolejność bardzo wiele tracisz na tzw. procencie składanym. Do tego koszty obsługi instrumentów finansowych z jednorazową wpłatą są nieporównywalnie niższe, niż tych z wpłatami regularnymi. Poza tym pomyśl, co się stanie w sytuacji, gdy nie znajdziesz najemcy w sytuacji:
1. kupna nieruchomości na kredyt
2. kupna za gotówkę. |
|
|
|
 |
kociakocia

|
Wysłany: 2010-01-24, 09:49
|
|
|
| gemi napisał/a: | Poza tym pomyśl, co się stanie w sytuacji, gdy nie znajdziesz najemcy w sytuacji:
1. kupna nieruchomości na kredyt
2. kupna za gotówkę. | nie mam tego problemu i nigdy nie mialam zawsze udwało mi się znaleśc zainteresowanych w ciągu max.kilku dni. tak jak mówiłam, na to się składa bardzo wiele; lokalizacja, aranżacja/wyposażenie mieszkania, cena, etc.
ale wiem o co ci chodzi , zdecydowanie lepiej jak wynajmie się szybko kredytowe mieszkanie... |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
|
|
|
 |
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-24, 09:57
|
|
|
| kociu ale w pl nie bylo kryzysu nieruchomosci , w kanadzie jest i w ON nawet w duzych miastach ze swietna lokalizacja czynsze i najmy pospadaly, najgorzej jak musisz sprzedac nieruchomosc i sprzedajesz ja za 1/3 ceny bo potrzebujesz gotowki a chetnych brak |
|
|
|
 |
kociakocia

|
Wysłany: 2010-01-24, 10:05
|
|
|
ja to rozumiem, w pl tez był spadek, ale napewno nie taki jak w innych krajach, zgadzam się, wydaje mi się, że ryzyko nieprzewidywalności tego co może sie zdarzyć w tych czasach jest bardzo duże i nie wiadomo co to będzie za 5 a co dopiero za 10 lat
ale w ten sposób myśląc człowiek bałby się poczynić jakikolwiek krok inwestycyjny. deweloperzy tez nie przypuszczali, że biorąc kredyty na budowę złapią się w pułapkę kryzysu |
|
|
|
 |
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-24, 10:37
|
|
|
mnie chodzilo o zdywersyfikowany dochod Czyli nie polegam na jednej inwestycji ot co.
a Polska jest bardzo nieprzewidywalna ja wciaz pamietam cale dzielnice w Toronto domow zajetych przez banki i ile stracili znajomi mojego meza ktorzy przenosili sie za praca do innej prowincji bo im sie kontrakt na uniwerku konczyl.
Odnosilam sie tez do tego,ze decyzje o kupnie wynajmie nie podejmuje sie na zalozeniu bo zawsze sie szybko wynajmuje etc |
|
|
|
 |
kociakocia

|
Wysłany: 2010-01-24, 11:19
|
|
|
wiecie co jest najgorsze, że tak naprawdę nie wiadomo komu ufać w tych czasach, linki, programy, wszystko to sponsorowane jest, zmanipulowane. ileż to razy się naczytałam sprzecznych artykułów w zeszłym roku na temat kryzysu u nas. na dziś dzień pozostaje mi własna intuicja, póki co na niej jak na razie się nie zawiodłam,
życze wszystkim powodzenia w interesach i zmykam do szycia diabli wiedzą co jutro przyniesie |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

|
Wysłany: 2010-01-24, 20:45
|
|
|
| kociakocia napisał/a: | | na dziś dzień pozostaje mi własna intuicja, | gdy do intuicji doda się rzetelną wiedzę o rynku kapitałowym, to żadna medialna propaganda nie przeszkodzi w rozsądnym inwestowaniu. |
|
|
|
 |
kociakocia

|
Wysłany: 2010-01-25, 00:04
|
|
|
gemi, mądrze powiedziane i mam nadzieję, ze tak właśnie jest |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2010-01-25, 00:15
|
|
|
| NO dobrze. A czy nie lepiej zamiast płacić na 3 filary odkładać sobie pieniądze na konto? Duzej różnicy chyba to nie stanowi, a przynajmniej wiem, że je mam... |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

|
Wysłany: 2010-01-25, 07:04
|
|
|
| topcia napisał/a: | | A czy nie lepiej zamiast płacić na 3 filary odkładać sobie pieniądze na konto? | topciu, co do pierwszych dwóch to i tak nie masz wyjścia. a ten 3.filar to są właśnie te dobrowolne oszczędności.
Tutaj raport o oszczędnościach Polaków pod kątem emerytury:
hxxp://www.egospodarka.pl/11015,Emerytura-a-oszczednosci-Polakow,1,39,1.html |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2010-01-25, 23:47
|
|
|
| gemi napisał/a: | | topciu, co do pierwszych dwóch to i tak nie masz wyjścia |
ale jestem zielona . POtrącają je z wypłąty czy jak? DOdatkowo jestem w Comercial union. DOmyślam się, że to pierwszy filar? A drugi? A moze ZUz to pierwszy? . Ojeja, jak ja nie lubię się interefere takimi sprawami |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-01-25, 23:49
|
|
|
| topcia napisał/a: | | DOdatkowo jestem w Comercial union. | To jest II filar, obowiązkowy. III jest dobrowolny. I to ZUS. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2010-01-25, 23:52
|
|
|
NIo
[ Dodano: 2010-01-26, 00:58 ]
| gemi napisał/a: | | a ten 3.filar to są właśnie te dobrowolne oszczędności. |
to tak cofnę się-czy nie lepiej samemu wpłacać regularnie na konto? Jak się szybciej zemrze, to przynajmniej rodzina skorzysta |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

|
Wysłany: 2010-01-26, 08:43
|
|
|
topciu, I filar to emerytura z ZUSu, II filar to emerytura z OFE (Otwartych Funduszy Emerytalnych - są prowadzone przez Towarzystwa Ubezpieczeniowe). I te 2 są obowiązkowe.
III filar to dobrowolne oszczędności. W latach 90tych dostępne były na ogół polisy ubezpieczeniowe z funduszem kapitałowym, sprzedawane m.in. przez Commercial Union. Jednak zawierają one mnóstwo kosztów związanych z sumą ubezpieczenia na wypadek śmierci (+ew. opcje dodatkowe). Emerytury z tego wielkiej nie będzie, ale za to jest zabezpieczenie dla rodziny w przypadku szybszego dostania się w zaświaty (tak jak pisałaś).
Myślę, że warto się podszkolić z wiedzy finansowej, by nie być taką zieloną. Ta wiedza to rówież inwestycja w przyszłość. Bez niej łatwo można dać się manipulacjom i paść ofiarą nierzetelnych doradców finansowych. |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2010-01-26, 23:26
|
|
|
gemi, | gemi napisał/a: | | Myślę, że warto się podszkolić z wiedzy finansowej, |
racja. POwinnam się przyłożyć. "bogaty ojciec, biedny ojciec" pomoże mi w tym? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|