wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
akceptacja wieku
Autor Wiadomość
olgasza 
królowa życia

Pomogła: 124 razy
Wysłany: 2010-01-23, 18:22   

no więc wczoraj skończyłam 33 lata :-)
świat po 30 zmienił mi się diametralnie ze względu na Mariankę i przeprowadzkę, i nie będę się oszukiwać - wciąż zdarza mi się tęsknić do czasu "przed dzieckiem"...
ale generalnie ponieważ związałam się ze starym dziadem ( ;-P ) to zawsze będę czuła się młoda i piękna, przynajmniej porównując się do J.
i niech tak zostanie :-)

yolin 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2010-01-24, 19:59   

olgasza, gratulacje!!!!
a u mnie czas "przed dzieckiem" to jak poprzednie wcielenie ;-)
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>

della 
della

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-01-24, 21:17   

A ja jestem niedzieciata i smarkata [21], ale czuję się ... staro. Głównie przez problemy różnorakie, a także nawał obowiązków i przemęczenie. Ostatnio jest jakby lepiej, bo znowu zaczęłam śnić i normalnie się wysypiać. Jednak z rówieśnikami nadal nie mam o czym rozmawiać.
Jak tak dalej pójdzie to przedwcześnie osiwieję;)

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-01-24, 21:35   

taa, słyszałem że teraz młodzi ludzie mają raczej strasznie - maszynka do mięsa miele na całego :-(
proszę nie dawać się wkręcić ! 8-)

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2010-01-24, 21:47   

Ja w tym roku skończę 40 lat. Czuję się młodo, może z racji tego, że 4 lata temu zostałam mamą. I zdecydowanie lepiej mi się żyje niż 10-15 lat temu. Znacznie częściej czuję się szczęśliwa. Czuję się też spełniona w różnych rolach. Po studiach praca, która dała mi wiele satysfakcji, a kiedy wydawało mi się, że już więcej nie uda mi się zawodowo osiągnąć, pojawiła się córcia. Teraz realizuję się jako mama i bardzo mi z tym dobrze. Może lepiej byłoby mieć wszystko po trochu w tym samym czasie, ale u mnie jest po kolei. Ciekawe, jaki będzie następny etap ;-) ?

della 
della

Wysłany: 2010-01-24, 22:14   

Tempeh-Starter napisał/a:
proszę nie dawać się wkręcić ! 8-)

Robię, co tylko w mojej mocy, dziękuję:)

gosia_w napisał/a:
Znacznie częściej czuję się szczęśliwa. Czuję się też spełniona w różnych rolach.

Z utęsknieniem czekam na takie spełnienie. Może wreszcie mniej rzeczy będę "musiała" robić a więcej "chciała", kiedy uda mi się żyć tak całkowicie "po swojemu".

Zastanawiam się jednak czy gdybyśmy mogli zmienić nasze życie tak, by sprostało naszym ideałom/oczekiwaniom/marzeniom, to czy bylibyśmy szczęśliwi. Myślę, że nie do końca. A jakie jest Wasze zdanie?

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2010-01-25, 14:25   

zorro napisał/a:
Naprawdę siadacie i myślicie nad swoim wiekiem?!
Nie myśle o tym wcale, nie mam na to czasu. Mam tyle rzeczy do zrobienia, problemów do rozwiązania, książek do przeczytania, miejsc do zobaczenia, do przeżycia. W jakiejś mierze wynika to z tego z tego że ja za nic świecie nie chciałabym być spowrtoem nastolatką, a poza tym generalnie nie potrafię żałować, pewnie jest kilka decyzji które mogłam podjąć z większą rozwagą, kilka spraw, które przy minium wysiłku bym nie zawaliła, ale czy na pewno moje życie wtedy lepeij by wyglądało? pewnie niekoniecznie. A dziecko to mi akurat bardzo w życiu pomogło, wziąć się w garść i do roboty między innymi, anioł stróż nam go zesłał i tyle ;-) :-P

yolin 

Wysłany: 2010-01-25, 14:35   

della napisał/a:
Zastanawiam się jednak czy gdybyśmy mogli zmienić nasze życie tak, by sprostało naszym ideałom/oczekiwaniom/marzeniom, to czy bylibyśmy szczęśliwi.

moim zdaniem jestesmy tu po to, zeby sie uczyc, wiec gdyby wszystko bylo zawsze tak jak chcemy to tak naprawde nic bysmy z tego nie mieli,
ja wlasnie ucze sie cierpliwosci i nie wybuchania ]:-> ;-)
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>

della 
della

Wysłany: 2010-01-25, 17:03   

Zgadzam się:) Ale też wydaje mi się, że jest inna kwestia. Nikt z nas nie zna siebie tak dobrze, żeby wiedzieć co dla niego najlepsze. Może nasze marzenia i dążenia ładnie wyglądają spisane w punktach na liście, a tak naprawdę nie potrafimy sobie wypisać recepty na wszystko.

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2010-01-25, 21:48   

jest nawet takie przekleństwo "oby spełniły się Twoje marzenia" :lol: :-P

yolin 

Wysłany: 2010-01-25, 22:21   

della napisał/a:
Nikt z nas nie zna siebie tak dobrze, żeby wiedzieć co dla niego najlepsze

no wlasnie :-) o tym myslalam , i dlatego nie spelniaja sie nam absolutnie wszystkie marzenia ( a raczej zyczenia)... prowdziloby to z cala pewnoscia do jakiejs katastrofy ... ile razy zdarzylo sie kazdemu z nas, ze myslelismy " jak dobrze, ze to (...) mi nie wyszlo, bo nie bylo wcale takie dobre i teraz bym zalowal"
... a moja dzisiejsza lekcja cierpliwosci chyba nie poszla mi tak najgorzej ;-)

della 
della

Wysłany: 2010-01-26, 01:16   

każdy dzień jest cenny właśnie przez to, że zostawia w nas ślad. ten aspekt przybywających lat jest więc czymś pięknym.

ha! jako jedyna dziewczyna z trojga rodzeństwa, cnotę cierpliwości mam opanowaną w stopniu zbliżonym do perfekcji. czasami myślę sobie, że już nic nie jest w stanie mnie zdziwić tudzież wytrącić z równowagi, aczkolwiek zdarza mi się błądzić drogami ciemności;)

powodzenia w treningu samokontroli!:)

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2010-01-26, 06:47   

della napisał/a:
Nikt z nas nie zna siebie tak dobrze, żeby wiedzieć co dla niego najlepsze.

to nie jest do końca tak. Myślę, że nie ma jednej jedynej, najwłaściwszej drogi dla każdego człowieka. Raczej jest ileś tam (nieskończenie wiele, jak sądzę ;) ) możliwych dobrych dróg. I bez względu na to, którą z nich się pójdzie, są pewne uniwersalne zasady, które sprawią, że ta droga będzie właściwa.
te zasady to np. "Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe", "Postępuj w zgodzie z samym sobą" i tym podobne.
Mamy tylko jedno życie i naszym zadaniem jest przeżyć je jak najlepiej dla siebie. Myślę, że w życiu najważniejsze jest szczęście, byle nie kosztem innych ludzi.

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-01-26, 09:53   

trochę się offtop robi w stronę szczęścia i życiowych wyborów.
moja rada dla tych co szukają tej właściwej, swojej drogi jest taka żeby wyluzowali i się nie spinali bo życie jest losem i chaosem :-D

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2010-01-26, 10:11   

Tempeh-Starter napisał/a:
moja rada dla tych co szukają tej właściwej, swojej drogi jest taka żeby wyluzowali i się nie spinali bo życie jest losem i chaosem :-D

Tempeh-Starter, to brzmi jakbyś uważał, że nie mamy wpływu na nasze życie, że wszystko przynosi nam los. Ja uważam inaczej :-D

Berserk fan

Pomogła: 90 razy
Wysłany: 2010-01-26, 10:41   

dżo, devil_doll, czuję dokładnie jak Wy :mrgreen: śmiesznie jest przychodzić po Jagodę na tańce a tam same stare pryki ;-) w garniturach itp. a my tacy młodzi ;-) :mrgreen:
nie chciała bym się cofnąć bo co było to było i masakra było by to znów przechodzić. Mnie interesuje to co teraz. Jestem szczęśliwa z tym co mam i nie martwię się o przyszłość, wszystko przychodzi samo, gdy jest na to czas.
Żyjemy poza głównych nurtem, gdzieś z boku i spokojniej. Nie interesują mnie kariery, wysokie pensje okupione stresem itp.

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2010-01-26, 10:56   

Dość długo tkwiłam w szoku jak do mnie docierało,że jednak nie mam 23-25 lat tak jak mi się nieustannie wydawało; wielką konsternacją bywały spotkania z młodszą częścią rodziny (która właśnie w takim wieku jest i korzysta z tego w pełni). Przemijanie i upływ czasu nie byłyby dla mnie takie przerażające gdyby nie to ,że jednoznacznie kojarzyły się z umieraniem i śmiercią (a moje natręctowo nakazywało mi żyć w przekonaniu,że niewiele mi zostało :-P ). Jednak któregoś wieczora kiedy miałam jakieś 33lata i 3 miesiące ;-) spłynęło na mnie głębokie przekonanie ,że własnie przeżyłam dokładnie 1/3 swojego życie, przeliczyłam więc dokładnie wszystko i okazało się , że powinnam dociągnąc setki :mryellow:
Więc teraz spokojnie się rozkoszuję swoim bagażem doświadczeń i doceniam zalety swojego wieku. Popełniłam masę błędów i zrobiłam mnóstwo głupich rzeczy, których się jednak już teraz nie wstydzę i nie żałuje ich , widocznie tak miało być i w taki sposób miałam dojść do punktu , w którym znajduję się teraz.Jednak- tam w środku - nadal tkwi 25 latka, szczęśliwie bardziej zrównoważona i wyciszona :-P (pal licho siwiznę i pierwsze zwisy hehehe)

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-01-26, 10:58   

Jagula napisał/a:
Dość długo tkwiłam w szoku jak do mnie docierało,że jednak nie mam 23-25 lat tak jak mi się nieustannie wydawało;
mnie się ciągle tak wydaję, ale do tego co jakiś czas włącza się zdziwienie, że czterdziestka nadciąga - niemożliwe :D

Jagula 
matka-nomadka

Wysłany: 2010-01-26, 11:03   

Lily napisał/a:
Jagula napisał/a:
Dość długo tkwiłam w szoku jak do mnie docierało,że jednak nie mam 23-25 lat tak jak mi się nieustannie wydawało;
mnie się ciągle tak wydaję, ale do tego co jakiś czas włącza się zdziwienie, że czterdziestka nadciąga - niemożliwe :D
jeszcze możemy spokojnie mówić ,że bliżej nam do 30 niż 40 :-P
Różnica wieku uderza mnie ;-) również na uczelni- widze jakiegoś fajnego chłopaka na korytarzu i musze się skarcic w duchu, że pewno ma 10-15 lat mniej ode mnie :mrgreen:

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-26, 12:26   

Jagula, :lol: :lol:

della 
della

Wysłany: 2010-01-26, 16:06   

bo też tak to chyba jest. w pewnym momencie stajemy się całością i choć przybywa doświadczeń [w pakiecie także: siwizna, zmarszczki, zwisy i cała reszta], to w środku jesteśmy tacy sami. to dlatego czasami ciężko się pogodzić, że "kostium" się marszczy pod oczami;)

nigdy nie bałam się ani starości, ani śmierci. boję się tylko zniedołężnienia, braku samodzielności. ale temu można po części zapobiec: jem zdrowo i dużo ćwiczę: ćwiczę mózg. bo to tam się zaczyna starość.

yolin 

Wysłany: 2010-01-26, 17:53   

Jagula napisał/a:
widze jakiegoś fajnego chłopaka na korytarzu i musze się skarcic w duchu, że pewno ma 10-15 lat mniej ode mnie :mrgreen:

:mrgreen:

Salamandra*75 
Salamandra*75

Pomogła: 22 razy
  Wysłany: 2010-01-26, 18:32   

Ja tam lubie swój wiek.. i wewnętrznie ciagle jestem 17-latka;-)

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2010-01-26, 18:34   

Jagula napisał/a:
widze jakiegoś fajnego chłopaka na korytarzu i musze się skarcic w duchu, że pewno ma 10-15 lat mniej ode mnie :mrgreen:

ale po co się karcić? ja za takiego wyszłam i o niebo mi lepiej niż z równolatkiem :-D . pewnie powiecie, że infantylna jestem :-P :lol:

a propos tych zmian wewn/zewn. jedną z najsmutniejszych rzeczy jakie w życiu usłyszałam było stwierdzenie "ale tam w środku, nadal mam 17 lat", które padło z ust starszej, schorowanej kobiety :cry:

Jagula 
matka-nomadka

Wysłany: 2010-01-26, 19:01   

ajanna napisał/a:
Jagula napisał/a:

ale po co się karcić? ja za takiego wyszłam i o niebo mi lepiej niż z równolatkiem :-D . pewnie powiecie, że infantylna jestem :-P :lol:
mój równolatek spisuje się dobrze i nie zmienię go na młodszy model ;-)

Odpowiedz do tematu