wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Religia w szkole
Autor Wiadomość
angienunia 
witarianka:)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-12-09, 23:17   

ja na religie nie chodze od poczatku 2 klasy gimnazjum. w sumie to nigdy nie wierzylam.

dobija mnie tylko katechetka i ksiadz. ostatnio mielismy zastepstwo na plastyce z ksiedzem i ksiadz nam mowil jakie to halloween jest zle i niereligijne, a zaraz po tym jaki to buddyzm jest zly i ze ludzie, ktorzy nie wyznaja chrzescijanstwa stopia sie w piekle :lol:

majkel 

Wysłany: 2009-12-19, 21:51   

Niestety wielu przeciwników religii w szkolach z przyjemnością widziała by tam swoja religie jako dominującą..

KaliszAnka 
mama wege

Dzieci: Kuba
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-12-20, 13:13   

majkel napisał/a:
Niestety wielu przeciwników religii w szkolach z przyjemnością widziała by tam swoja religie jako dominującą..

??

Możesz to jakoś rozwinąć bo nie bardzo czaje kontekstu :)

Ja jestem przeciwnikiem nie tyle samej religii (nie mam zupełnie nic do różnorakich wyznań) co nie podoba mi się gdy państwo rozdaje przywileje w zależności od wyznania (jakiekolwiek by ono było). Jestem takim samym obywatelem jak reszta państwa, płacę podatki etc. ale nie jestem wierząca i nie podoba mi się nierówne traktowanie przez to państwo osób wierzących w jedną konkretną religię (którym można podbić średnią oceną z tego przedmiotu, zorganizować lekcje w szkole, zawiesić ich symbol etc.) a reszty do której się zaliczam.

Religia jak najbardziej pro jeśli komuś potrzebna, jakakolwiek - mnie nic do tego co kto nosi na szyi czy w co tam sobie wierzy. Ale żadne państwo i jego instytucje według mnie nie powinny obdarzać specjalnymi przywilejami żadnej grupy obywateli (wszystko jedno czy chodzi o religie, kolor skóry czy płeć).

szo 

Dzieci: J & K
Pomogła: 34 razy
Wysłany: 2009-12-20, 15:26   

majkel napisał/a:

ten tekst podniósł mi ciśnienie :evil: czyżbyś poznał ten problem na własnej skórze ?! czy twoje słowa poparte są jakimiś analizami , ankietami, badaniami ? czy wylewasz to sam z siebie ? a ja jako przeciwnik jestem za wprowadzeniem do szkół ETYKI lub RELIGIOZNAWSTWA aby moje dziecko rosło na człowieka otwartego, który zna inne wiary ich doktryny, kulty itp.

moja przedmówczyni KaliszAnka,zawarła w swojej wypowiedzi argumenty, które są również moimi !

więc pytam jakim prawem moje dziecko ma mieć obniżaną średnią ?

Ostatnio zmieniony przez szo 2009-12-20, 19:30, w całości zmieniany 2 razy  

majkel 

Wysłany: 2009-12-20, 19:11   

szo napisala "czyżbyś poznała ten problem na własnej skórze"
poznaje na skórze własnego syna

Capricorn 
I do it my way

Pomogła: 80 razy
Wysłany: 2009-12-20, 19:20   

Cytat:
Dzieci: Bartek 19.06.2009

półroczne dziecko do szkoły chodzi?

blog
nowości w mojej galerii

bojster 
i arete

Dzieci: Antek i Franek
Wysłany: 2009-12-20, 19:22   

majkel napisał/a:

Badań nie robiłem, ale idę o zakład że przytłaczająca większość przeciwników religii katolickiej w szkołach wolałaby aby szkoły pozostały z dala od wpływów jakiejkolwiek religii. :roll:

szo 

Wysłany: 2009-12-20, 19:39   

Capricorn napisał/a:
półroczne dziecko do szkoły chodzi?
:shock: dzięki ! nie spojrzałam, więc już wiem jak traktować wypowiedź majkel,... ;-)

majkel,nie odpowiedziałeś na moje wszystkie pytania

majkel 

Wysłany: 2009-12-20, 20:01   

bojster ale istnieją i tacy którzy są przekonani że ich religia jest "jedyną prawdziwą" a wszystkie inne to "religie falszywe", czyli dla nich żadne religioznastwo czy etyka nie wchodzi w gre..zaden dialog nie istnieje.

Capricorn w twoim pytaniu jest zawarta odpowiedz.

bojster 
i arete

Wysłany: 2009-12-20, 20:04   

majkel napisał/a:
bojster ale istnieją i tacy którzy są przekonani że ich religia jest "jedyną prawdziwą" a wszystkie inne to "religie falszywe", czyli dla nich żadne religioznastwo czy etyka nie wchodzi w gre..zaden dialog nie istnieje.

To jest pomijalna mniejszość, nie stanowiąca z pewnością „wielu przeciwników religii w szkołach”. Nie manipuluj słowami jeśli chcesz poważnie dyskutować.

majkel 

Wysłany: 2009-12-20, 20:04   

szo pozwól ze nie bede opisywał swojej sytuacji zyciowej na otwartym forum

[ Dodano: 2009-12-20, 20:06 ]
Miejszość w spoleczeństwie to się zgadzam, jednak w rodzinie taka miejszosc społeczna może miec zatrważającą wiekszosc..pomyślałeś o tym?

szo 

Wysłany: 2009-12-20, 20:07   

majkel napisał/a:
szo pozwól ze nie bede opisywał swojej sytuacji zyciowej na otwartym forum

więc pytam jakim prawem moje dziecko ma mieć obniżaną średnią ? to jest pytanie na które chcę odpowiedzi a nie
majkel napisał/a:
ale istnieją i tacy którzy są przekonani że ich religia jest "jedyną prawdziwą" a wszystkie inne to "religie falszywe", czyli dla nich żadne religioznastwo czy etyka nie wchodzi w gre..zaden dialog nie istnieje.

majkel 

Wysłany: 2009-12-20, 20:10   

nie zgadzam się na żadną religie w szkole.. to pytanie troszke chyba jakby nie do mnie

szo 

Wysłany: 2009-12-20, 20:13   

„Religia to normalny przedmiot i powinien mieć taki sam status jak inne”8.

Słowa bp. Tadeusza Pieronka są z kolei albo swoistym „wypadkiem przy pracy”, albo zostały wypowiedziane w kontekście podobnym jak słowa prymasa Glempa (tj. religia w rozumieniu religioznawstwa). W żaden bowiem sposób nie można zgodzić się, że religia to przedmiot jak każdy inny. Dotyczy ona tej sfery życia człowieka, której po pierwsze, nie da się wymiernie ocenić, a po drugie, która nie powinna być w żaden sposób oceniana w państwie respektującym prawo jednostki do swobody przekonań religijnych.

pomarańczka 

Dzieci: Anita
Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2009-12-21, 11:48   

angienunia napisał/a:
dobija mnie tylko katechetka i ksiadz. ostatnio mielismy zastepstwo na plastyce z ksiedzem i ksiadz nam mowil jakie to halloween jest zle i niereligijne, a zaraz po tym jaki to buddyzm jest zly i ze ludzie, ktorzy nie wyznaja chrzescijanstwa stopia sie w piekle :lol:
mnie to martwi :-/ i jest to dla mnie :shock:

arahja 

Pomogła: 20 razy
Wysłany: 2009-12-21, 15:08   

majkel napisał/a:
Miejszość w spoleczeństwie to się zgadzam, jednak w rodzinie taka miejszosc społeczna może miec zatrważającą wiekszosc..pomyślałeś o tym?

zapraszam na watchtower.org.pl/forum - tu ci nikt w religijnej krucjacie nie pomoże

Kilmeny 
~Ze Starego Sadu~

Wysłany: 2009-12-21, 19:56   

A ja nie będę mieć jutro religii :-) ! A sprawa wygląda tak (trochę poofftopicuję, ale później wrócę do tematu ;) ) :

Mieliśmy zamienić historię z poniedziałku i wychowawczą z piątku, a w poniedziałek na tej wychowawczej mieć klasową wigilię (nasza wychowawczyni uczy historii). Mikołajki fajnie wyszły, więc pani miała nadzieję... Ale na IId często można się zawieść, jeśli się liczy na coś dobrego (czasem nam wyjdzie, tak przez przypadek, ale trudno na nas liczyć). Do klasowego skarbnika wpłaciła połowa klasy. A, i tak! Bym zapomniała. Wszystkie klasowe wigilie mają się odbyć jutro na szóstej lekcji, a później już nie ma żadnych zajęć. U nas zamiast wigilii będzie historia. Klasa jako ogół oczywiście się wkurzyła, ale ja mam swoje zdanie:
-I tak by nie było kółka historycznego, a mnie wiadomości z tego przedmiotu są potrzebne (przygotowuję się na konkurs). Na historii przerobimy nowy temat.
-Nie będę musiała wypytywać o skład poszczególnych słodyczy.
-Nie będę uznawana za jeszcze dziwniejszą niż zwykle, bo pewnie tak czy tak bym nie tknęła tych słodyczy - próbuję, na razie z marnym rezultatem, odżywiać się zdrowiej.
-Ominie mnie składanie życzeń przy opłatku. 24 osobom (no, mniej, bo i tak by wszyscy nie przyszli) ciężko wymyślić oryginalne życzenia. Dla każdej. Pozostaje "wszystkiego, czego sobie zażyczysz", co już moim zdaniem staje się tandetne i nudne. Zwłaszcza jak mówię to do kogoś kogo nienawidzę (dobra, nie lubię).
-Na niemieckim śpiewaliśmy "Stille Nacht" :roll: . Starczy śpiewania kolęd, po tych moich refleksjach nierefleksjach wolę nie.
-Mało to ma wspólnego z religią, ale jednak jakieś pojedyncze rzeczy ma. Nieswojo się z tym czuję.

Tak, to dochodzimy do religii. Po świętach sprawa powinna się rozjaśnić, bo mimo, że ja tam sobie myślę nie wiadomo co, to nikt o tym nie wie. Ale teraz to już naprawdę nie mam wyjścia.

padma 

Dzieci: Damo 26-03-02, Naro 07-01-05, Nadia 12-02-08
Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2010-02-02, 08:37   

"Indeksy katechizacji" - nowy pomysł w szkołach

"Gazeta Wyborcza": Kto uczęszcza na lekcje religii, ma mieć stosowne potwierdzenie w postaci indeksu - zarządził abp gdański Sławoj Leszek Głódź, informuje gazeta.
"Indeksy katechizacji" zaczną w gdańskich szkołach obowiązywać po feriach zimowych.

To dobry pomysł, który może ułatwić życie księżom, i uczniom, ocenia ks. Piotr Tomasik z rady katechetycznej Episkopatu. Młodzi kapłani z Pomorza nie do końca się z nim zgadzają. - Gdy słyszy się o takich urzędniczych pomysłach na skuteczne głoszenie Ewangelii, to ogarnia smutek, powiedzieli "GW".

http://wiadomosci.onet.pl...olach,item.html

Gosia.

Wysłany: 2010-05-18, 09:19   

A ja was z jednym zdziwię... wszędzie pisze, że katecheci/księża są nie za mile nastawieni do wegetarianizmu... A ja znam siostrę zakonną - wegetariankę. tzn. wprost nie powiedziała, że jest wegetarianką (byłam wtedy mała, więc moze dlatego), ale, że nie je mięsa, więc...a wgl wspomniała o tym, bo było ognicho, a ona nie jadła kiełbasy tylko pieczony chlebek...

bojster 
i arete

Wysłany: 2010-05-18, 09:32   

Gosia. napisał/a:
A ja was z jednym zdziwię... wszędzie pisze, że katecheci/księża są nie za mile nastawieni do wegetarianizmu... A ja znam siostrę zakonną - wegetariankę. tzn. wprost nie powiedziała, że jest wegetarianką (byłam wtedy mała, więc moze dlatego), ale, że nie je mięsa, więc...a wgl wspomniała o tym, bo było ognicho, a ona nie jadła kiełbasy tylko pieczony chlebek...

Może piątek był? :P

Gosia.

Wysłany: 2010-05-18, 20:47   

bojster napisał/a:

Nie pamiętam, ale raczej wątpię, bo wszystkie dzieci żarły kiełbachy (ja tez :cry: ), a siostry nic... no i inne siostry jadły kiełbasy...

bojster 
i arete

Wysłany: 2010-05-18, 21:15   

Gosia. napisał/a:
bojster napisał/a:

Nie pamiętam, ale raczej wątpię, bo wszystkie dzieci żarły kiełbachy (ja tez :cry: ), a siostry nic... no i inne siostry jadły kiełbasy...

No to wszystko jasne, pościła pewnie w jakiejś intencji. :-P

lilias 

Dzieci: córcia, synek
Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2010-05-18, 22:59   

bojster, brzydal niedowiarek ;-) :-P

Mala_Mi 

Dzieci: Jagoda, Kalina i Kosma
Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2010-05-25, 22:03   

http://wyborcza.pl/1,7547...bie_diabla.html
Czytaliście?