wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tort urodzinowy lub ciasto
Autor Wiadomość
orenda 
double mama

Pomogła: 31 razy
Wysłany: 2007-10-14, 20:59   tort urodzinowy lub ciasto

Szukam przepisu mega prostego na tort urodzinowy, w zeszłym roku robiłam z przepisu podanego chyba przez Alispo, ale gdzieś go zgubiłam, nawet nie wiem jak się nazywał. Podstawą były banany, tyle pamiętam ;-) . Proszę podpowiedzcie co mogę zrobić. Chcę się wcześniej przygotować do robienia, zrobić potrzebne zakupy, żeby na ostatnią chwilę nie wariować, że nie mam składników.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-10-14, 21:15   

A te hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=36472&sid=72e651901234450b31b4d0b279b2b583#36472]przepisy nie nadadzą się? Chyba że już do nich dotarłaś...

vlada 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2007-10-15, 14:26   

Przepis pochodzi z Puszkkki. Wegański to on nie jest bo zawiera margarynę, ale można margarynę zastąpić olejem. Jeszcze nie robiłam, ale wkrótce mam zamiar wypróbować

tort wegański
Składniki:
PLACKI:
- 2 łyżki sztucznego miodu,
- 2-3 łyżki cukru,
- 8 łyżek mleka sojowego,
- 5 dag margaryny.
- 1 łyżeczka sody
MASA:
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 2,5 łyżki mąki pszennej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przepis:
Wszystko razem rozpuścić, lekko ostudzić / TYLKO NA TYLE, ŻEBY NIE PARZYŁO RĄK /, wlać do 1,5-2 szklanek mąki z 1 łyżeczką sody / uważać! dać najpierw 1,5, a potem dodawać po trochu resztę w miarę potrzeby/ i zagnieść miękkie elastyczne ciasto.Rozwałkować cieniuteńko i wycinać krążki wielkości spodu tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec krótko na jasnozłoty kolor.

MASA:
Ze wszystkich składników ugotować budyń. Gdy zacznie gęstnieć - miksować, żeby nie było grudek. Dodać cukier waniliowy, trochę esencji rumowej lub innej. Dodać sok z 1 lub 2 cytryn, zmiksować, dodać cukru do smaku - ma być zdecydowanie kwaskowate. Wystudzić, co chwila miksując, żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Do zimnego dodawać po kawałku margarynę / 25dag / - zmiksować na jednolitą masę. Posmarować placki w tortownicy, odstawić na noc do lodówki. Na wierzch można dać owoce i czekoladę.

[ Dodano: 2007-10-15, 15:31 ]
pyszny nie-tort wg przepisu AniD. Prosty i fantastyczny. Można zrobić jako drugie ciacho (dla głodnych gości i łasuchów) a jaśli ktoś chce może go potraktować jak tort

„Sernik” na zimno z morelami
Ciasto:
1 1/2 litra mleka roślinnego (sojowego lub innego)
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki oleju
1 szklanka suszonych moreli
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/8 łyżeczki kurkumy
8 czubatych łyżek miodu

7 paczek herbatników

Polewa:
1 gorzka czekolada
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wyłożyć połowę herbatników na spód dużej prostokątnej blachy. Drobno pokrojone morele zalać 2 szklankami mleka, dodać miód, zapach, wiórki, kurkumę, gotować na małym ogniu 15 min. Dodać 3 szklanki mleka, olej, zagotować, dodać kaszę wymieszaną z 1 szklanką mleka. Gotować kilka minut, gorące wyłożyć na herbatniki i przykryć wierzch resztą herbatników. Czekoladę połamać, zalać 3 łyżkami wrzącej wody z rozpuszczoną kawą. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wylać na herbatniki. Ciasto schłodzić.
Bardzo smaczne ciasto, z podanych proporcji wychodzi duża blacha.

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2007-10-15, 14:46   

orenda, to był hxxp://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2447]Razowiec na bananach z Puszkkki.
Mój wyszedł tak jak na zdjęciu w hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1262&start=25]tym wątku.

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=244&highlight=krem]Wątek o kremach.

Banany kupiłam 3 dni wcześniej żeby mocno dojrzały, a spód upiekłam dzień wcześniej. Rano kupiłam owoce na wierzch, a zrobienie kremu i zdobienie zostawiłam sobie na ostatnie godziny przed imprezą. :-)

orenda 
double mama

Pomogła: 31 razy
Wysłany: 2007-10-15, 19:53   

puszczyk napisał/a:
orenda, to był Razowiec na bananach z Puszkkki
o to chodziło! Dziękuję!

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2008-11-23, 21:36   

Zrobiłam razowiec na bananach wg przepisu z puszkki. Ale wyszedł dość suchy, co mogłam zrobic nie tak?

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2008-11-23, 21:55   

za mało dojrzałe banany/za mało bananów?U mnie w ww.przypadkach tak sie dzieje.

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2008-11-24, 21:08   

Banany z kategorii: jeżeli nie zjesz mnie natychmiast, to nie zaczekam ani chwili dłużej. To była główna motywacja do zrobienia tego ciasta. Sztuk 4. Rozmiar średnio-większy. Może to jednak trochę za mało? Następnym razem spóbuję dać więcej.

maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Wysłany: 2009-12-02, 12:01   

puszczyku, jak dokładnie zrobiłaś ten tort? Tzn. jakim kremem go przekładałaś i smarowałaś i ile było warstw?

[ Dodano: 2009-12-02, 12:03 ]
ups... nie doczytałam. Już wiem, jaki krem

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2009-12-02, 12:16   

maga, doczytałaś, ale wrzucam i tutaj. :-)
Cytat:
3 dojrzałe banany
garść rodzynek
3 łyżki karobu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wanilia
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju z pestek winogron

Zmiksować w blenderze banany z namoczonymi wcześniej rodzynkami, dodać karob. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1,4 szklanki wody z wanilią. Banany podgrzewać wolno na płytce żeby się nie przypaliły. Powoli wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i podgrzewać do zgęstnienia, ostudzić i siup na tort.

O ile pamiętam to krem był tyko na wierzchu, bo dość trudno przekroić bananowca, już łatwiej zrobić to z Cyganem.

gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-12-06, 19:18   

puszczyk napisał/a:
maga, doczytałaś, ale wrzucam i tutaj.
Cytat:
3 dojrzałe banany
garść rodzynek
3 łyżki karobu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wanilia
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju z pestek winogron

Zmiksować w blenderze banany z namoczonymi wcześniej rodzynkami, dodać karob. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1,4 szklanki wody z wanilią. Banany podgrzewać wolno na płytce żeby się nie przypaliły. Powoli wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i podgrzewać do zgęstnienia, ostudzić i siup na tort.

O ile pamiętam to krem był tyko na wierzchu, bo dość trudno przekroić bananowca, już łatwiej zrobić to z Cyganem.
puszczyku, a kiedy należy dodać ten olej?

maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Wysłany: 2009-12-08, 12:32   

Zrobiłam bananowca na imieniny mojej mamy. Zamiast kremu - budyń morelowy (ze zwykłych moreli, dla ładniejszego koloru) Ani D. Wyszedł boski! Przekroił się idealnie; żałuję, że nie zrobiłam trzech warstw.
Będę go robic na urodziny Zioma. Mam nadzieję, że zdążę machnąc foto.

pidzama 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2010-02-16, 19:44   

nie wiem czy jeszcze aktualne ale znalazłam fajny przepis na wegański tort; może komuś się przyda; polecam zresztą cały blog:
hxxp://ilovetofu-cb.blogspot.com/2010/02/tort-w-groszki-potrojnie-czekoladowy-z.html

Odpowiedz do tematu