kasza jaglana |
Autor |
Wiadomość |
zizu
Dołączył: 08 Paź 2008 Posty: 9
|
Wysłany: 2008-10-23, 08:08
|
|
|
chciałbym zapytać o taką sprawę:
cóż takiego ma w sobie kasza jaglana, że jest/może być cennym składnikiem każdego jadłospisu? |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2008-10-23, 08:37
|
|
|
z pierwszego lepszego artukułu w googlach:
pierwszy lepszy artykuł w googlach napisał/a: | Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Najkorzystniejszy jest chyba tutaj skład aminokwasowy. Kasza jaglana zawiera bowiem znaczne ilość tryptofanu. Jako, że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. |
|
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2008-10-23, 09:14
|
|
|
maga napisał/a: | jaglankę zawsze przelewałam wrzątkiem przed gotowaniem, bo gdzieś czytałam, że się w ten sposób pozbywamy specyficznej goryczki | ja przelewam 2 lub 3 razy zimną wodą tylko i goryczki nigdy nie czułam, choć z różnych firm kupowałam jaglankę |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Tobayashi
Pomogła: 34 razy Dołączyła: 03 Sie 2007 Posty: 1507
|
Wysłany: 2008-10-23, 13:10
|
|
|
Ja kupuję eko jaglankę i zawsze jest smaczna, bez goryczki. Dzisiaj zrobiłam z niej mąkę i dodałam do placków ziemniaczanych. Super dla ludzi na diecie bezglutenowej. |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-23, 13:27
|
|
|
Tobayashi napisał/a: | Dzisiaj zrobiłam z niej mąkę i dodałam do placków ziemniaczanych. Super dla ludzi na diecie bezglutenowej. | Ja do placków daję mąkę kukurydzianą, więc też bezglutenowo. |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-10-23, 13:39
|
|
|
nawet mi do głowy nie przyszło żeby płukać jag
100 lat żyjesz, 100 lat się uczysz |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2008-10-23, 15:56
|
|
|
No to od dziś jej nie płuczę, jak mówicie, że to nie ma znaczenia. Po prostu tak wyczytałam i tak robiłam, będac przekonaną, że tak trzeba (i ze względu na niemiłe wspomnienia z dzieciństwa). I może w końcu uda mi się ugotować ja na sypko |
_________________
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-10-23, 16:11
|
|
|
Ja zaczęłam płukać i stwierdzam, że to bardzo pomaga usunąć goryczkę. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-10-23, 18:53
|
|
|
jesli chodzi o goryczkę to zdecydowanie pomaga usuwanie białej pianki podczas gotowania |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-10-23, 19:34
|
|
|
Maga, warto też płukać ze względu na zanieczyszczenia kaszy, które można usunąć z wodą. |
|
|
|
|
hezer
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2007 Posty: 85
|
Wysłany: 2008-10-23, 22:27
|
|
|
Ania D. napisał/a: | Maga, warto też płukać ze względu na zanieczyszczenia kaszy, które można usunąć z wodą. |
ta którą ja kupuję jest mega brudna, woda po pierwszym płukaniu (płuczę 3-4 razy) może co wrażliwszym odebrać apetyt... |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2008-10-24, 07:11
|
|
|
hmmmm....
Czyli polecacie płukać w zimnej wodzie? A wrzątkiem nie przelewać? |
_________________
|
|
|
|
|
hezer
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2007 Posty: 85
|
Wysłany: 2008-10-26, 19:05
|
|
|
ja polecam najpierw wypłukać a potem przelać wrzątkiem:) |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2008-10-26, 19:41
|
|
|
a co do tego gotowania na sypko - nie próbowałam w sumie, ale skoro makaron i ryż się da, to może kaszę też. zahartować. ugotowaną na sitko i przelać zimną wodą, a potem oliwą. aż spróbuję następnym razem. |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2010-02-02, 19:58
|
|
|
ja płuczę zimną wodą, potem zalewam wrzątkiem i gotuję pod przykryciem, wyłączam i dochodzi do siebie pod kocem, jest sypka i pyszna |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2010-02-02, 20:10
|
|
|
ja podobnie jak daria, z tym, że doprowadzam do wrzenia i pod koc, jest wtedy superowa i sypka, podobno metodą na jej sypkość jest nie mieszanie jej wogóle |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-02, 20:46
|
|
|
ja lekko prażę w garnku, zalewam wrzątkiem, mieszam, wylewam brudną wodę, powtarzam, zalewam wrzącą wodą (proporcje 1:2), gotuję na wolnym ogniu bez mieszania, aż kasza wchłonie wodę. Czasem jem od razu, czasem jest na kolejny dzień. Wychodzi zawsze sypka. |
|
|
|
|
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2010-02-03, 06:06
|
|
|
A ja lubię ciapę i zawsze gotuje na ciapę |
|
|
|
|
Jagula
matka-nomadka
Pomogła: 64 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 3207
|
Wysłany: 2010-02-19, 14:28
|
|
|
rosa napisał/a: |
kasza na sypko, nauczyłam się od k.leee: szklankę jaglatora zalewam 1,5 szkl. wrzątku. gotuję pod przykryciem 3min. wyłączam gaz i kasza sama dochodzi. |
spróbowałam i pomysł zabił mnie swoją prostotą i skutecznością
a teraz w piekarniku dochodzą gołąbki z jaglanką i pieczarkami z cebulką |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří. |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2010-02-19, 14:36
|
|
|
zojka3 napisał/a: | A ja lubię ciapę i zawsze gotuje na ciapę | ma wyższy indeks glikemiczny wiesz co to znaczy
Jagula napisał/a: | a teraz w piekarniku dochodzą gołąbki z jaglanką i pieczarkami z cebulką | orany, natchnęłaś mnie! zrobię jutro takie jedzonko , czyli farsz zrobilas z kaszy, pieczar i cebuli? w pomidorowym sosie? |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-19, 14:49
|
|
|
Jagula napisał/a: | gołąbki z jaglanką i pieczarkami z cebulką |
Łomatko, ale mi smaka narobiłaś. Akurat mam kapustę włoską.
Jkociakocia, jutro mamy taki sam obiadek |
|
|
|
|
martka
Pomogła: 88 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 3822 Skąd: UK
|
Wysłany: 2010-02-19, 14:50
|
|
|
kociakocia napisał/a: | Jagula napisał/a:
a teraz w piekarniku dochodzą gołąbki z jaglanką i pieczarkami z cebulką
orany, natchnęłaś mnie! zrobię jutro takie jedzonko , czyli farsz zrobilas z kaszy, pieczar i cebuli? w pomidorowym sosie? |
kociakocia, nie wiem jak robi Jagula, ale się wtrącę ; robię tylko takie gołąbki - moim zdaniem dużo lepsze od wersji z ryżem, kasza się fajnie skleja, tylko nie wiem co indeksem wobec tego |
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-19, 15:47
|
|
|
dziewczyny kasze jaglana najlepiej dlugo gotowac nie patrzcie na indeks wg chinskiej medycyny im dluzej gotowane tym bardziej nas ogrzeje lepiej sie strawi i w zyciu nie pojdzie w boczki kasze jaglana mozna jesc na okraglo nigdy od niej nie utyjecie tak twierd moj lekarz tcm i wiedza z ksiazek. Chinczycy robia cos takiego jak congee wiec kasze lub ryz gotuja godzinami a jacy szczupli sa! |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2010-02-19, 16:39
|
|
|
kociakocia napisał/a: | zojka3 napisał/a:
A ja lubię ciapę i zawsze gotuje na ciapę
ma wyższy indeks glikemiczny wiesz co to znaczy |
Kocia, bo dam Ci klapsa
[ Dodano: 2010-02-19, 16:41 ]
agazima napisał/a: | nigdy od niej nie utyjecie |
no i tego się bede trzmać |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2010-02-19, 19:54
|
|
|
thehoneypot napisał/a: | Akurat mam kapustę włoską. | no właśnie pomyślałam o włoskiej ona jest taka słodziutka i delikatna
zojka3 napisał/a: | Kocia, bo dam Ci klapsa | omamo, ja lubię
martka napisał/a: | tylko nie wiem co indeksem wobec tego | w tym wypadku chranić indeks, w gołąbkach wyjście jest jedno, pożreć
agazima, kasze są tuczące dlatego lepiej by były aldente, w sumie można na ultra minimalnym ogniu ją robić i też będzie sypka pewnie |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
|