wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
leki homeopatyczne
Autor Wiadomość
renka 
mama sama

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2009-05-27, 22:39   

Nie moge znalezc, a wiem, ze juz bylo o tym, wiec raz jeszcze sie tutaj zapytam.

Otoz w sobote bylam z dziewczynami u homeopaty i przypisal nam "kulki" ;-)
To moje pierwsze doswiadczenia w tym wzgledzie, wiec ja - niewierny Tomasz zwany Renata - czuje lekka ekscytacje ;-)
Nie dopytalam doglebnie o sposob dawkowania - wiem, ze 2 z nich mam dawac od razu przed snem. Ale bylo gdzies pisane, ze nie mozna jesc i pic przez jakis czas przed lub po. Jaki to czas?
I co w przypadku cycujacej Fionki, u ktorej w ogole tego czasu bezcycowego przed zasnieciem nie ma?

hxxp://alterna-tickers.com]

Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow

topcia

Wysłany: 2009-05-28, 01:48   

Magdalena napisał/a:
.mam małego prawdopodobnie z grzybicą i nie chciałabym go faszerować cukrem.

nie bojaj się; za mało tego cukru, co by mu zaszkodził :-)

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2009-05-29, 22:39   

renka napisał/a:
Nie dopytalam doglebnie o sposob dawkowania - wiem, ze 2 z nich mam dawac od razu przed snem. Ale bylo gdzies pisane, ze nie mozna jesc i pic przez jakis czas przed lub po. Jaki to czas?
I co w przypadku cycujacej Fionki, u ktorej w ogole tego czasu bezcycowego przed zasnieciem nie ma?

teoretycznie powinno się je brać pół godz. po i kwadrans przed jedzeniem/piciem - nie dotyczy to czystej wody. co do kulek, to nie wiem w jakiej postaci chcesz je podawać? ja podawałam chłopcom bezpośrednio do buzi, ale można też rozpuścić je w małej ilości wody - myślę, że w obu przypadkach można je przez sen wieczorem podać - ja przynajmniej czasem tak robiłam, kiedy np. zapomniałam w dzień :oops: . albo daj Fionce na kwadrans przed karmieniem :-)

topcia

Wysłany: 2009-05-29, 22:48   

Cytat:
I co w przypadku cycujacej Fionki, u ktorej w ogole tego czasu bezcycowego przed zasnieciem nie ma

bez przesady. Nie ma co się szczypać z tym od razu przed zasnięciem. WYdaje mi się, że zalecenia są w takim kontekscie, że lek może mieć pobudzające albo nużące działanie
Ostatnio zmieniony przez topcia 2009-05-30, 01:31, w całości zmieniany 1 raz  

ajanna 

Wysłany: 2009-05-29, 22:59   

to Renka napisała, a nie ja :lol:
ale nie wydaje mi się, żeby chodziło o pobudzanie/uspokajanie, ponieważ homeopatyki z założenia nie mają skutków ubocznych - chodzi raczej o odpowiednią porę przyjmowania tzn. że wtedy te leki będą efektywniej działać :-)

topcia

Wysłany: 2009-05-30, 01:32   

ajanna napisał/a:
to Renka napisała, a nie ja

poprawiłam :-)

ajanna napisał/a:
ale nie wydaje mi się, żeby chodziło o pobudzanie/uspokajanie,

nasz lekarz tak pedzioł ;-)

agaB 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-06-01, 13:35   

A ja mam pytanie:
Czy dawać dziecku leki homepatyczne? Czy leczyć go taki lekami?
Jestem zielona w tym temacie, dlatego proszę o pomoc.

topcia

Wysłany: 2009-06-01, 13:47   

agaB, jak leczyć lekami, to tylko homeo. :-)

agaB 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-06-01, 19:42   

topcia, bo ja zastanawiam się nad leczeniem chyba najpierw siebie. Mam problemy z tarczycą, która robi mi w organizmie niezłe zamieszanie i z kamykami w pęcherzyku żółciowym. Czy w takim wypadku też leczy się homeopatią?
Jak na razie, to nie mam problemu z Cypkiem, ale martwią mnie jego podkrążone oczy i z tego co wiem, to ponoć sprawa z nerkami. I tutaj też nie wiem, czy jeszcze poczekać, czy już go leczyć, a może zrobić mu jakieś badania?

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2009-06-01, 20:18   

--------
Ostatnio zmieniony przez Malati 2013-11-08, 23:14, w całości zmieniany 1 raz  

ajanna 

Wysłany: 2009-06-01, 22:27   

AgaB to chyba zależy od tego, czy wierzysz w skuteczność homeopatii, czy nie :->

ja stosuję te leki i u siebie i u moich dzieci - choć czasami sięgam też po inne specyfiki. u mnie było tak, że zraziłam się do klasycznej medycyny, TMC mi nie pomogło, a homeopatia w końcu tak - i w ten sposób się do niej przekonałam.

ale homeopatia budzi skrajne emocje - jedni twierdzą, że działa jedynie na zasadzie placebo, a inni, że jest w stanie wyleczyć prawie wszystko (ja zaliczam się raczej do tych ostatnich).

moim zdaniem główną zaletą homeopatii jest to, że nie powoduje skutków ubocznych i że można stosować ją nawet u b małych dzieci :-)

topcia

Wysłany: 2009-06-01, 23:17   

agaB napisał/a:
I tutaj też nie wiem, czy jeszcze poczekać,

a na co chcesz czekać, skoro masz wątpliwości? Ja uważam, że jeśłi już leczyć, to jak pisałam, najpierw metodami nieinwazyjnymi, a zarazem skutecznymi. Tyle co się nasłuchałam w przychodni do mojego homka do jakich stanów białaa mafia doprowadziła ich dzieci i dopiero on je wyciągnął na prostą, to mi wystarczy na całe lata.
Jeśli ja przychodzę do byłej pediatry i mówię o candidzie opisując jej konkretne objawy a ona patrzy na mnie jak na głupka i przepisuje lek na odczulenie jelitek, a druga twierdzi, zę coś takiego nie występuje i grzyba leczy się miejscowo to ręce opadają. BYliśmy u irydologa, który postawił taką samą diagnozę jak moja homeopatka na problemy z cerą. A dermatolog uparcie twierdzi, że to tylko problem skorny, przepisując sterydy i do głowy mu nie rpzyjdzie, że to toksyny we krwi spowodowane złogami w watrobie....
I nikt mnie nie przekona, że medycyna klasyczna nie leczy dozgonnie..... A cała rzecz w tym, żeby wyleczyć....

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-03-04, 23:35   

hxxp://www.e-homeopatia.pl/materia_medica.htm opisy leków homeopatycznych - gdyby komuś mogły się przydać ;)

topcia

Wysłany: 2010-03-05, 00:17   

Lily, bardzo przydatne. ALe już widzę, że wszystkich nie ma. A autor konsultowal kwestie homeopatyczne na forum Janusa. Fajny gość. W Afryce jest lekarzem :-)

Lily 

Wysłany: 2010-03-05, 00:21   

topcia napisał/a:
ALe już widzę, że wszystkich nie ma.
no nie ma, chyba na stronie scholz.pl było fajne kompendium, ale teraz ta strona nie działa...

[ Dodano: 2010-03-05, 00:25 ]
tu jest o drogach oddechowych hxxp://www.scholz.pl/pdf/drogi_oddechowe.pdf

topcia

Wysłany: 2010-03-05, 00:47   

Lily napisał/a:
ale teraz ta strona nie działa...

hehehhe, czyżby koncerny farmaceutyczne? ;-)

a.nia

Wysłany: 2010-03-20, 20:33   

przeczytalam opis robienia lekow homeo podany przez buba1235 i musze przyznac, ze wiekszych glupot dawno nie czytalam.

chyba pracowalas u jakiegos oszusta. Tak absolutnie nie robi sie lekarstw homeopatycznych.

leki homeo robi sie z pranalewek (roslinnych, zwierzecych, mineralnych i innych), ktore sa nastepnie rozcienczane i wstrzasane odpowiednia ilosc razy (rozne potencje czyli moc leku). Nastepnie impregnuje sie taka nalewka kulki z laktozy lub wode (tu zazwyczaj dodaje sie tez alkoholu jako konserwant).

leki homeo traca swoje dzialanie kiedy przechowywane sa przez dluzszy czas w poblizu urzadzen elektrycznych.

nie dzialaja kiedy stosuje sie je jednoczesnie z kamfora (np. masc Pulmex, Vick's) oraz uzywa mentolu (gumy do zucia, pasta do zebow bezposrednio przed/po homeo).

topcia

Wysłany: 2010-03-21, 01:49   

A ja się nie mogę nadziwic leczeniu homeo. Cały czas nas zaskakuje. LEczymy alergię u WIsi i jest ogromny postęp. U siebie takze-zmniejszyłam rozrost grzyba (tzn. moja LEkarka) bez jego usuwania (karmie piersią). Takze bardzo polecam. W ogóle nie mogliśmy trafić na lepszych lekarzy. Że tacy ludzie jeszcze istnieją.

a.nia

Wysłany: 2010-03-21, 16:01   

tez jestem fanka homeopatii. Az zaczelam sie jej uczyc.

ostatnim odkryciem jest dla mnie skutecznosc lekow homeo w dolegliwosciach psychicznych czy tez emocjonalnych. Kiedys leczylam tylko katar i inne banalnosci, teraz odkrylam glebsze dzialanie kulek i to sa dla mnie juz cuda.

Nova 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2010-03-21, 18:49   

[b][i][i][i][i]oloojyu786jhnkyuknmi, frdbder bshxb vghghjnmnbjhjnbh[u][i][/u][/i][/i][/i][/i][/b][/i]

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-03-21, 18:55   

a.nia napisał/a:
przeczytalam opis robienia lekow homeo podany przez buba1235 i musze przyznac, ze wiekszych glupot dawno nie czytalam.

chyba pracowalas u jakiegos oszusta. Tak absolutnie nie robi sie lekarstw homeopatycznych.

.....

a ja czytałem ostatnio o homeopatii w ogóle i muszę przyznać, że co prawda czytałem już o większych głupotach i cwańszych oszustwach ale homeopatia zbliża się w jednym i drugim do mocnej czwórki.... :-P

topcia

Wysłany: 2010-03-22, 01:27   

a.nia napisał/a:
teraz odkrylam glebsze dzialanie kulek i to sa dla mnie juz cuda.

no właśnie też o tym pisałam. Tzn. sobie zastosowałaś na jakieś dolegliwości?
Bo moja Lekarka robi ze mną cuda tymi kulkami cukrowymi :lol: jeśli chodzi o moje dolegliwości. ;-)

Lily 

Wysłany: 2010-03-22, 11:19   

Tempeh-Starter napisał/a:
a ja czytałem ostatnio o homeopatii w ogóle i muszę przyznać, że co prawda czytałem już o większych głupotach i cwańszych oszustwach ale homeopatia zbliża się w jednym i drugim do mocnej czwórki.... :-P
Bo zamiast czytać trzeba spróbować. Skoro nie działa to na pewno nie zaszkodzi.

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-22, 14:19   

Tempeh-Starter leki homeo są ok. ja też je zażywam i coś o tym wiem.Co prawda trudno jest dobrać taki najwłaściwszy,ale to się prędzej czy póżniej dzieje ( oczywiście czyni to moja kochana pani doktor :-) bo samemu to nie polecam w pewnych przypadłościach brać się za diagnozowanie :-/ )

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2010-03-22, 20:46   

Leczymy się właśnie tzw. tissue salts.

hxxp://www.herbsgardenshealth.com/Homepathic_Remedies_&_New_Era_Tissue_Salts.htm#Individual%20Tissue%20Salts]New Era

Tym różnią się od dość twardych homeopatycznych kulek, że są bardzo miekkie i rozpuszczają sie w buzi natychmiast.
Nie trzeba czekać z nimi 15 minut przed bądź po jedzeniu.
Bardzo praktyczne ;-)

Odpowiedz do tematu