wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozbrat - decydujące starcie. Demonstracja 20 marca!
Autor Wiadomość
tomek 

Wysłany: 2010-02-19, 18:47   Rozbrat - decydujące starcie. Demonstracja 20 marca!

za hxxp://www.rozbrat.org/informacje/rozbrat-zostaje/647-rozbrat-decydujace-starcie-demonstracja-20-marca

W piątek 26 marca o godz. 10.00. przed sądem w Poznaniu odbędzie się licytacja Rozbratu, ściślej jednej z trzech działek należącej do firmy-bankruta - Darexu. Od kiedy na Rozbracie w styczniu 2008 roku pojawił się komornik, udało nam się poprzez działania prawne i protesty, zapobiec sprzedaniu i ewikcji skłotu. Jeżeli i tym razem 26 marca Rozbratu nikt nie kupi, następna licytacja będzie się mogła realnie odbyć za około 2-3 lata. Mamy zatem do czynienia z krytycznym momentem.

W tym roku upłynie 16 lat jak teren i budynki skłotu, porzucone przez właścicieli firmy Darex, którzy narobili długów i uciekli za granicę, został zagospodarowany przez poznańskie środowiska wolnościowe i anarchistyczne. Od tamtego czasu nie tylko, że własnymi środkami i pracą odbudowaliśmy i zagospodarowaliśmy niszczejące lokale, ale rozpoczęliśmy prowadzić szeroką działalność polityczną, społeczną i kulturalną. Na Rozbracie od wielu lat mieszka 20 osób, mieszczą się sale koncertowe i do prób, biblioteka, galeria, warsztaty, miejsca do spotkań i dyskusji.

Ostatnio aktywnie uczestniczymy, traktując to jako element obrony Rozbratu, w spotkaniach rady miasta oraz różnych komisji, na których omawiana jest kontrowersyjna koncepcja lokalnego planu zagospodarowania przestrzennego dzielnicy Sołacz, w którego zakres wchodzi również teren skłotu (przypominamy, że został on na tym planie oznaczony przez miasto jako nieużytki). Ze względu na duże zainteresowanie i opór mieszkańców plan ten nadal nie został przegłosowany przez radę. Od stycznia ub. roku wykonaliśmy wiele kroków w kierunku porozumienia się z miastem odnośnie naszej sytuacji. Rozbrat odwiedził nieżyjący już wiceprezydent Maciej Frankiewicz, który nie był w stanie nic nam zaoferować, choć twierdził przed mediami, że ma alternatywną propozycję. Na wysłane w maju 2009 roku do władz miasta zapytanie, jaka konkretnie to propozycja – do dziś nie otrzymaliśmy odpowiedzi.

9 maja 2009 roku poprzez demonstrację, w której wzięło udział 1,5 tys. osób pokazaliśmy, że Rozbrat ma liczne poparcie wśród mieszkańców Poznania oraz wielu środowisk i organizacji. Do tej pory odbyła się jedna licytacja, jednak nikt nie chciał kupić Rozbratu. Tym razem cena zostanie zgodnie z procedurą znacznie obniżona.

Jeszcze nigdy, dzięki działaniom w obronie Rozbratu jakie prowadzimy intensywnie od początku 2008 roku, nie byliśmy tak silni, ale pomimo tego układ sił pozostaje nierówny. Rozbrat jest zagrożony. Dlatego apelujemy do wszystkich o wsparcie naszego protestu i udział w demonstracji 20 marca.

Nie poddamy się bez walki! Rozbrat zostaje!

Kolektyw Rozbrat 18.02.2010 r.

nestor2

Wysłany: 2010-03-06, 20:57   Rozbrat

trailer demo:
hxxp://blip.tv/file/3305736

i oficjalne plakacisko:

padma 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2010-03-06, 21:28   

Jakieś 13-14 lat temu byłam jeden jedyny raz na Rozbracie. Fajnie, że do tej pory tam działacie. Trzymam kciuki, żeby tak zostało :)

Może do powagi sytuacji nie pasuje, ale jako, że to w końcu wegeDZIECIAK, to wklejam w dzieciakowym klimacie na szczęście :P :

Arekx 
+ puszczyk

Wysłany: 2010-03-09, 09:14   

Link do relacji z demonstracji rozbitej przez policję pod MTP, w którym odbywał się Kongres XX-lecia Samorządu Terytorialnego
hxxp://www.epoznan.pl/index.php?section=news&subsection=news&id=18342
daje przedsmak tego co może się dziać 20 marca.

mono-no-aware 
Ewa

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2010-03-09, 12:05   

My też pamiętamy o akcji. Gliwice z Wami!

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2010-03-09, 12:13   

i toruń oczywiscie też !

tomek 

Wysłany: 2010-03-10, 15:21   

Link do trailera demo 20 marca z drugiego postu jest nieaktywny, ale filmik, odrobinę zmodyfikowany, znajduje się tutaj:
hxxp://blip.tv/file/3312836

Co do przedwczorajszej akcji, to polecam parę filmów z "naszej" strony:
hxxp://blip.tv/file/3318741 - ogólny filmik z akcji
hxxp://www.youtube.com/watch?v=0xLLJtV06K4 - brutalne zatrzymanie jednego z aktywistów
hxxp://blip.tv/file/3324417 - nocne odwiedziny komisariatu w celu okazania solidarności i dostarczenia zatrzymanym wegańskiej żywności

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2010-03-10, 16:00   

wieczorem obejrzę,
dzieki tomek za inf,faktycznie link do trailera był nieaktywny..

nast 

Wysłany: 2010-03-12, 21:18   

super, z Łodzi też będziemy !

mono-no-aware 
Ewa

Wysłany: 2010-03-19, 07:57   

To już jutro!

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2010-03-19, 12:38   

niestety mnie nie będzie fizycznie, ale wspieram i myślę ciepło - Rozbrat Zostaje !

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2010-03-19, 14:15   

my będziemy prawie na pewno :)

tomek 

Wysłany: 2010-03-21, 16:13   

Rozbratowa relacja z wczorajszej demonstracji, tekstowa i fotograficzna, już dostępna na stronie:
hxxp://www.rozbrat.org/informacje/rozbrat-zostaje/808-ponad-1500-demonstrantow-w-obronie-rozbratu

Relacje innych mediów:
hxxp://www.rozbrat.org/informacje/prasa-o-nas/809-demonstracja-20-marca-relacje-mediow

Video z ostatniej, najbardziej efektownej, części demonstracji:
hxxp://obin.blip.tv/file/3372159

Myślę, że demonstracja była bardzo udana. Dużo ludzi, blisko 2 tysiące osób i efektowne zakończenie. Pozostaje mieć nadzieję, że da to coś do myślenia potencjalnym inwestorom, ale o tym przekonamy się już 26 marca.

kasienka 

Wysłany: 2010-03-21, 16:42   

Dobrze było, naładowałam się pozytywną energią i jakoś siły mi wróciły (chociaz na chwilę ;) )

Demo było świetnie zorganizowane jak na nasze warunki ;) Mnie akurat końcówka niezbyt się podobała i wkurzały mnie narąbane punki i prowokatorzy. Ale ogólnie bilans na plus zdecydowanie, świetny był ten billboard po drodze, prezentacja (szkoda, że nie na jaśniejszym tle), samba dała czadu. No i naprawdę dużo ludzi, dobrze zobaczyć bliższych i dalszych znajomych zjednoczonych w jednej sprawie.

Mam nadzieję, że Rozbrat uda sie obronić, to bardzo ważne miejsce dla wielu osób, dobrze, że jest w Poznaniu. Mam nadzieje, że końcówka demo nie pozostawi wrażenia, że to punki, brudasy i wandale i trzeba ich wyplenić, bo to nie tak :(

mono-no-aware 
Ewa

Wysłany: 2010-03-21, 19:54   

My czytaliśmy info na indymedia. Filmiki też obejrzeliśmy. Piękna akcja. Bilbord świetny.

Ciekawi mnie czy była jakaś wzmianka w mediach publicznych, np. w telewizji? My telewizora nie mamy, więc stąd moje pytanie.

kasienka 

Wysłany: 2010-03-21, 20:30   

mono-no-aware, tomek podał linki ;) w tv to nie wiem...

[ Dodano: 2010-03-21, 20:31 ]
Zuzia mówi, że w WTK (lokalna tv) była relacja na zywo na tzw. pasku :/

Asłan 

Wysłany: 2010-03-21, 21:16   

Miasto na kilka godzin było odzyskane. Organizacja bardzo ok.
Trudno wyobrazić sobie Poznań bez Rozbratu na Pułaskiego 21a,zresztą te 1500 osób w sobotni wieczór maszerujące przez centrum miasta musiało zrobić wrażenie. Nie dziwię się, że prezydent Ryszard G. opuścił Poznań i udał się na zasłużony zagraniczny urlop. Ta władza jest przesiąknięta cynizmem, zbyt pewna siebie, totalnie odizolowana od społeczeństwa. Rozbrat to nie tylko kwestia jakiejś tam grupy anarchistów (jak próbują to pokazać urzędnicy i rządzący politycy), ale coraz większej zaangażowanej i aktynej społecznie grupy mieszkańców miasta. Prawdziwe decydujące starcie dopiero przed nami. Rozbrat na pewno nie zostanie sam, bo społeczna solidarność jest naszą bronią...
ROZBRAT ZOSTAJE :!:

mono-no-aware 
Ewa

Wysłany: 2010-03-21, 22:08   

kasienka napisał/a:
mono-no-aware, tomek podał linki ;) w tv to nie wiem...

Chodziło mi głównie o tv i radio, ale jak zwykle się źle wyraziłam :) .

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-21, 22:12   

mono-no-aware napisał/a:
Chodziło mi głównie o tv i radio, ale jak zwykle się źle wyraziłam :) .
nie jestem pewna,ale może, kto wie :-|

k.leee 

Wysłany: 2010-03-22, 18:30   

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="hxxp://www.youtube.com/v/PyoBBDsoCkk&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="hxxp://www.youtube.com/v/PyoBBDsoCkk&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2010-03-22, 20:50   

hxxp://www.epoznan.pl/index.php?section=news&subsection=news&id=18539
Lepiej nie czytajcie komentarzy pod artykułem. :-?

Asłan 

Wysłany: 2010-03-22, 20:56   

puszczyk napisał/a:
Lepiej nie czytajcie komentarzy pod artykułem.

Poznańskie drobnomieszczaństwo jak zwykle ujada...
Swoją drogą, ta podwójna moralność - z jednej strony oburzają się na napis na murze, a z drugiej, jak ich pies sra człowiekowi pod nogi na chodniku, wszystko jest ok... :evil:

carrot_monster 

Wysłany: 2010-03-23, 19:57   

"Lepiej nie czytajcie komentarzy pod artykułem." - gdybyś tego nie napisała to pewnie nawet bym na nie nie spojrzała.. Ale przeczytałam i - za przeproszeniem - żal dupe ściska, jak sie czyta takie teksty :-( nie spodziewałam się że w Poznaniu jest tylu ludzi którzy myślą schematami...

bojster 

Wysłany: 2010-03-23, 20:17   

Asłan napisał/a:
Swoją drogą, ta podwójna moralność - z jednej strony oburzają się na napis na murze, a z drugiej, jak ich pies sra człowiekowi pod nogi na chodniku, wszystko jest ok... :evil:

Skąd wiesz że to ci sami ludzie? Ja np. jestem zarówno przeciwko mazaniu po murach, jak i sraniu na chodnik. :roll:

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-23, 21:00   

Asłan napisał/a:
Poznańskie drobnomieszczaństwo jak zwykle ujada...
dobrze powiedziane.

Odpowiedz do tematu