|
Bojkot Green Way |
| Autor |
Wiadomość |
tomek

Pomógł: 11 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 929 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-03-07, 12:53 Bojkot Green Way
|
|
|
Powstała strona kampanii zachęcającej do bojkotu sieci Green Way. Hasłem przewodnim jest: "Jedzenie nie jest etyczne jeśli podają je wyzyskiwani pracownicy"
hxxp://greenway.zsp.net.pl
Bezpośrednim impulsem do działania jest wyzysk pracowników we wrocławskim lokalu, polegający m.in. na braku wynagrodzenia za pracę w okresie próbnym. Na stronie można wysłać list do zarządu sieci domagający się zaprzestania tego typu praktyk. O sprawie można też przeczytać na hxxp://cia.bzzz.net/wyslij_protest_do_green_way |
_________________ hxxp://meteo7.wordpress.com]meteo7.wordpress.com - blog pogodowy
hxxp://cia.bzzz.net] |
|
|
|
 |
Amanii

Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2010-03-07, 13:53
|
|
|
Jako prawie-oszukana (fartem zrezygnowałam ze "szkolenia" właśnie w słynnym barze na Kuźniczej we Wro) muszę się nie zgodzić z Euri. Zjedzenie wegańskiego posiłku w jakimkolwiek miejscu, gdzie ludzie są traktowani uczciwie, a nie jak maszynki do robienia kasy, jest dużo lepszym wyjściem niż pójście do GW, o którym się wie, że oszukuje i wyzyskuje.
Nie godzę się na uprzedmiotowienie innych zwierząt i wyzysk ich dla mięsa/mleka/jaj/pracy, dlaczego mam pozwalać na wyzysk ludzi?
Tym bardziej, że taki bojkot może odnieść skutek dość szybko - przez miesiąc-dwa zmaleje im klientela, spadną obroty, a wtedy pewnie zmądrzeją i zmienią przepisy dot. zatrudnienia. Zobacz na żądania na tej stronie, serio to TAK WIELE wymagać od firmy, żeby postępowała zgodnie z prawem?
Popieram bojkot w całej rozciągłości. |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
 |
|
|
|
 |
arahja

Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2010-03-07, 14:11
|
|
|
| euridice napisał/a: | Dla mnie to przesada - a czy w mięsnych lokalach pracownicy traktowani są "etycznie"? Nie wątpię, że NIE.
|
Euri, doczytaj o sytuacji w tym akurat lokalu: ludzie tygodniami pracują bez wypłaty, a potem są zwalniani i wymieniani nowymi. W obrzydliwy sposób właściciele obniżają koszta, podpisują jakieś fikcyjne umowy na fikcyjne zarobki - masakra. Zawsze na szybie wisi kartka, że pracownicy poszukiwani. Lubię GreenWay, mam trzy kroki z uczelni, żeby zjeść obiad, ale wobec powyższego będę nosić sałatki w pojemniku, bo nie chcę wspierać właścicieli tego miejsca. |
_________________ hxxp://czeski-sen.blogspot.cz |
|
|
|
 |
mossi

Pomogła: 20 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2010 Skąd: Sari/Wro
|
Wysłany: 2010-03-07, 14:37
|
|
|
Amanii, arahja masakra nie miałam pojęcia. W takim razie baj baj zupo soczewicowa.. |
_________________ Ja chcę dobrze ale nie udaje mi się to jak Kaliszowi dieta |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-07, 15:28
|
|
|
jakoś nie byłem nigdy w greenwayu... no i już nie będę.
na marginesie moje wrażenie jest takie że to nie są wege-bary tylko najzwyklejszy biznes HORECA , w którym włąściel franczyzwoej marki wymyślił sobie że "bedzie tera robił w wegetarianizmie" |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
kasienka

Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-03-07, 15:50
|
|
|
czy ta sytuacja dotyczy wszystkich lokali GW czy tylko wrocławskiego? I czy "pracownicy" nie mogą w jakiś sposób dochodzić swoich praw w sądzie? A inspekcja pracy poinformowana?
Masakra |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:10
|
|
|
| kasienka napisał/a: | | czy ta sytuacja dotyczy wszystkich lokali GW czy tylko wrocławskiego? | Ja tego właśnie nie rozumiem - czemu bojkotować sieć, skoro każdy lokal ma innego właściciela? Mamy karać wszystkich, nawet jeśli tylko niektórzy postępują nieetycznie i niezgodnie z prawem? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Amanii

Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:27
|
|
|
Obecnie chyba tylko Wrocław, ale były podobne sygnały z innych miast (bodajże Olsztyna, Łodzi, gdzieś na stronie to jest napisane..)
Dlaczego bojkot sieci a nie lokalu? To proste - sytuacja oszukiwania pracowników w konkretnych lokalach jest możliwa dlatego, że sieć nie określiła jednolitych procedur dot. traktowania pracowników w swoich lokalach. Teraz zarząd sieci tłumaczy się, że to nie ich wina, tylko franczyzobiorców. Ale nie wyciąga od nich żadnych konsekwencji, pozwalając na ten proceder, a nawet broniąc ich.
Zabawne, że w sieci restauracji, gdzie skodyfikowane jest wszystko, od wystroju po pozycje w menu, nagle ważne decyzje dot. zatrudniania i wypłacania pensji są "sprawą franczyzobiorców". Gdyby zarząd zareagował i wyciągnął konsekwencje - nie byłoby sprawy.
Po to właśnie bojkot - aby wymusić decyzje na zarządzie, bo właściciele lokalu we Wrocławiu mają prawo w dupie najwidoczniej |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
 |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-07, 21:50
|
|
|
że się powtórzę...
jak ktoś chce zarabiać na cudzych przekonaniach i poglądach to musi być czujny jak jętka jednodniówka oraz świętszy od Matki Teresy.
Jednym słowem wegetarianizm zobowiązuje jak nie uwzględnili tego w biznesplanie i pijarze no to teraz mają kłopot |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
Jagienka

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 18 Lut 2009 Posty: 993 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-08, 19:38
|
|
|
| Lily napisał/a: | | czemu bojkotować sieć, skoro każdy lokal ma innego właściciela? Mamy karać wszystkich, nawet jeśli tylko niektórzy postępują nieetycznie i niezgodnie z prawem? |
mam podobne odczucia i zastanowienia...
|
|
|
|
 |
Alispo

Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-08, 19:59
|
|
|
| Problemem jest tez to,ze zarzad nie reaguje na sytuacje w poszczegolnych miejscach stad ten ogolny bojkot. |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
 |
|
|