wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Witajcie :)
Autor Wiadomość
Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2007-09-06, 15:54   Witajcie :)

Czytam Wasze posty już od pewnego czasu, w końcu postanowiłam też coś napisać ;-) . Na początek, może parę słów o sobie :-) .

Mam 22 lata, studiuję architekturę krajobrazu (na piątkach, ale bez specjalnego zapału ;P), od października rozpoczynam dodatkowo przygodę z historią sztuki 8-) . Zawsze interesowałam się po równo naukami przyrodniczymi i sztuką i nie umiałam wybrać... Teraz chyba osiągnęłam coś w rodzaju kompromisu ;-) . Poza tym, nałogowo słucham muzyki - od gotyku/rocka/metalu, po muzykę dawną, klasyczną, dobrą elektronikę, czy folk - najczęściej nawiedzonych miksów w/w :-P . Czytam - od zawsze mnóstwo fantastyki, ostatnio więcej klimatów historycznych/podróżniczych. Interesuje się trochę ezoteryką, Tarotem, mitologiami całego świata... No i, last but not least, grami RPG.

Jestem vege od połowy liceum, ale dopiero ostatnio zaczęłam 'uzdrawiać' mój wegetarianizm i rozciągać go na inne sfery życia, poza dietą. Aktualne status quo to dieta ovovegan. Ciągle coś zmieniam, ulepszam, i sprawia mi to mnóstwo radości :-D .

Nie jestem mężata, ani dzieciata, choć już prawie dwa lata w stałym związku. I z tym się łączy moje wylądowanie na tym forum ;-) Najpierw przypadkowo, przez forum Veg, potem celowo, w celu szukania informacji o wege-rodzinach. Co prawda, nie planujemy jeszcze dziecka, ale temat diety ostatnio wypłynął... I uświadomiłam sobie, że na kampanię informująco-przekonującą, nigdy za wcześnie :-P . Mój chłopak nie jest vege, ale rokuje nadzieje w tej kwestii (jak również w kwestii przyszłego vege-potomstwa :-P ). Tylko czeka mnie dużo, dużo pracy... Liczę, ze inspirację i pomoc znajdę tutaj ;-)

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2007-09-06, 15:56   

Witaj, na pewno znajdziesz inspirację :)

Skąd jesteś?

Kitten 

Wysłany: 2007-09-06, 16:02   

Cześć, kasienka :-)

z Krasnegostawu (kojarzy ktokolwiek to miejsce? :mrgreen: ) , ale większość czasu (z racji studiów) spędzam w Lublinie.

hans 
jestem słowianinem

Wysłany: 2007-09-06, 17:04   

hej, hej :-D

hxxp://www.suwaczek.pl/]

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2007-09-06, 17:06   

O, z Lublina to nawet mamy admina i nasze guru żywieniowe, AnięD. Kochani, Lublin rośnie w siłę, musicie jakieś spotkanie uczynić, dort zdaje się tez ma niedaleko ;)

ina 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2007-09-06, 17:08   

hej Kitten, :-D

Kitten 

Wysłany: 2007-09-06, 17:23   

kasienka napisał/a:
O, z Lublina to nawet mamy admina i nasze guru żywieniowe, AnięD. Kochani, Lublin rośnie w siłę, musicie jakieś spotkanie uczynić, dort zdaje się tez ma niedaleko ;)

Z największą przyjemnością ;-) . Mam bardzo mało znajomych vege i bardzo mi tego brakuje. M. in. dlatego zaczęłam się udzielać na vege forach :-)

hans, ina, witajcie :-D

gosiabebe 

Pomogła: 20 razy
Wysłany: 2007-09-06, 17:30   

heloł :mrgreen:

Malroy
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-06, 17:35   

powitać koleżankę :)

muz 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-09-06, 18:45   

czesc!

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2007-09-06, 18:56   

cześć!!!Powodzenia w kampanii informująco-przekonującej ;-)

agaw-d 

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2007-09-06, 19:13   

Witaj! :-)

hxxp://www.alterna-tickers.com]

YolaW 

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2007-09-06, 19:25   

Witaj na forum. Jetsem w podobnej sytuacji tylko już mężata :) Możemy się wspierać w kampanii przekonująco-informacyjnej partnerów :-D

Kitten 

Wysłany: 2007-09-06, 20:21   

Witam serdecznie wszystkich, którzy mnie przywitali :-D

Jagula napisał/a:
Powodzenia w kampanii informująco-przekonującej ;-)

Nie dziękuję :-P

YolaW napisał/a:
Jetsem w podobnej sytuacji tylko już mężata :) Możemy się wspierać w kampanii przekonująco-informacyjnej partnerów :-D

Z miłą chęcią! :-) We dwie zawsze raźniej ;-)

Mój chłopak lubi wege jedzenie - kiedy ostatnio u mnie był, przy śniadaniu nie ruszył masła ani szynki (to, że w ogóle były na stole, to inwencja moich rodziców :-/ ), za to wcinał ze smakiem razowiec z pastą z pestek, warzywami i mnóstwem kiełków :mryellow: . Dlaczego więc nie jest wege?

* po pierwsze - jeszcze ze sobą nie mieszkamy, więc je to, co gotuje jego mama. A ona gotuje 'tradycyjnie' :roll: . Choć i to ma szansę się zmienić - ostatnio pytała mnie, na jakiej diecie tak zeszczuplałam :mrgreen: , i prosiła o rady w kwestii diety. Więc jej trochę potrułam... ;-) Wcześniej, sama próbowała coś zmieniać w swojej diecie - ale kompletnie na ślepo. Ot, kotlet sojowy zamiast zwykłego, albo zupka chińska z sałatką na obiad. A dla reszty rodziny - niezmienny schabowy :roll: . Pożyczyłam jej "Wszystko o wegetarianizmie" Grodeckiej i czekam na jej wrażenia. Gdyby tak nam się udało stworzyć wspólny front... Moja mama jest prawie-wege :mrgreen:

* po drugie - on nie współczuje idącym na rzeź zwierzętom :-/ Nie neguje MOJEGO współczucia, ani moich argumentów, ale do jego świadomości... Nie tyle nie docierają, co jakoś ich do siebie nie dopuszcza. O tyle to dziwne, że poza tym dobry z niego człowiek, i niezwykle wrażliwy, jak na faceta ;P. Nieco lepiej docierają do niego argumenty natury zdrowotnej... ale tylko NIECO, so far :-|

* po trzecie i najważniejsze - wszystko rozbija się, w jego przypadku, o WYGODNICTWO. Je mięso, nie dlatego, że je szczególnie lubi. Je, bo się przyzwyczaił, bo ma podane pod nos, bo nie chce mu się kombinować nad przygotowaniem sobie czegoś alternatywnego. Ostatnio wypłynął temat diety naszego przyszłego dziecka (tak w ramach rozmów o mieszkaniu, ślubach i takich tam :-P ), i wyjechał właśnie z czymś takim... Nie twierdzi, że mięso jest do zdrowego rozwoju potrzebne (tyle zdołałam mu już wytłumaczyć), ale powiedział, że Młode będzie jadło mięso, żeby... Nie miało problemu, 'co zjeść' na towarzyskich imprezach, nie czuło się gorsze, ani wyobcowane. Analogiczna argumentacja co do słodyczy :evil:

Ale widzę postępy... Przy następnej rozmowie stanęło na Młodym vege do 3 roku życia, 'a potem się zobaczy'. Zgodził się też na posłuchanie (jak przyjdzie co do czego ;-) ) autorytetów z poradni dla wegedzieciaków przy Centrum Zdrowia Dziecka. Z moich obserwacji, wnioskuję, że jeszcze skuteczniej zadziałałoby poznanie przez niego wegerodzin, i dzieci, które dobrze się czują ze swoją ą dietą i nie mają z jej powodu kompleksów, ani problemów w społeczeństwie ;-) . Plus lektury fachowe, bo do niego dobrze trafiają badania & cyferki 8-)

Troszkę się rozpisałam :-) . Będę wdzięczna za Wasze doświadczenia, uwagi, sugestie... O postępach będę donosić na bieżąco :-D

YolaW 

Wysłany: 2007-09-06, 20:37   

Kitten napisał/a:
Z miłą chęcią! We dwie zawsze raźniej

super!! a nawet będzie nas trzy - jeszcze biechna :)

Kitten napisał/a:
on nie współczuje idącym na rzeź zwierzętom Nie neguje MOJEGO współczucia, ani moich argumentów, ale do jego świadomości... Nie tyle nie docierają, co jakoś ich do siebie nie dopuszcza. O tyle to dziwne, że poza tym dobry z niego człowiek, i niezwykle wrażliwy, jak na faceta ;P. Nieco lepiej docierają do niego argumenty natury zdrowotnej... ale tylko NIECO, so far

u T dokładnie tak samo - dzisiaj właśnie na ten rozmawialiśmy i zawsze znajdowal kontrargumenty...nie mam już sił tłumaczyć 100 razy to samo.
W domu je to co ja ugotuję, ale czasami po wege obiedzie bierze kiełbasę i wcina a mnie się wszystko podnosi w żołądku... myślę, że jego uzależnienie od mięsa jest dość duże... Argumentu zdrowotnego trudno mi używać, bo T jest szczupły i nigdy nie choruje. Myślę też, że trochę boi się co znajomi powiedzą na niego, skoro już o mnie mówią, że wymyślam i że chociaż on jest normalny...
Na szczęście smakują mu moje potrawy i zgadza się ma wege-dziecko. Ale jak to będzie to nie wiem... Kocham Go, ale nie jest mi łatwo :(

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2007-09-06, 21:13   

witaj na forum

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

martka 

Pomogła: 88 razy
Wysłany: 2007-09-06, 21:24   

witaj Kitten :-D

Malinetshka 
Paulina

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2007-09-06, 23:08   

Kitten, witam serdecznie :)
Trzymam kciuki za Was, dziewczyny Trzy-w-podobnej-sytuacji-będące! Dużo siły życzę :-)

Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-09-06, 23:14   

Witaj Kitten, z Twego opisu wnioskuję, że mamy ze sobą wiele wspólnego ;-)

YolaW 

Wysłany: 2007-09-06, 23:27   

Malinetshka napisał/a:
Trzymam kciuki za Was, dziewczyny Trzy-w-podobnej-sytuacji-będące! Dużo siły życzę

dzięki wielkie Malinetshka :) Przydadzą się nam pozytywne myśli.

k.leee 

Wysłany: 2007-09-06, 23:46   

Witam Cię serdecznie :-D

Dominika 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-09-06, 23:59   

Witaj Kitten !!!

Gustowalam kiedys w podobnej muzie, ale teraz jakos sie rozplynelo... zlagodzilo... Ale sentyment zostal! :-D

tomek 

Wysłany: 2007-09-07, 08:59   

Witaj Kitten :-D

koniczynka_k 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2007-09-07, 09:14   

Witaj :)

hxxp://www.suwaczek.pl/]hxxp://www.suwaczek.pl/]

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-07, 15:01   

witaj :)