wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kotlety
Autor Wiadomość
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-02, 15:02   kotlety

Kotlety z pęczaku i selera (AniaD.)

1 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku
3/4 dużego selera
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2 cebule (większa i średnia)
sól
duża szczypta majeranku
olej
płatki owsiane do zagęszczenia
bułka tarta razowa

Słonecznik zemleć w młynku lub blenderze na proszek. Większą cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać słonecznik i trzymać na ogniu jeszcze ok. 1 minuty. Seler zetrzeć na średnich oczkach tarki i udusić na małym ogniu w 1/2 szklanki wrzątku (ok. 10 minut). Przepuścić przez maszynkę pęczak, seler, zeszkloną cebulę ze słonecznikiem, mniejszą, surową cebulę. Dodać sól, majeranek, wymieszać. Zagęścić masę płatkami i kilkoma łyżkami bułki tartej (zostawić na kilka minut, by wchłonęły wilgoć). Formować kotlety, obtaczać w bułce, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju

Kotlety z dyni

½ niewielkiej dyni
ok. 1 szkl płatków jęczmiennych
mąka żytnia (do panierki)
sos sojowy, pieprz ziołowy
2 duże ząbki czosnku
niewielki kawałek selera
Dynię i selera zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, dodać płatki, sos sojowy i pieprz oraz wyciśnięty czosnek. Masa powinna być lekko wilgotna. Odstawić na kilkanaście minut. Mokrymi dłońmi formować kulki, układać je na talerzu, potem kolejno panierować w mące formując kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju

Kotlety z tofu i marchwi (AniaD.)

1 1/2 szkl miękkiego tofu
1 1/2 szkl startej marchwi (na najdrobniejszych oczkach)
1 czubata łyżka siemienia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 szkl rodzynek
3 łyżki mąki kukurydzianej
bułka tarta
szczypta soli
olej
Siemię zmiksować z 1/3 szkl gorącej wody. Wymieszać tofu, marchew, cynamon, sól. Dodać siemię i rodzynki, zagęścić mąką. Formować kotleciki i smażyć z obu strona na niewielkiej ilości oleju. Podawać od razu gorące.

Kotlety wege

- 1 szklanka soczewicy (zielonej)
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki ziół
(do wyboru – bazylia tymianek, oregano)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki masła
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Soczewicę namoczyć (kilka godzin). Wodę odlać, dodać kaszę gryczaną, zalać 4 szklankami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu do chwili, kiedy i kasza, i soczewica będą miękkie. W razie nadmiaru wody odlać ją i przeciwnie, jeśli jest jej za dużo, to dolać odrobinę. Odsączyć, dodać sól, przyprawy, masło i dobrze wyrobić ręką. Można dodać kilka łyżek mąki, jeśli masa nieco się rozsypuje. Formować kotlety i obtoczyć je dobrze w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor z obydwu stron. Można podawać polane sosem.

Kotlety z cieciorki

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
3 spore pieczarki
1/3 szklanki ugotowanej kaszy kukurydzianej (resztki z wczorajszego obiadu)
sos sojowy, zioła,
jajko

Pieczarki udusić, wszystkie składniki zmielić , wymieszać, doprawić i smażyć lub piec w piekarniku. Z podanej proporcji wyszło mi 10 kotletów
Ostatnio zmieniony przez Ewa 2007-06-03, 13:25, w całości zmieniany 2 razy  

margot

Wysłany: 2007-06-02, 21:59   

i AniD-
Kotlety z kaszy jaglanej, ryżu i ciecierzycy 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu brązowego
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 cebule
natka pietruszki
olej
sól
pieprz ziołowy
majeranek
bułka tarta razowa

Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę, ryż, ciecierzycę, cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać natkę, wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce, smażyć na rozgrzanym oleju.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2007-06-03, 13:08   

kotlety z tofu
przepis ze starego wd:

Kotlety z tofu i marchwi

1 1/2 szkl miękkiego tofu
1 1/2 szkl startej marchwi (na najdrobniejszych oczkach)
1 czubata łyżka siemienia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 szkl rodzynek
3 łyżki mąki kukurydzianej
bułka tarta
szczypta soli
olej

Siemię zmiksować z 1/3 szkl gorącej wody. Wymieszać tofu, marchew, cynamon, sól. Dodać siemię i rodzynki, zagęścić mąką. Formować kotleciki i smażyć z obu strona na niewielkiej ilości oleju. Podawać od razu gorące.

margot

Wysłany: 2007-06-03, 13:12   

to też Ani D przepi ,ja tez robię taka wersje na ostro ,nie daje rodzynek ,a duszoną cebulke ,przyprawy typu majeranek itp
a panieruję w mące kukurydzianej ,a i nie daje wtedy cynamonu

Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-03, 13:26   

Agnieszka, przepis jest już powyżej. Margot, dzięki za wskazówkę czyj to przepis :-)

margot

Wysłany: 2007-06-03, 14:12   

Kotlety z ryżu i tofu -AniD
1 szklanka suchego brązowego ryżu
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2 duże cebule
1 szklanka miękkiego tofu
3 duże ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz ziołowy
bułka tarta razowa
olej

Ryż zalać 3 szklankami wrzącej wody, dodać przecier, pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju cebule, posolić i gotować do miękkości. Do wystudzonego ryżu dodać rozdrobnione tofu (jeśli ma grudki, to zmiksować), wyciśnięty czosnek i dobrze doprawić majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Formować kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Kotlety z kaszy gryczanej i tofu -AniD
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
20 dag tofu
1 średni por
3 łyżki kapusty kiszonej
3 duże ząbki czosnku
1 średni pęczek natki
sól
majeranek
pieprz ziołowy
olej
2 łyżki sezamu
4 łyżki mąki pszennej razowej

Pora pokroić, zeszklić na oleju, dodać wyciśnięty czosnek i kapustę, dusić jeszcze przez chwilę. Przekręcić przez maszynkę kaszę, tofu, uduszony por z kapustą i czosnkiem, natkę. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Obtaczać kotlety w mące wymieszanej z sezamem, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

[ Dodano: 2007-06-03, 15:14 ]
Ewa napisał/a:
Kotlety z dyni
-AniD
Ewa napisał/a:
Kotlety z cieciorki
-Dżo
Ewa napisał/a:
Kotlety wege
-podałam ja a przepis Ewy Kmiecik

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-08-12, 20:44   

Powiedzcie mi, czy takie kotlety można upiec w piekarniku :?: :?:

marysia 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-08-13, 08:46   

Lily napisał/a:
Powiedzcie mi, czy takie kotlety można upiec w piekarniku :?: :?:

Rzadko robię kotlety, ale jeśli już to najczęściej piekę w piekarniku. Przynajmniej nie mam kłopotu, jeśli konsystencja jest "nieteges" - trochę się rozleją i wychodzą płaściutkie, idealne na kanapkę. Poza tym nie piją tłuszczu, no i jest to niesamowita oszczędność czasu.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-08-13, 09:32   

Dzięki za odpowiedź, bo akurat mam wielkie plany kotletowe dziś, a nie chce smażyć :)

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2010-03-17, 15:53   

Zrobiłam kotlety z pęczaku i selera. Bardzo nam smakowały, chociaż tylko ja lubię selery. Trochę uprościłam wykonanie - selera pokroiłam w kostkę, obgotowałam na parze i ugniotłam taką praską do ziemniaków. Pęczak lekko zmiksowałam żyrafą. To wersja dla tych, którym nie chce myć się maszynki do mielenia :mryellow: Słonecznik dodałam bezpośrednio do masy, bo nie miałam przepisu pod ręką i nie wiedziałam, że się dodaje do cebuli. Zamiast surowej cebuli dodałam do masy posiekany szczypior. Nie musiałam niczym zagęszczać. Upiekłam w 180 stopniach (20 minut). Na pewno powtórzę.

Malinetshka 
Paulina

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2010-03-17, 17:51   

gosia_w, zgrałyśmy się, bo ja te kotlety robiłam przedwczoraj :) robiłam je w sumie drugi raz. Pyszne są, to fakt. Też sobie ułatwiłam sprawę i wykorzystałam malakser. 8-) Aha, obok selera korzeniowego dodałam posiekane i podduszone 2 łodygi selera naciowego, bo trochę mało miałam korzeniowego.

patasznikowa 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-03-19, 15:09   

kotlety z jaglanki i szpinaku

mialam resztke jaglanki i szpinaku, polaczylam, pododawalam co nieco i wyszly super:

1 cebula
1,5 szkl ugotowanej i przestygnietej kaszy jaglanej
szpinak (ja akurat mialam spora miske swiezego, mlodego szpinaku, po podsmazeniu skurczyl sie do 1 szklanki moze)
jajko (ja nie dalam i tez wyszly)
troche maki soczewicowej (ja kupuje u hindusa, ale mozna pewnie zmielic samemu. doskonale lepi kotlety i nadaje ich skorce lekka chrupkosc, nawet w piekarniku)
sol, pieprz, czosnek,
galka muszkatalowa, troche cytryny

podsmazyc cebulke, czosnek i szpinak,
zmieszac wszystko w duzej misce, lepic recami ;-) plaskie kotleciki i smazyc lub piec w piekarniku
(ja tez pieke na grilu, jesli macie taka funkcje, to calkiem fajne wychodza)

Odpowiedz do tematu