|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
play groups/grupy zabawowe |
| Autor |
Wiadomość |
olgasza
królowa życia

Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2010-03-22, 08:17 play groups/grupy zabawowe
|
|
|
Słuchajcie, mam pytanie,zwłaszcza do dziewczyn, które mieszkają/mieszkały w UK i chodziły z dzieciakami na play groups. W Polsce tego typu grupy wciąz raczkują (promuje je bardzo Fundacja Rozwoju Dzieci im. Komenskiego - hxxp://www.frd.org.pl/repository/upload/grupy_zabawowe.pdf ), więc chciałam zadac kilka praktycznych pytań, bo chcemy w Opolu zorganizować taką grupę zabawową w ramach "mojego" klubu dla mam. W poradniku fundacji jest sporo rzeczy opisanych, ale na pewno macie swoje własne uwagi i jakieś praktyczne wskazówki.
1. Skąd dowiadujecie się o "swojej" grupie?
2. Jak bardzo te zajęcia są moderowane - czy jest ktoś prowadzący i jakiś stały program, czy też raczej luźne ploty przy herbatce?
3. W jakich godzinach się odbywają zajęcia?
4.Czy grupy są stałe, czy otwarte, żeby dołączały nowe osoby?
5. Play groups są bezpłatne, czy jest jakaś opłata?
6. Co wam się najbardziej podoba/nie podoba na takich spotkaniach?
Z góry dzięki za odpowiedzi! |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
bodi
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2010-03-22, 16:29
|
|
|
olgasza, ja dowiedziałam się z okna
tu jest zwyczaj, że ludzie w oknach domów/mieszkań wieszają ulotki informujące o wydarzeniach b liskich ich sercu, takich jak koncerty, akcje, demonstracje albo właśnie playgroups. No i tak trafiłam na "moją" grupę.
Ulotki są też zwykle na okolicznych tablicach ogłoszeń, może też w gabiinetach pediatrycznych by nie zawadziły.
Co do godzin - zwykle środek dnia, bo są nastawione na mamy z dziećmi w wieku przedinstytucjonalnym
Wszystkie grupy o jakich słyszałam były otwarte, był trzon stałych bywalczyń ale pojawiały się też nowe osoby.
Co do moderowania - w mojej grupie ograniczało się do rozłożenia zabawek i ew. stolika ze zmieniającymi się na kazdych zajęciach przyborami plastycznymi (farby, wyklejanki, etc)
Opłata była symboliczna, 1 funt, myślę że szedł na pokrycie kawy, herbaty i przekąski dla dzieci (zawsze był jakiś owoc, ogórki, słupki marchewki, herbatniki).
dla mnie najważniejsza w playgrupie była możliwość poznania innych mam z dziecmi, jako że mieszkałam wtedy tutaj od niedawna i byłam spragniona nowych znajomości. Zresztą własie tam poznałam moją najbliższą tutejszą przyjaciółkę
powodzenia |
|
 |
zina

Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2010-03-22, 20:14 Re: play groups/grupy zabawowe
|
|
|
1. Skąd dowiadujecie się o "swojej" grupie?
od innych mam (najczęściej) ,ulotek, ogłoszeń
2. Jak bardzo te zajęcia są moderowane - czy jest ktoś prowadzący i jakiś stały program, czy też raczej luźne ploty przy herbatce?
My chodzimy z Klarą na dwa typy zajęć.
Te pierwsze to grupy typu stay and play czyli jest główna osoba rozstawiająca zabawki na sali i pilnująca, żeby dzieciaki bezpiecznie się bawiły. W tle gra muzyka, w środku zabawy poczęstunek - banan, jabłko, ogórek.
Grupy nic nie kosztują, najczęsciej odbywają sie w przedszkolach/szkołach bądź w ośrodkach fundowanych przez państwo.
Drugi typ grup to zajęcia prywatne, już płatne, najczęściej muzyczno-ruchowe.
Jest osoba prowadząca - pani od tańca, osoba grająca na instrumencie i śpiewająca.
Jest scenariusz zaplanowany przez taką właśnie osobę.
3. W jakich godzinach się odbywają zajęcia?
Zajęcia najczęsciej odbywają sie w godzinach porannych pomiędzy 10 a 12.
4.Czy grupy są stałe, czy otwarte, żeby dołączały nowe osoby?
Jak najbardziej.
5. Play groups są bezpłatne, czy jest jakaś opłata?
Jak już napisałam wyżej większość grup jest nieodpłatnych bądź ich kwota nie przekracza 2,3 funtów.
6. Co wam się najbardziej podoba/nie podoba na takich spotkaniach?
Najbardziej podoba mi się nawiązywania nowych znajomości przeze mnie i Klarę.
Na grupach poznajemy inne dzieciaki i plotkujemy pomiędzy rodzicami.
Klara rozwija swoje kontakty społeczne, uczy sie śpiewać, tańczyć, grać na instrumentach, dzielić z innymi dziećmi poczęstunkiem przy stole (nielada sztuka! )
W grupach panuje swoboda i dzieciaki mogą wyżyć sie do bólu a potem padają po drodze do domu (nie zawsze, im starsze tym gorzej ) albo rozkręcają i wyją przy pożegnaniu
Grupy pomagają również dzieciom oswajać sie z miejscami typu przedszkola i warunkami, zasadami tam panującymi (czasem przedszkole tak właśnie może zachęcić do zapisania dziecka w to msc)
Na grupach można dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy np. o szkołach i przedszkolach, imprezach itp.
Nie ma za co |
|
|
|
 |
olgasza
królowa życia

|
Wysłany: 2010-03-22, 20:42
|
|
|
| zina napisał/a: | | Nie ma za co |
a właśnie, że dzięki
ale mam jeszcze pytanko - jak wyglądają te play groups dla najmłodszych - dzieciuchów, co to jeszcze same nie chodzą, nie siedzą? Wtedy mamy siedzą sobie w kręgu i gadają? czy tez jest np. jakaś położna albo kobitka prowadząca, co np. pokazuje masażyki albo chusty? Czy tak po prostu na żywioł/improwizacja? A dużo osób przychodzi? |
|
|
|
 |
zina

|
Wysłany: 2010-03-22, 20:57
|
|
|
| olgasza napisał/a: |
ale mam jeszcze pytanko - jak wyglądają te play groups dla najmłodszych - dzieciuchów, co to jeszcze same nie chodzą, nie siedzą? Wtedy mamy siedzą sobie w kręgu i gadają? |
Nie ma kręgu
Na naszej ulubionej środowej grupie (msc akcji sala teatralna w szkole) są różnego rodzaju tematyczne maty (wkleiłam zdjęcie, na którym to trochę widać) z instrumentami, zabawkami dzierganymi, puzzlami czy trawką i grzybkami, serio, mogę cyknąć w środę fotkę dla uwiarygodnienia
| olgasza napisał/a: |
czy tez jest np. jakaś położna albo kobitka prowadząca, co np. pokazuje masażyki albo chusty? Czy tak po prostu na żywioł/improwizacja? |
Raczej improwizacja.
Małe dzieciaki są przenoszone w różne msc przez rodziców na sali bądź wożone pojazdami.
Ważnym msc jest basen z piłeczkami dla takich maluchów!
Masażyki czy inne to już nieco innego i na takie zajęcia trzeba się zapisywać, są kolejki.
| olgasza napisał/a: | | A dużo osób przychodzi? |
Baaardzo dużo choć zależy od pory roku najczęściej
Dodałam drugie zdjęcie dla inspirującego tła, tak myślę
W środę postaram sie zrobić zdjęcie trawki
playgroup.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 406 raz(y) 88,84 KB |
playgroups 2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 400 raz(y) 146,6 KB |
|
|
|
|
 |
olgasza
królowa życia

|
Wysłany: 2010-03-22, 21:29
|
|
|
o , fajnie, że zdjęcia wkleiłaś, jakos inaczej to sobie wyobrażałam, bardziej kameralnie. Że właśnie jakieś siedzenie w kręgu, mamy plotkują, dzieciaki się bawią, ktoś to prowadzi, ale widzę, że to taka bardziej bawialnia i pewnie łażenie za dzieckiem, a przy okazji nawiązywanie kontaktów. Może i tak bardziej naturalnie |
|
|
|
 |
zina

|
Wysłany: 2010-03-22, 21:30
|
|
|
Fajnym pomysłem są też basenik z wodą i zabawkami do moczenia tylko rąk badź piaskownica w takim stylu:
[ Dodano: 2010-03-22, 21:41 ]
Im większe dziecko tym większa potrzeba przestrzeni do zabawy stąd takie "bawialnie" są o wiele lepszym rozwiązaniem dla dzieciaków w różnym wieku, ale szczególnie tych starszych rzecz jasna
Jak Klara była młodsza chodziłyśmy na zajęcia do innego przedszkola, malutkiego pokoiku z lustrami, bąbelkową lampą i wieloma sensorycznymi zabawkami.
Niechodząca wtedy jeszcze Klara siedziała sobie na miejscu i podziwiała swoje odbicie badź wpatrywała w kolorowe bańki
Pod koniec sesji były piosenki oraz czytanie bajek przez prowadzące.
Teraz sesje w szkole kończą się wspólnym sprzątaniem zabawek co też uczy dzieciaki zaradności i porządku
Na koniec jest zawsze ok 10 minut pustej przestrzeni i często najlepszy czas do żywiołowej gonitwy
Bawialnia może spora ale też Londyn ma swoje wymagania bo tu sporo "dzieciów" chętnych do zabawy i mały pokoik nie byłby wystarczający
Znamy sie i tak już wszyscy
[ Dodano: 2010-03-22, 22:54 ]
olgasza, tutaj znalazam rozpiskę różnych grup z mojej okolicy dla dzieciaków od 0-5.
Może Ci się przyda ta klasyfikacja.
hxxp://www.learningtrust.co.uk/fis/docs/Things%20to%20do%20with%20children%20under%205%20Dec08.pdf
Popularna grupa hxxp://www.rucksackmusic.co.uk/index.htm]Rucsack Music działająca w różnych msc, kościele koło placu zabaw, kawiarni w parku niedaleko nas.
I jeszcze jedno fajne msc hxxp://www.thatplaceonthecorner.co.uk/]The place on the corner gdzie pod zakładką Timetable znajdziesz zajęcia jakie oferują plus wiekowy podział. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|