wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
leki homeopatyczne
Autor Wiadomość
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-03-22, 21:28   

pomarańczka napisał/a:
Tempeh-Starter leki homeo są ok. ja też je zażywam i coś o tym wiem.Co prawda trudno jest dobrać taki najwłaściwszy,ale to się prędzej czy póżniej dzieje ( oczywiście czyni to moja kochana pani doktor :-) bo samemu to nie polecam w pewnych przypadłościach brać się za diagnozowanie :-/ )

oczywiście nie obowiązkowo i w wolnej chwili jak mi ktoś wyjaśni w kilku punktach i w racjonalny sposób (bez odsyłania na żadne strony) jaki jest fizjologiczny - fizykochemiczny mechanizm działania takiego leku zbiorę całą siłę woli i spróbuję dać się przekonać.

uwierzę też że w krajach w których zakazano reklam takich leków zrobiono to pod wpływem nacisków innych, konkurencyjnych koncernów farmaceutycznych

topcia

Wysłany: 2010-03-23, 01:31   

pomarańczka napisał/a:
Tempeh-Starter leki homeo są ok.

pomarańczka, nie przekonasz :roll:

[ Dodano: 2010-03-23, 01:33 ]
zina napisał/a:
ozpuszczają sie w buzi natychmiast.

ale to o to chodzi, żeby w tej buzi pobyły. PO to sie bierze pod język, żeby jak najdłużej je przetrzymac. Wchłaniają sie najlepiej w jamie ustnej

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-23, 11:53   

topcia napisał/a:
pomarańczka, nie przekonasz :roll:
nawet nie mam na to czasu :-/
Cytat:
oczywiście nie obowiązkowo i w wolnej chwili jak mi ktoś wyjaśni w kilku punktach i w racjonalny sposób (bez odsyłania na żadne strony) jaki jest fizjologiczny - fizykochemiczny mechanizm działania takiego leku zbiorę całą siłę woli i spróbuję dać się przekonać.
może kiedyś spróbuję ;-)

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2010-03-23, 14:51   

topcia napisał/a:

zina napisał/a:
ozpuszczają sie w buzi natychmiast.

ale to o to chodzi, żeby w tej buzi pobyły. PO to sie bierze pod język, żeby jak najdłużej je przetrzymac. Wchłaniają sie najlepiej w jamie ustnej

tissue salts są polecane przez tutejszych homeopatów i jest to po prostu lek homeo w trochę innej formie.
Tutaj więcej po angielsku
hxxp://www.whatreallyworks.co.uk/start/Homeopathy.asp?article_ID=1390

anielka174 
ewelka

Wysłany: 2010-03-31, 08:43   

Kto mógłby mi polecić dobry lek homeopatyczny,na katar i kaszel dla małej,,męczy się bidulka :-( już 5 dzień,wpuszczam jaj euphorbium i odciągam fridą,ale efekty są na krótko,a mała tego nie znosi,wyczytałam o L52,ale w składzie ma etanol,więc dla dzieci odpada,,,

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-03-31, 10:11   

anielka174, może spróbuj po prostu jednoskładnikowego Aconitum?

anielka174 
ewelka

Wysłany: 2010-03-31, 10:46   

Dzięki Lily,, :-D spytam w aptece,,ponoć dobry też jest Dagomed cinnabaris,zaraz lecę kupić,mam nadzieje że dostane,bo w naszej aptece niewielki wybór :roll: pozdrawiam :-)

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2010-04-01, 09:19   

Przepraszam, nie mam czasu czytać całości, jeśli ktoś śledzi tematy dot. homeo, proszę żeby mnie odesłał gdzie trzeba.
Cały czas zarzekałąm się, że nie wierzę, nie chcę itp., ale chyba jednak spróbuję zweryfikować mój pogląd.
Muszę nabyć lek Ruta Graveolens ch 200, wiąże z nim pewnee nadzieje, bo moja kuzynka czymś takim się leczy. Nie znalazłam go przy pobieżnym przeglądzie oferty aptek internetowych. Wszędzie jest w malutkich stężeniach, a do tego już od 30 jest wymagana recepta, której nie mam. Kuzynka mieszka w Gdyni, więc gdybym poprosiła ją o przysłanie recepty od jej lekarza, chwilę to zajmie. Mniej więcej tyle, ile zakupienie tego w aptece internetowej, co trochę ułatwiłoby mi życie.
Jeszcze poszukam w Ol, może gdzieś znajdę, kuzyka mówiła, że gdzieniegdzie można to kupić bez recepty, ale nie bardzo mam czas na objazd wszystkich aptek w mieście.
Gdybym poszła do mojej rodzinnej i poprosiła o lek, którego do tej pory ONA mi nie przepisywała toby mnie chyba sklęła. ]:->

Lily 

Wysłany: 2010-04-01, 09:25   

kofi, rzeczywiście tego nie widzę, ale chyba nie ryzykowałabym brania leku w tak wysokiej potencji na własną rękę. Nie bez powodu jest na receptę...

[ Dodano: 2010-04-01, 10:27 ]
hxxp://superapteka.pl/product_info.php/info/p100386745_BOIRON-Ruta-Graveolens-200-CH-gran----4-g.html/XTCsid/0ff8ad2d967e6c3e5f91bf8d86dc9800 tu jest, ale u nich lepiej się upewnić, czy dostępne rzeczywiście

kofi 

Wysłany: 2010-04-03, 13:40   

R. dogadał się w aptece, że sprowadzą, bez recepty, ciekawe, czy się uda.
Mnie jest już wszystko obojętne, zjadłabym arszenik, żeby nie bolało, tylko żeby jeszcze trochę pożyć potem :-/ .
Najśmieszniejsze jest to, że R. zamówił 2 opakowania - dla mnie i dla babci, a moja mama jak sie dowiedziała, to natychmiast też tego zapragnęła - zapomniałam już, że ona musi zjeść każdy lek, który je ktoś inny. :-/ Chyba kupię jej słabszy i o ile będzie ten silniejszy też, zamienię butelki. :oops: Wiem, że to głupie, ale wiem też, że ona nie poprzestanie na 2 kulkach. :roll:
Swoją drogą chyba jednak wybiorę się do homeopaty klasycznego (tonący brzytwy się chwyta), bo strasznie mnie te bóle wykańczają. Tylko muszę mieć czas i pieniądze, bo to daleko i drogo.

Lily 

Wysłany: 2010-04-03, 15:17   

kofi, a to o ten kręgosłup chodzi? Nie wiem, czy potencji 200 nie bierze się przypadkiem raz na pół roku? Mamie tego nie dawaj. Jak koniecznie chce to jakąś małą 6 czy 9, to się bierze nawet kilka razy dziennie. Mimo tych wszystkich gadek, że homeopatia nie działa, ja bym się bała eksperymentować z tak wysoką potencją. Niedawno wzięłam Sepię 9, która miała być na PMS-y i inne dolegliwości okołomiesiączkowe, i po 15 minutach dostałam okres :?

kofi 

Wysłany: 2010-04-03, 19:23   

Lily nie tylko kręgosłup, ostatnio bolą mnie stawy biodrowe, i to tak, że nie mogę wchodzić po schodach bez bólu potężnego, nie mogę spać, bo mnie bolą - nie wiem, czy to jakieś skurcze, czy coś innego, w każdym razie jak się kładę, to nie mogę zasnąć bo boli mnie kręgosłup, a jak już trochę przestaje, to zaczynają nogi. Prześwietliłam sobie staw i jest napisane, że kości w granicach normy. Więc dalej nie wiem, co mi jest. :roll: Reumatyzm, o który się podejrzewałam to nie jest podobno. :roll:
Przepraszam, nie mam zamiaru się skarżyć, albo użalać nad sobą, tylko chciałam wyjaśnić, to, co napisałam powyżej o tym arszeniku.
Moja kuzynka bierze te 200 i twierdzi, że są bezpieczne. Jej przepisuje koleżanka-weterynarz, homeopata. Wiem, to brzmi jak wątek "Kupię tabletki antykoncepcyjne". ]:->
Ale myślisz, że ten okres to po tej Sepii?

a.nia

Wysłany: 2010-04-05, 20:58   

kofi, wiem ze zeby przestalo bolec zrobi sie prawie wszystko, ale...

leku w potencji 200 ch absolutnie nie mozna brac na wlasna reke. Tak naprawde niewiele lekow homeo mozna brac bez konsultacji z lekarzem.

nie bede sie rozwodzic nad skutkami, ale generalnie chodzi o tlumienie symptomow, ktore potem pojawiaja sie w ostrzejszej wersji.
Nie wiesz tez czy nie jestes wrazliwa na homeo (tzw. proba lekowa) wtedy lek zadziala delikatnie mowiac odwrotnie od oczekiwan.

jestem zwolenniczka naturalnych metod, ale jezeli masz brac ten lek, to lepiej jednak polknij paracetamol albo idz do dobrego homeo, a jeszcze lepiej chiropraktyka (choc nie wiem czy to w Pl istnieje).

renka 
mama sama

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2010-07-28, 16:21   

Moze sie komus przyda:

hxxp://www.reniali.republika.pl/homeopatia.htm

hxxp://alterna-tickers.com]

Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow

topcia

Wysłany: 2010-07-28, 22:42   

renka, DZIĘKI :-D . NIesamowite, nawet na lęk przed zabiegiem jest rada ;-)

@Lilith 

Wysłany: 2011-10-13, 10:42   

We Wrocławiu jest tylko jedna apteka homeo, na Canaletta. Tylko tam można dostać homeo na receptę, w kroplach albo jednoskładnikowe.
W innych aptekach są dostępne głownie te popularne dzięki reklamie: Drosetux, Homeovox, Stodal, Oscillococinum (Boirona) albo Euphorbium, Grip-Heel (Hella)
Sama już nie wiem co sądzic o homeopatii.
Wielokrotnie sięgałam po kulki na katar, ból gardła, alergię. Z dobrym efektem, ale być może to efekt wiary (niektórzy przecież pokonują w ten sposób choroby...)
Córce dawałam na ząbkowanie, przeziębienie kulki, czopki, krople. Też nie mam 100% pewności, że spełniły swoją rolę.
Teraz mała jest prowadzona przez pediatrę-homeopatkę, podaje jej od kilku m-cy Phosphorus. Czy są efekty? Nie wiem bo nie do końca wiem czego się spodziewać. Być może moja wiedza jest w tym temacie za mała, żeby wyciagac jakieś wnioski.

ps. Teoria, że homeo działa swoją siła energetyczną mnie nie przekonuje a wręcz przeciwnie. Może plusem jest to, że podczas podawania homeo nie dajemy innych leków i wtedy organizm ma szanse sam zwalczyć choroby.... :lol:

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-13, 11:09   

@Lilith napisał/a:
Teoria, że homeo działa swoją siła energetyczną mnie nie przekonuje a wręcz przeciwnie. Może plusem jest to, że podczas podawania homeo nie dajemy innych leków i wtedy organizm ma szanse sam zwalczyć choroby.... :lol

@Lilith wiesz co , w zasadzie wszystko opiera się na wierze ;-)

@Lilith 

Wysłany: 2011-10-13, 11:44   

pomarańczka napisał/a:
@Lilith wiesz co , w zasadzie wszystko opiera się na wierze ;-)

Znaczy że jak podczas wmawiania sobie że to samo zdrowie wciągnę paczke czipsów, to tak bedzie? :-D

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-13, 12:51   

@Lilith napisał/a:
Znaczy że jak podczas wmawiania sobie że to samo zdrowie wciągnę paczke czipsów, to tak bedzie? :-D

wiesz ,wmawianie sobie ,a wiara w coś, to zupełnie co innego ;-) pozdrawiam :-)

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2011-10-13, 15:10   

Dla mnie głównym atutem leków homeopatycznych jest to, że nie szkodzą.

neoaferatu
Neo

Wysłany: 2011-10-21, 10:14   

Dla mnie głównym atutem leków homeopatycznych jest to że skutecznie leczą.
Po czterech latach stosowania homeopatii klasycznej mogę z czystym sumieniem polecić ją innym osobom.

[ Dodano: 2011-10-21, 11:23 ]
Ciekawe czy osoby łykające aspirynę muszą "wierzyć", że aspiryna zadziała... A jak nie wierzą że zadziała, to ona nie zadziała???
Ja nie zastanawiam się nad tym czy wierzę że leki homeopatyczne działają czy nie działają. Nie zawracam sobie tym głowy. Wiara tu nie ma nic do rzeczy. Lek homeopatyczny lub każdy inny działa lub nie, to nie jest kwestia wiary.
Jak podawałam lek homeopatyczny mojej córeczce kiedy była noworodkiem to lek homeopatyczny działał. To z tego wniosek powinni wysnuć ludzie wg których działają tylko te leki w które się wierzy, że moja córeczka - noworodek uwierzyła w działanie tego leku homeopatycznego. A wg tychże samych osób jakby moja córeczka - noworodek nie uwierzyła w działanie leku homeopatycznego to on by nie zadziałał?
A co ze zwierzętami? One też wierzą w działanie leków homeopatycznych?

mamalenki 

Wysłany: 2011-11-06, 11:19   

Witam
jestem lekarzem wet wczesniej nie wierzylam w leki homeo ale mialam kilku pacjentow ktorzy w ogole nie reagowali na ciezka farmakologie, a ze tonacy brzytwy sie chwyta podalam zastrzyki homeo i stal sie cud, duza poprawa. Od tego czasu z pokora i ogromnym szacunkiem traktuje homeopatie. Moje dziecko angine ropna przechodzi w 3-4 dni, to samo zapal ucha. W ogole nie stosujemy chemii, zero paracetamoli i innego swinstwa. Nikt mi nie wmowi ze to placebo , ciesze sie ze zz czystym sumieniem podaje dziecku i moim pacjentom leki ktore nie dosc ze pomagaja to jeszcze nie maja skutkow ubocznych. Faktem jest ze bardzo ciezko znalezc dobrego homeopate, i prosze nie zrazajcie sie jak raz czy drugi lek nie zadziala bo poprostu mogl zostac zle dobrany. Ile jest przypadkow ze lekarze nawet antybiotyku nie potrafia dobrac i trzeba wrocic po nast recepte. Z lekami homeo jest tak samo-potrzebny jest dobry lekarz ktory potrafi dobrac odp lek do pacjenta. Nie trujcie swoich dzieci !!!
pozdrawiam serdecznie

neoaferatu
Neo

Wysłany: 2011-11-06, 20:45   

:-)
Ostatnio zmieniony przez neoaferatu 2012-06-11, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2011-11-07, 07:57   

neoaferatu na to oparzenie zastosowałaś arnicę, czy się mylę? W jakiej potencji?

neoaferatu
Neo

Wysłany: 2011-11-07, 09:31   

Pipii, Arnica jest lekiem na zranienia i krwawienia. Na oparzenia jest Zizia. Ja zastosowałam wysoką potencję Zizii (1000 CH) zgodnie z zaleceniem mojego lekarza, może dlatego że od oparzenia minęło 12 godzin. Myślę że 200 CH jest dobrym wyborem, a w razie braku może być i 30CH. Leki homeopatyczne powyżej potencji 200 CH na trenie Polski są wyłącznie na receptę lekarską.

Odpowiedz do tematu