|
Wegańskie babeczki (muffinki) |
| Autor |
Wiadomość |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-04-22, 11:30
|
|
|
Spróbowałam i rewelacja!! Trochę zmodyfikowałam przepis. Wyszły puszyste, lekkie, bardzo smaczne.
Moje wegańskie wypieki były zawsze zbite i gumowate. Te babeczki są cudowne.
Dałam:
- 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
- troszkę więcej niż pół szklanki cukru brązowego
- łyżeczka sody
- szklanka mleka owsianego
- pół szklanki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
Zrobiłam wg. zaleceń Amanii , podzieliłam na dwie części. Do jednaj dałam łyżkę karobu i pół połamanej na malutkie kawałki gorzkiej czekolady. Do drugiej garść mrożonych porzeczek.
Miałam okazję poczęstować mamę i kazała koniecznie schować przepis do ulubionych |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-22, 12:39
|
|
|
thehoneypot, fajnie Ja właśnie testuję "proporcje idealne" na muffinki wegańskie. Daję również 2 szklanki mąki orkiszowej razowej, szklankę mleka zbożowego, pół szklanki oleju. To jest dla mnie ok. Daję proszek do pieczenia eko zamiast sody - 1,5 łyżeczki, ale zamierzam dalej ograniczać. Tymczasowo daję 1 jajko, ale zamierzam z czasem zrezygnować, bo chcę wegańskie muffinki. Jeżeli chodzi o słodzenie, to ostatnio dałam 2 płaskie łyżki słodu i dużą garść drobno posiekanych daktyli. Było wystarczająco słodkie, nawet dla mojego męża, który lubi słodsze ode mnie. Zamierzam zrezygnować też ze słodu. Będę dalej eksperymentować |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
|
Wysłany: 2010-04-22, 13:14
|
|
|
gosia_w, zastanawiam się- czy gorsza jest soda, czy proszek i nie wiem |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-22, 17:43
|
|
|
ja wiem, że dla mnie w smaku gorsza jest soda. Co do wartości zdrowotnych - nie wiem. Proszek eko też ma sodę, ale jest jej mniej.
[ Dodano: 2010-04-23, 19:01 ]
sprawdziłam i - sprostowanie. Proszek eko nie zawiera sody. Skład: kamień winny, natron (minerał - hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Natron), skrobia kukurydziana eko. Wydaje mi się, że jest zdrowszy od sody, a przynajmniej naturalny. |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
|
Wysłany: 2010-05-01, 12:38
|
|
|
Dzisiaj upiekłam znów
- 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
- pół szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- łyżeczka sody
- szklanka mleka owsianego
- pół szklanki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
- 3 duże łyżki kakao
- łyżka karobu
Po prostu wszystko wymieszałam i piekłam.
Wyszły obłędnie kakaowe. Wspaniałe, leciutkie, puszyste, słodkie. i och i ach... |
|
|
|
 |
zojka3
|
Wysłany: 2010-05-04, 06:02
|
|
|
| A dlaczego i cukier i syrop z agawy? Dlaczego nie sam cukier albo syrop? |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
|
Wysłany: 2010-05-04, 10:02
|
|
|
| zojka3 napisał/a: | | A dlaczego i cukier i syrop z agawy? Dlaczego nie sam cukier albo syrop? |
bo jak zsypałam resztę cukru, to okazało się, że jest go pół szklanki Dodałam syrop z agawy co by słodziutko było |
|
|
|
 |
zojka3
|
Wysłany: 2010-05-04, 10:49
|
|
|
| thehoneypot napisał/a: | bo jak zsypałam resztę cukru, to okazało się, że jest go pół szklanki Dodałam syrop z agawy co by słodziutko było
_________________ |
aaaaaaaaa..... |
|
|
|
 |
Irokezik91

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 403 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-16, 14:47
|
|
|
Zrobiłam. Trochę są za słodkie i jak wyrosły wyszły czubate... oraz przykleiły się do papilotek mimo nasmarowania ich olejem..., ale i tak PYYYCHA!
[ Dodano: 2011-03-17, 17:23 ]
Dzisiaj znów zrobiłam (uwielbiam kakao ). Dałam połowę mniej cukru, papilotki po za wysmarowaniem tłuszczem jeszcze wysypałam bułką tartą, papilotki napełniałam ciastem tylko do połowy. Wyszły PRZEPYSZNE, słodkie (a nie za słodkie ) i nie przywarły do papilotek!!!
Tylko wraz wyrosły trochę nierówne..., ale to chyba wina piekarnika. |
|
|
|
 |
|
|