wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy warto?
Autor Wiadomość
moony 
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy
Wysłany: 2010-06-21, 17:23   Czy warto?

W tamtym roku obroniłam magisterkę pt. "Obraz rzeczywistości w tekstach utworów polskich zespołów kontestujących lat 80. XX wieku i początku XXI wieku", czyli generalnie moja interpretacja tekstów kilkunastu zespołów pod katem sytuacji społeczno - politycznej. Promotor i recenzent namawiał mnie do wydania tego. A potem ślub, kupno mieszkania i praca leży odłogiem. Teraz koleżanka namawia mnie do wznowienia starań. Bo jest i "Zew wolności", i "Wszystko, co kocham", i trzydziestolecie Jarocina... Napisałam do jednego dziennikarza muzycznego - odpisał, żeby nie liczyć na sukces komercyjny. Nie liczę - raczej na osobistą satysfakcję. Inna koleżanka pytała znajomego wydawcę, aktualnie w zawieszeniu, odpowiedział, że to bez sensu, bo za mała grupa docelowa.
Muszę najpierw przysiąść i przeredagować tę pracę, żeby komukolwiek cokolwiek oferować.
Jak myślicie: czy warto w ogóle próbować? Głosy znawców tematu trochę przystopowały mój zapał, który wznieciła wspomniana koleżanka... :roll:

gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2010-06-21, 18:00   

moony, odpowiem przewrotnie: a gdyby Goethe, Bergman, Szymborska, Sting i wiele innych sławnych osób schowałoby zalążki swojej twórczości do szuflady...

Pełzak

Wysłany: 2010-06-21, 18:04   

moony, zupełnie nie rozumiem tej 'za małej grupy docelowej' - żenada nie argument, moja praca była niszowa a mimo to przeszła. Czy masz może jak ją wydrukować w ramach czasopism jakie ukazują prace Twojej uczelni? Gdzie wydaje Twój promotor? No i nie napisałaś o jakiej objętości jest tu mowa.
Sukces komercyjny - to zależy. Jeśli chcesz zarobić mogą mieć rację. Jeśli chcesz być sławna, racji nie mają ;) Nie redaguj pracy dopóki nie znajdziesz wydawnictwa - szkoda wysiłku i czasu, każde wydawnictwo kieruje się swoimi zasadami i redaktor naukowy powinien Ci pomóc w tym w jaki sposób ją redagować (za twoją zgodą pczywiście).

Na Twoim miejscu popytałabym promotora i innych uczelnianych zatrudnionych o ich opinie i pomoc - zawsze warto wydać coś swojego - satysfakcja gwarantowana ;)
Powodzenia :)
Ostatnio zmieniony przez Pełzak 2010-06-21, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  

moony 
wyjątek od reguły

Wysłany: 2010-06-21, 18:36   

Szczerze mówiąc, nie myślałam o wydawnictwach naukowych, ale bardziej np. muzycznych. Dlatego przeredagowanie polegałoby na pozbawieniu pracy tej całej "naukowości". Praca jest pozbawiona zdjęć, ale i tak ma 220 stron.
Argument o 'małej grupie docelowej' wysunął wydawca, który wydał biografię Milesa Davisa i odniósł niezły sukces :/
Pełzak, czy to znaczy, że jesteś sławna??? :-D Popytaj, jeśli możesz. Będę wdzięczna (choć jeszcze nie wiem, jak się odwdzięczę) za pomoc.

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-21, 18:46   

moony szczerze ,nie zastanawiaj się tylko to zrób :-D czytałaś co ma w podpisie dynia ;-) jeśli nie to przeczytaj :-) dynia sorry za to wtrącenie ,ale cytat jest wspaniały,moje gratulacje ! :-)

Pełzak

Wysłany: 2010-06-21, 18:49   

moony napisał/a:
to znaczy, że jesteś sławna?
:shock: :oops: a tak to zabrzmiało? przepraszam, wcale nie, po prostu wydrukowałam pracę która okazała się poczytna i choć był to maleńki artykulik to zgłosiło się kilka osób po konkretniejsze dane jakie zebrałam a kilka innych poprosiło o wywiad (z którego zrezygnowałam zresztą i wywiad przeprowadzała pani profesor która pomogła mi profesjonalnie obliczyć zebrane dane...) - to dlatego pisałam że małe coś nie da kasy ale może dać notkę w gazecie i wywiad, takie-tam... sorki że wprowadziłam w błąd nie miałam zamiaru... :oops:
Ale ja niewiele mogę bo się na muzyce nie znam a też wydawnictwa z którymi współpracuję nie mają z nią nic wspólnego :(
Dlatego też zastanawiam się - dlaczego nie chcesz się z tym zwrócić do promotora tylko szukasz na własną rękę? Ja moją publikację mam wyłącznie dzięki promotorowi, sama nie obliczyłabym tego tak by mogło się ukazać w czasopismie. Dobrze jest mieć wsparcie kogoś 'wyższego' ale ze swojej branży...
Tylko tyle mogę w tym temacie - doradzić na podstawie doświadczenia, jeśli zasugerowałam coś innego to sorki

moony 
wyjątek od reguły

Wysłany: 2010-06-21, 18:57   

Hej, Pełzak, spoko. I tak jestem wdzięczna. Powiedz więcej, gdzie i o czym pisałaś?
Próbowałam promotora zahaczyć, ale generalnie odczułam jego odpowiedź na zasadzie "poprę Panią, zawsze i wszędzie, ale nie wstawię się za Panią, Pani sobie sama poszuka". Rozmawiałam z wydawnictwem Uniwersytetu Wrocławskiego - owszem, byliby zainteresowani, ale całą kasę wykładam sama. Nie wiem, czy zawsze tak jest? Po okrojeniu praca na pewno byłaby mniejsza, więc i koszty mniejsze.

Pełzak

Wysłany: 2010-06-21, 19:07   

hxxp://www.ehbonline.org/article/S1090-5138(07)00023-2/abstract
No tak, wydawnictwo uw samo ostatnio cierpi na brak kasy, oszczędza gdzie może, polecam tam ze względu na fachowość :) Jeśli nie masz poparcia to tak będzie, dlatego pytam... czasem okrojenie jest lepsze niż nie wydanie wcale, ale trzeba od razu wprost pytać czy okrojenie zmieniłoby coś w podejściu wyd, bo może się okazać że okroisz a i tak nic z tego
Współczuję promotora :-/

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2010-06-21, 19:35   

Pełzak, ciekawy temat :-)

Pełzak

Wysłany: 2010-06-22, 08:53   

podobnie jak Twój, kasieńko :-)

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2010-06-22, 16:45   

Ale ta zbieżność nazwisk mnie wciąż nurtuje 8-) Agnieszka - to Ty? W sensie Agnieszka - Agnieszka, którą znam, czy to przypadek? :->

[ Dodano: 2010-06-22, 17:45 ]
aha, i dziękuję :)

Pełzak

Wysłany: 2010-06-22, 19:48   

Eh te przypadki ;)

Lubię ostatnio tworzyć byty i z lenistwa nie przeskoczyłam na właściwy gdy chciałam odpowiedzieć :-P ;-)

moony 
wyjątek od reguły

Wysłany: 2010-06-24, 14:10   

Dziewczęta, wysłałam maila do pierwszego wydawnictwa! Co ciekawe, w swojej ofercie mają książkę o podobnej tematyce. Ciekawe, co z tego będzie... Proszę trzymać kciuki. Bo wysłałam już dwa maile do wydawnictw. Waiting for the answer.

alken87 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-06-25, 11:42   

hm, moja uczelnia wydaje co ciekawsze prace (ale zapewne to promotor się o to ubiega za zgodą studenta a nie sam student) ale akurat małe uczelnie typu PWSZ są zamożniejsze niż uniwerki.

mam nadzieję że Ci się uda opublikować :-) myślę, że taka książka byłaby wartościowa zarówno dla miłośników muzyki ale także osób które w przyszłości będą zajmować się podobną tematyką przy pisaniu prac czy artykułów.

moony 
wyjątek od reguły

Wysłany: 2010-06-25, 14:36   

alken87 napisał/a:
myślę, że taka książka byłaby wartościowa zarówno dla miłośników muzyki ale także osób które w przyszłości będą zajmować się podobną tematyką przy pisaniu prac czy artykułów.

No właśnie! Namawia mnie koleżanka po historii sztuki, której praca magisterska została wykorzystana przez Super Ważnego Profesora, gdy pisał swoją książkę o sztuce na Dolnym Śląsku.
A jaka była moja satysfakcja, gdy okazało się, że z książki, którą współtworzyłam w liceum o najstarszych mieszkańcach Lądka Zdr. (inicjatywa Centrum Kultury), jest stale wykorzystywana przez dr z moich studiów.

[ Dodano: 2010-06-26, 09:14 ]
No i pierwszy mail z odpowiedzią z wydawnictwa: "Witam,
Dziękujemy za ciekawą propozycję wydawniczą. W chwili obecnej ze względu na dużą ilość projektów wydawniczych wstrzymujemy się od rozpatrywania nowych tekstów."

Odpowiedz do tematu