serek z kaszy jaglanej |
Autor |
Wiadomość |
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2010-06-24, 14:28 serek z kaszy jaglanej
|
|
|
Czy da się sfermentować ugotowaną kaszę jaglaną? Tak jak to robiła bajaderka z nerkowców. Czy produkt musi być surowy? |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-06-24, 14:33
|
|
|
Serki się robi z produktów białkowych, a nie węglowodanowych moim zdaniem. Wydaje mi się, że sfermentowaną kaszą można się co najwyżej zatruć |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-06-24, 15:10
|
|
|
struć się nie strujecie , bo powstanie wam coś na kształt żurka czy zakwasu ,, ja robiłam np jaglany zakwas ,ale sam to nie był zbyt smaczny |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-06-24, 15:57
|
|
|
margot, ale zakwas to chyba jak się fermentuje suchą mąkę lub zmieloną kaszę (czyli mąkę ), a nie ugotowaną kaszę, prawda? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-06-24, 16:15
|
|
|
Lily napisał/a: | margot, ale zakwas to chyba jak się fermentuje suchą mąkę lub zmieloną kaszę (czyli mąkę ), a nie ugotowaną kaszę, prawda? |
tak ,ale ugotowana na wodzie i ew z solą kasza tez da się sfermentować na żurek czy jakoś tak
Nie twierdze ,że będzie pyszna , bo nie robiłam ,ale nie będzie trująca |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-06-24, 16:17
|
|
|
margot napisał/a: | Nie twierdze ,że będzie pyszna , bo nie robiłam ,ale nie będzie trująca | Hmm, ja niestety znam przypadki zjedzenia sfermentowanej kaszy, okupione ciężkim rozstrojem żołądka Ale może to jakaś inna technika fermentowania |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-06-24, 16:22
|
|
|
jak była z dodatkami to tak , zresztą jak ktoś myślała ,że taka kasza sfermentowana zaszkodzi to zaszkodziła |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-06-24, 16:32
|
|
|
margot napisał/a: | jak była z dodatkami to tak , zresztą jak ktoś myślała ,że taka kasza sfermentowana zaszkodzi to zaszkodziła | Była tylko posolona i myślał, że nie zaszkodzi. A zaszkodziła bardzo. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2010-06-25, 23:32
|
|
|
Dzięki za oświecenie. WYpadło mi z głowy, że chodzi o proces ścinania się białka |
|
|
|
|
|