wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ból ucha
Autor Wiadomość
Martuś 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2007-09-13, 20:09   ból ucha

Od dwóch dni boli mnie ucho, nie wiem dlaczego, prawdopodobnie mnie przewiało, kładąc się do łóżka czułam takie pulsowanie i szum, a obudziłam się z bólem. Dzisiaj ten ból stał się wręcz nie do zniesienia, nie mogę się na niczym skupić. Babka w aptece dała mi otinum (salicylan choliny), ale nie wiem, czy ja to mogę w ciąży bezpiecznie stosować :| Czy znacie jakieś sposoby na ból ucha??

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-13, 20:11   

Ból ucha - gorące okłady na ucho, gorąca kąpiel nóg. Uszy smarujemy olejkiem czosnkowym (kilka ząbków czosnku miażdżymy i zalewamy łyżką oleju sojowego, zostawiamy na noc w butelce w ciepłym miejscu)

jeszcze jest olejek kamforowy, ale kamfora silnie uczula zatem nie jestem pewna czy to dobre w ciąży.

marysia 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-09-13, 20:12   

Ból ucha w ciąży zwalczyłam wacikami nasączonymi ziołami szwedzkimi. Chodziłam z tym prawie cały czas i ból dosyć szybko ustąpił.
Ale myślę, że warto, żebyś poszła do laryngologa skoro określasz ból jako "nie do zniesienia".

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2007-09-13, 20:17   

Moja laryngolożka kazała mi robić taki kompres:
ucho posmarować tłustym kremem, na watę nalać spirytusu(ale wydaje mi się, że właśnie mówił,żeby nie używać kamforowego...ja robiłam z salicylowym chyba, bo taki miałam w domu), przyłożyć do ucha, owinąć folią spożywczą, na to owinąć szalikiem. Zostawić kompres najlepiej na całą noc. Pamiętaj o tym kremie, bo spirytus może Ci podrażnić skórę. To sposób, który od lat jest stosowany w mojej rodzinie, a mamy skłonności do zapaleń uszu, często pomagał przetrwać bez leków.

Jest jeszcze sposób z wkładaniem czosnku do ucha, ale robiłam to tylko raz i nie byłam zadowolona z efektu. Sposobu pao nie znałam, pewnie też jest dobry.

Coś mi świta, że na kropkowcu, dawno temu AniaD. pisała, że miała zapalenie ucha w ciąży, więc może pamięta, co na to poradziła... :-)

Martuś 

Wysłany: 2007-09-13, 20:23   

Kurde, tylko ja się zastanawiam, czy mogę sobie wkroplić to Otinum, czy ktople do ucha mogą mieć jakiś wpływ na dziecko? :| Muszę coś zrobić natychmiast, na dodatek nie jestem w domu.. A gorącego to strasznie się boję na ucho kłaść, boję się, że mi to tylko ból nasili...

Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Wysłany: 2007-09-13, 20:24   

Czosnek. Wyciskałam na watkę troszkę czosnku, owijałam jeszcze watką i wkładałam do ucha. Tak z tym chodziłam po kilka razy dziennie. Miałam brać antybiotyk, ale go nie chciałam (to był 13 tydzień u mnie, a choroba rozwinęła błyskawicznie się po ogromym stresie). Pomogło, nie brałam niczego innego.

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-13, 20:27   

Cytat:
Czosnek - codziennie warto spożywać 2 - 3 ząbki. Czosnek chroni przed zaziębieniem, bezsennością, jest naturalnym antybiotykiem, dlatego warto go podawać przy infekcjach, zaziębieniach. Czosnek leczy choroby takie jak: anemia, angina, astma, alergie, ból głowy, cukrzyca, czerwonka, egzema, gruźlica, grypa, kaszel, miażdżyca, pasożyty, rak, ischias, nadciśnienie, zaburzenia trawienne, zapalenie stawów, jelita grubego, gardła, skóry, przewodu moczowego, oparzenia, zawroty głowy, choroby serca. Jest ze wszech miar przyprawą cudowną, o niespotykanych walorach. Zawiera fitocydy, środek bakterio- i grzybobójczy, ma działanie przeciwrakowe, odmładza i rege-neruje organizm, czyści arterie i likwiduje złogi cholesterolowe.

z tekstu Jacka Poredy "leczenie naturalne"

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2007-09-13, 20:45   

Martuś, zdaje się, że musisz to wygrzać po prostu...czy użyjesz czosnku czy spirytusu chyba nie ma większego znaczenia. Zrób może tak jak Ania radzi, owiń sobie dodatkowo głowę. Będzie dobrze. Nie denerwuj się. A gdyby ból był nie do zniesienia, to najwyżej weź coś przeciwbólowego, na bazie paracetamolu, bo ibuprofenu w ciąży nie wolno. Wiem, że na pewno wolałabyś tego uniknąć, ale ja miałam dwa razy poważne zapalenie ucha i wiem, że to był ból nie do zniesienia :( a gdyby doszła do tego gorączka, to chyba tym bardziej, bo w ciąży wysoka gorączka nie jest wskazana. Ja miałam grypę w tej ciąży i lekarz kazał mi brać eferalgan musujący, żeby zbić gorączkę.

Pisałam do Ciebie na gg, ale chyba nie ma Cię?

Martuś 

Wysłany: 2007-09-13, 21:06   

Dziękuję Wam dziewczyny, jak tylko wróce do domu za jakies 2h, to zaaplikuję sobie czosnek (jestem u mamy, jak na złość czosnku brak), teraz sobie w akcie desperacji wcisnęłam do ucha wacik nasączony naparem z lipy, co go sobie do picia zaparzyłam. Jest mi minimalnie lepiej, tzn. boli bardzo, ale nie nie do zniesienia. Jakby ból mi się na maksa nasilił, to sobie wpuszczę te krople do ucha... Dzisiaj rano było juz lepiej niż wczoraj, tylko jak debil umyłam sobie włosy i się tak pogorszyło :-/
Marysiu, co to są zioła szwedzkie?? Do laryngologa zanim się dostanę, to prędzej albo mi przejdzie, albo mi ucho odpadnie ;)

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-13, 21:13   

Cytat:
albo mi ucho odpadnie

środkowe? ;)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-09-13, 21:14   

hxxp://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1635
tu masz opis tego leku

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2007-09-13, 21:26   

nie testowałam bo nie przechodziłyśmy dotychczas ale podobno można zakrolplić do ucha ciepły olejek parafinowy i dodatkowo przytulić termofor

Martuś 

Wysłany: 2007-09-13, 21:59   

Dzięki Lily, pierwsze co zrobiłam to w google zajrzałam i to znalazłam, niemniej ten opis nie rozwiał moich wątpliwości :|

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-13, 22:06   

owe "ograniczone doświadczenie" nie nastawia zachęcająco...

marysia 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-09-13, 22:11   

Zioła szwedzkie to mieszanka, ale nie pamiętam jakich ziół. Robi się z nich wyciągi alkoholowe i to można kupić w aptece pod nazwą "Zioła Bittnera". Spożywać tego w ciąży nie można, ale uszy leczyć - jak najbardziej. Rozgrzewają, odkażają, leczą. No w każdym bądź razie mnie wyleczyły :-)

Lily 

Wysłany: 2007-09-13, 22:12   

Podobnie Amol albo Melisana.

Cytrynka 

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2007-09-14, 18:10   

O, topic dla mnie mimo, ze nie jestem w ciazy.
:-|

Lily 

Wysłany: 2007-09-14, 18:36   

Czasem nabiał wywołuje taką reakcję, jesz nabiał Martuś?

Martuś 

Wysłany: 2007-09-14, 18:40   

Kurde, od początku ciąży prawie w ogóle nie jadłam, a ostatnio na wyjeździe nie miałam za bardzo wyboru i niestety :| Ale czy to od tego.. myślę, że stres mi się skumulował i tak wywala wszystkimi otworami w głowie.. Dzisiaj już mi lepiej, nawcinałam się czosnku i zatknęłam nasączony czosnkiem wacik do ucha, aż z domu strach wychodzić :D

Lily 

Wysłany: 2007-09-14, 18:42   

Ponoć połowa zapaleń ucha mija samoistnie, ale nie wiadomo, która :)

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2007-09-14, 20:16   

Na Mironie sprawdzane, więc nie wiem jak działa, ale można też cebulę zastosować. Drobniutko kroimy, zawijamy w ścierkę i zgniatami rękoma aż sok puści i takie przykładamy do ucha, najlepeij na noc. Rano juz nie wył, więc chyba lepiej było.

magdusia 

Pomogła: 42 razy
Wysłany: 2008-06-16, 14:38   

Jak długo może trwać zapalenie ucha ?
conajmniej od tygodnia pobolewa mnie ucho ,szczególnie wieczorami,nocą.
Od dwóch dni ból utrzymuje się w ciągu dnia,no i jestem jakaś taka przygaszona.
Czekałam aż samo przejdzie ,a tu się nasila :-?
Zastosuję tę czosnek do ucha i/lub okłady z prażonej soli.

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2008-06-17, 11:09   

magdusia, jeśli masz w domu roślinę: geranium to włóż sobie pognieciony cały listek (tak aby puścił sok), działa rewelacyjnie na ból ucha, po kilku godzinach ucho przestaje boleć, niedawno przetestowałam :-)

magdusia 

Pomogła: 42 razy
Wysłany: 2008-06-17, 11:35   

dziękuję dżo, kiedyś mialam taką roślinkę ,ale już nie mam :->
wczoraj stosowałam okłady z gorącej soli i zioła Bittnera
dziś mam wrażenie prawie nie słyszę na jedno ucho,wzięłam ibuprom :->

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

Anka74 
Anka74

Wysłany: 2008-06-17, 12:21   

magdusia napisał/a:
wrażenie prawie nie słyszę na jedno ucho

kiedyś gdy miałam podobne problemy pewna znajoma poradziła zastosować do ucha ciekłą parafinę (podobno odtyka, czy udrażnia przewód słuchowy), ale jeśli to zapalenie to lepiej skonsultuj się z lekarzem.
;-) U mojej córki podziałał aerozol do nosa IRS-19.

[ Dodano: 2008-06-17, 13:23 ]
ale to też chyba na raceptę...

Odpowiedz do tematu