wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam i pozdrawiam :)
Autor Wiadomość
dragi 

Wysłany: 2010-07-08, 07:25   Witam i pozdrawiam :)

Hej, jestem Dragi! Nie mam dzieci, ale dziś jest pierwszy dzień mojego świadomego wegetarianizmu i chciałam się z Wami tym podzielić :-D

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2010-07-08, 07:47   

super! Życzę wielu tysięcy takich dni :-) Napisz coś więcej o sobie, i przekopuj forum - to skarbnica wiedzy.

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

bodi 
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy
Wysłany: 2010-07-08, 08:14   

witaj :D
nawet najdłuższa droga zaczyna się od jednego kroku :)

moony 
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy
Wysłany: 2010-07-08, 08:31   

witaj, Dragi! Fajnie, że jest nas o jedną osobę więcej! Powodzenia na dalszej drodzę.

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2010-07-08, 08:35   

dragi, witaj :-)

krop.pa 

Pomogła: 54 razy
Wysłany: 2010-07-08, 08:54   

dragi, witaj :-)

dragi 

Wysłany: 2010-07-08, 10:38   

Dziękuję za ciepłe przyjęcie! :-D
Zawsze kochałam zwierzęta (pies w domu musi być :-) ) nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za mięsem, ale moja mama nie wyobrażała sobie i nie wyobraża życia bez tego... decyzję podjęłam dopiero teraz,czyli po studiach, no ale lepiej późno niż wcale ;-) szczerze mówiąc trochę się boję, czy poradzę sobie, bo gotować totalnie nie umiem :oops: byłam nawet u dietetyka, więc składniki znam, ale jak to do kupy zebrać żeby było smaczne i pożywne??? Nikt nie mówił że będzie łatwo, nie? ;-)

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2010-07-08, 10:44   

dragi, witaj serdecznie :-D

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-07-08, 10:44   

dragi napisał/a:
ale jak to do kupy zebrać żeby było smaczne i pożywne???
Zajrzeć do działu kuchnia i brać się do roboty ;) A co dietetyk poradził?
Witaj na forum :)

dragi 

Wysłany: 2010-07-08, 10:57   

Doradził zwiększyć ilość warzyw i owoców :-) kefiry, maślanki na moje problemy jelitowe, sery twarogowe i żółte, orzechy, pestki różne, jaja (muszę swojskie skombinować), sałatki owocowe i warzywne, kasze, strączki, soczewicę, groch, szpinak z żelazem :-)
Muszę przyznać, że organizm czuje się zaniepokojony, i wstyd mi za niego :oops: ale nie dam się!

Lily 

Wysłany: 2010-07-08, 11:00   

dragi napisał/a:
maślanki na moje problemy jelitowe, sery twarogowe i żółte,
Hmm, to zależy od przyczyny, być może od tego będzie gorzej. Ale spróbuj, może to metoda dla Ciebie...
dragi napisał/a:
szpinak z żelazem :-)
Tu już mi się ten dietetyk przestał podobać ;) Żelazo ze szpinaku jest prawie wcale nie przyswajane - ok.0,5%, z powodu dużej ilości kwasu szczawiowego.
dragi napisał/a:
Doradził zwiększyć ilość warzyw i owoców :-)
No, to zawsze dobra rada ;) Chyba że ktoś preferuje dietę Kwaśniewskiego :P

dragi 

Wysłany: 2010-07-08, 11:08   

Lily napisał/a:
dragi napisał/a:
maślanki na moje problemy jelitowe, sery twarogowe i żółte,

Hmm, to zależy od przyczyny, być może od tego będzie gorzej. Ale spróbuj, może to metoda dla Ciebie...

Hmm, chodzi o to, że przyjmuję tabletki anty, i one podobno likwidują bakterie jelitowe, więc doradził uzupełnianie tym :-)
Lily napisał/a:
dragi napisał/a:
szpinak z żelazem

Tu już mi się ten dietetyk przestał podobać Żelazo ze szpinaku jest prawie wcale nie przyswajane - ok.0,5%, z powodu dużej ilości kwasu szczawiowego.

Wspominał też o jajkach i sałacie w tej kwestii...

Lily 

Wysłany: 2010-07-08, 11:10   

dragi napisał/a:
Hmm, chodzi o to, że przyjmuję tabletki anty, i one podobno likwidują bakterie jelitowe, więc doradził uzupełnianie tym :-)
To może grzybek tybetański? hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8086&start=0 ;)

dragi 

Wysłany: 2010-07-08, 12:02   

Grzybek chętnie :-D dziękuję! Brzmi ciekawie, napiszę na priv :-)

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-08, 16:22   

Witaj! dragi :-)

Dorota 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-07-08, 17:31   

Witaj :-D

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2010-07-08, 18:53   

dragi, witaj serdecznie na forum :)
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

Malinetshka 
Paulina

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2010-07-08, 22:05   

dragi, witaj :)
Polecam zacząć od prostych, 2-3 składnikowych potraw, żeby poznać różne smaki i ich kombinacje :) Super są dania np. AniD., takie jak hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=1387#1387]marchewka z pestkami dyni i porem i inne w tym temacie (oraz innych tematach ;) ). Ja lubię soczewicę, robię taki sosik czasem, na różne sposoby doprawiony. Grrr...głodna się robię :P

daria 

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2010-07-08, 22:17   

dragi, hej!

dragi 

Wysłany: 2010-07-09, 09:16   

Malinetshka napisał/a:
dragi, witaj :)
Polecam zacząć od prostych, 2-3 składnikowych potraw, żeby poznać różne smaki i ich kombinacje :) Super są dania np. AniD., takie jak hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=1387#1387]marchewka z pestkami dyni i porem i inne w tym temacie (oraz innych tematach ;) ). Ja lubię soczewicę, robię taki sosik czasem, na różne sposoby doprawiony. Grrr...głodna się robię :P

Dzięki! :-D jak tak patrzę to nietrudne się wydają te potrawy :-) i niedrogie, a to dla mnie ważne niestety...

a, pytanko mam: ile nabiału jecie i co? Da się z nim przesadzić?

Lily 

Wysłany: 2010-07-09, 09:26   

dragi napisał/a:
ile nabiału jecie i co? Da się z nim przesadzić?
Niewiele. Ja ser żółty (bo niestety lubię) i czasem jogurt (teraz już bardzo rzadko), równie rzadko śmietanę do sosu pieczarkowego. Mleka nie piję wcale, twarogów nie jadam, bo nie lubię i nie widzę potrzeby. Jestem z frakcji uważających, że nabiał raczej szkodzi. Przesadzić oczywiście można. W końcu nie jesteśmy małymi cielakami, którym mleko mamy krowy służy do budowy m.in. rogów i kopyt :>

dragi 

Wysłany: 2010-07-09, 09:33   

euridice napisał/a:
dragi napisał/a:
Da się z nim przesadzić?

tak

oj, o weganizmie na razie nie myślę :-) dopiero zaczynam bezmięsną przygodę, a i kiepski kucharz ze mnie... co się może stać jak będę jeść zbyt dużo nabiału?

Lily 

Wysłany: 2010-07-09, 09:36   

dragi napisał/a:
co się może stać jak będę jeść zbyt dużo nabiału?
Czasem nic, a czasem możesz zacząć cierpieć na częstsze przeziębienia, zapalenia ucha itp. choroby. Ale pewnie jak zaczniesz kilogramami wcinać warzywa, to tego nabiału się tak wiele już nie zmieści ;)

dragi 

Wysłany: 2010-07-09, 09:41   

Aha, i wszystko będzie ok? Żadnego braku energii itp? Sorry za głupie pytania, ale trochę się niepokoję, pewnie dlatego że nie wiem jak to wszystko zbilansować :-( mogę podesłać spis tego co wczoraj jadłam i zobaczycie co jest nie tak? :-)

Lily 

Wysłany: 2010-07-09, 09:45   

dragi napisał/a:
mogę podesłać spis tego co wczoraj jadłam i zobaczycie co jest nie tak? :-)
Pewnie, pisz ;) Ja na brak energii cierpię przez całe życie, więc nie wiem, czy ma to związek z nabiałem, jako dziecko wypiłam hektolitry mleka ;) Nabiał to żadne panaceum, właściwie nie wiem, co takiego dobrego miałby dostarczać poza B12. Jeśli chodzi o wapń, to dużo go znajdziesz np. w tofu, brokułach, figach, maku, migdałach, bardzo dużo w sezamie. Jeśli boisz się odstawić produkty zwierzęce, to proponowałabym wybrać do jedzenia raczej jajka, wydają się zdrowsze. A B12 tak czy siak lepiej suplementować. To nie boli ;)

Odpowiedz do tematu