wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiedy zaczyna boleć gardło....
Autor Wiadomość
Azja 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2007-09-13, 07:15   Kiedy zaczyna boleć gardło....

Kochane ludki...właśnie zaczyna boleć mnie gardło...A nie chcę się zupełnie rozłożyć...Chciałam sie zapytać i usłyszeć wasze sposoby, metody na tą przypadłość...
Czy zechcecie coś poradzić?

Azja

martka 

Pomogła: 88 razy
Wysłany: 2007-09-13, 07:39   

szybciutko leć płukać szałwią...albo wodą z solą, co wolisz. powrotu do zdrowia życzę :-)

Malroy
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-13, 07:57   

a co jak już boli?

Azja 

Wysłany: 2007-09-13, 08:14   

Oooo, dzięki za przypomnienie płukaniem solą...zjadłam troszkę przesolone śniadanie i zabieram sie za płukanko...

A jak boli gardziołko? Ano jest to ból nasilający się podczas połykania, mam też uczucie drapania, a w nocy to źle spałam...wydawało mi się że ktoś mi tam w gardle "łazi z czymś ostrym"...za suche powietrze było chyba...

hxxp://www.suwaczek.pl/]

malina 

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2007-09-13, 08:21   

Wycisniety na kanapke i lekko posolony czosnek - musi poleżec tak ok 10 min przed zjedzeniem bo wtedy uwalnia sie wiecej dobroczynnych związków.
Moja mama ma jakąś 'magiczna' sól do ssania,takie kryształki z jakimis olejkami - u mnie super działało,a mialam bardzo duze problemy z gardłem.Jak chcesz spytam wieczorem o nazwe.
Malinowa herbata z miodem - o ile używacie,Tantum verde tez sie sprawdza,szczegolnie przeciwbolowo.

Azja 

Wysłany: 2007-09-13, 08:26   

Malino, zapytaj koniecznie!!! :-)

hxxp://www.suwaczek.pl/]

Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-13, 08:28   

Jak tylko zaczyna boleć gardło, a nie ma żadnych innych objawów, to zjeść lody.

marysia 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-09-13, 08:34   

Trochę cukru na łyżeczkę, do tego propolis, do buzi, wymieszać ze śliną, ssać, starając się tak przełykać, żeby całe gardło zdążyło mieć kontakt z propolisem (nie wiem jak to opisać :-D - tak powoli). I tak kilka razy dziennie.
Metody z zawijaniem szyi mokra szmatką już mi się nie chce opisywać, bo nikt w nią nie wierzy :-) . Ale jeśli wyrazisz zainteresowanie, to napiszę :-D

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-09-13, 09:02   

Ponoć trzeba ssać goździki i czytałam na innym wege forum, że to świetny sposób.

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2007-09-13, 10:18   

bardzo skuteczny napar stosowany przez śpiewaczki i wypróbowany przez moją koleżankę:

napar z majeranku
paczkę majeranku zalać wrzątkiem (1,5 litra), odstawić do zaparzenia, przecedzić, lekko posłodzić (pewnie można nie), no i popijać. wychodzi około 3-4 szklanki.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-09-13, 10:19   

z majeranku smakuje całkiem dobrze, nie trzeba słodzić

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-13, 12:04   

ja odkąd pamiętam stosuję szałwię i działa :)

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2007-09-13, 15:33   

U mnie też nic nowego:szałwia lub woda z sola do płukania, chlebek z czosnkiem(malina, przez Ciebie ochota mnie wzięła na ten chlebek ,ale chyba nie zrobię tego mojemu mężowi bez powodu :/ ) i tantum verde. Ewentualnie coś do ssania, np. tymianek z podbiałem...

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2007-09-13, 15:53   

Ja płuczę gardło dość mocnym roztworem hxxp://www.herbapol.pl/pl/index.php?dz=produkt&id=azulan]Azulanu. Pomaga :-)

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2007-09-13, 21:56   

u nas sprawdza sie napar z tymianku - popijam zamiast herbaty - swietnie oczyszcza drogi oddechowe (zreszta sa nawet takie tabletki na bol gardla tymianek i podbiał :mryellow: )

w okresie jesienno-zimowym polecam dodawanie tymianku do zup, tak profilaktycznie

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-13, 22:00   

wyczytałam jeszcze o pędzelkowaniu gardła sokiem z cytryny oraz pędzelkowaniu roztworem propolisu.

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2007-09-14, 12:13   

dort, daj, proszę, przepis na ten napar z tymianku. Chyba by mi się dziś przydał... :-|

frjals 
ískalt tófa

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2007-09-14, 12:54   

W moim przypadku, a niestety problemy z gardłem miewam często sprawdziły się następujące sposoby:

- propolis w psikaczu
- płukanie gardła sodą (nie solą)
- jedzenie czosnku, ale nie na kanapce tylko trzeba gryźć małe kawałki ząbka i trzymać w ustach i powoli przełykać, żeby jak najdłużej pozostały na gardla. Strasznie piecze.
Zawsze mi się wydaje, że był jeszcze jakiś sposób tylko nie mogę sobie przypomnieć, jak mi się uda to dopiszę.
malina napisał/a:
'magiczna' sól do ssania

a to ciekawe, spytaj jeśli łaska.

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2007-09-14, 13:37   

Kitten napisał/a:
dort, daj, proszę, przepis na ten napar z tymianku.

1 lyzeczka ziela tymianku na kubek wrzatku

PiPpi 
:)

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2007-11-07, 15:00   

mój sposób na gardło to płukanie gardła herbata zielona "Kukicha", bardzo pomaga. pomocny też jest zabieg płukania nosa, wlewa się do małego czajniczka-imbryczka ciepły roztwór soli kamiennej lub morskiej i przelewa przez jedna dziurkę, potem przez drugą. pierwszy raz, jak to pierwszy raz, bywa dziwnie. potem to juz przyjemnośc:) yogini i praktycy tai chi polecaja, pogłębia się oddech i milej się oddycha. Daniel Reid opisuje płukanie nosa w "Tao zdrowia". majeranek i tymianek w wywarach tez są OK. silniejsze działanie ma czosnek i cynamon i inne ostre przyprawy przy gardle połączonym z grypą.

[ Dodano: 2007-11-07, 15:01 ]
mój sposób na gardło to płukanie gardła herbata zielona "Kukicha", bardzo pomaga. pomocny też jest zabieg płukania nosa, wlewa się do małego czajniczka-imbryczka ciepły roztwór soli kamiennej lub morskiej i przelewa przez jedna dziurkę, potem przez drugą. pierwszy raz, jak to pierwszy raz, bywa dziwnie. potem to juz przyjemnośc:) yogini i praktycy tai chi polecaja, pogłębia się oddech i milej się oddycha. Daniel Reid opisuje płukanie nosa w "Tao zdrowia". majeranek i tymianek w wywarach tez są OK. silniejsze działanie ma czosnek i cynamon i inne ostre przyprawy przy gardle połączonym z grypą.

frjals 
ískalt tófa

Wysłany: 2007-11-07, 22:30   

Magda Stępień napisał/a:
zabieg płukania nosa

no czytałam kiedyś o tym :shock:
ale cały czas mam wątpliwości czy się aby nie można utopić :shock:
czy to może pomóc na katar? można czymś innym niż roztwór soli przelać? (sodą? ziołami :-> )

malina 

Wysłany: 2007-11-07, 22:44   

frjals napisał/a:
a to ciekawe, spytaj jeśli łaska.

Sorki ale zupełnie o tym zapomniałam.To była sól z Morza Martwego,z dodatkiem olejków eterycznych.Zapytam jutro gdzie kupić.

frjals napisał/a:
problemy z gardłem miewam często

frjalsja miałam to samo - średnio 2 razy w miesiący.Bardzo pomogła zmiana diety.Niedawno dostałam od teściowej sokz owoców noni i po 2 tyg czuje się tak dobrze jak nie wiem(ostatnie zmęczenie i osłabienie minęły bez śladu),odstwiłam nawet kawe :shock: bo nie jest mi już potrzebna.Może warto sięgnąc po coś na wzmocnienie całego organizmu??

frjals 
ískalt tófa

Wysłany: 2007-11-07, 23:33   

malina napisał/a:
Zapytam jutro gdzie kupić

o, dzięki :-)
malina napisał/a:
sokz owoców noni

ja próbowałam sokiem z aloesu, chcę jeszcze popróbować trochę, co prawda po zużyciu 2 litrów na spółę z W. właśnie jestem po leczeniu antybiotykiem :evil:
może to noni też wypróbuję

malina 

Wysłany: 2007-11-08, 00:02   

frjals napisał/a:
może to noni też wypróbuję

Polecam!Nie wierzylam jakoś specjalnie w cudowną moc tego preparatu i pewnie sama bym go sobie nie kupila ale mi sie wyraznie polepszyło,a nie robiłam nic innego wiec obstawiam noni własnie.Ostatnio mialam kontakt z kilkoma mocno chorymi osobami,już tez mnie bralo ale po jednym dniu przeszło.To cud :->

A tą sól można znalezc tu hxxp://www.kosmetyki.istore.pl/sklep,937,,,03,,pl-pln,101511,0.html

frjals 
ískalt tófa

Wysłany: 2007-11-08, 11:39   

malina napisał/a:
To cud

hm, zachęcające :-)

Odpowiedz do tematu