|
Skowronek czy sowa? |
| Jestem... |
| skowronkiem |
|
21% |
[ 9 ] |
| sową |
|
54% |
[ 23 ] |
| kimś pomiędzy... |
|
23% |
[ 10 ] |
|
| Głosowań: 42 |
| Wszystkich Głosów: 42 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-08-03, 21:27
|
|
|
mam 32 punkty - zdecydowana sowa
Jedno jest pewne - uczestnictwo w życiu zawodowo-społecznym czyni ze mnie sową zarżniętą |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-08-03, 21:33
|
|
|
| karmelowa_mumi napisał/a: | | sową zarżniętą |
Oplułam się... |
|
|
|
 |
olgasza
królowa życia

Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2010-08-03, 21:51
|
|
|
| karmelowa_mumi napisał/a: | | mam 32 punkty - zdecydowana sowa |
ja też. Niestety z powodu Marianki od 3 lat przerobiłam się na skowronka, choć z bólem ogromnym. Ach, gdzie te czasy, kiedy szłam spać o 2.00 i wstawałam koło 13.00... |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
bojster

Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2848 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2010-08-03, 23:12
|
|
|
| euridice napisał/a: | sowo-skowronek: chodzę spać późno, wstaję wcześnie |
J.w. – kładę się późno, bo mogę, wstaję wcześnie, bo muszę. |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-08-03, 23:21
|
|
|
Znalazłam:
| Cytat: | Nocne marki, ranne ptaszki - każdy z nas mógłby się umieścić w którejś z tych kategorii. Ale czy taki podział ma jakieś biologiczne podstawy? Jak się okazuje, owe etykietki mają dużo wspólnego z genetyką.
Powiedz, o której rano się budzisz, a powiem ci, jakim chronotypem jesteś. Chronotyp A to osoba, która wstaje z kurami, rano jest rześka i gotowa do działania, ale zazwyczaj nie jest w stanie dotrwać do połowy wieczornego filmu. Natomiast osoby typu B otwierałyby oczy najchętniej (i wcale nie z powodu lenistwa) koło południa, ale za to starcza im energii do pracowania późno w nocy. To, czy ktoś jest skowronkiem, czy sową, jest ściśle związane z naszymi genami i wewnętrznym zegarem biologicznym. Wiele podstawowych czynności naszego organizmu - temperatura ciała, produkcja hormonów, a nawet nastrój - podlega specyficznym rytmom i wahaniom. Jednak najwidoczniejszym przejawem pracy zegarka znajdującego się w naszym mózgu jest oczywiście sen i czuwanie. Naukowcy odkryli, że biologiczny zegar skowronków odmierza 24-godzinną dobę; organizmy sów działają zaś tak, jakby ich doba była dłuższa o trzy godziny. Dlatego tak trudno im rano wstać, a potem wciąż dziwią się, że już tak późno. |
hxxp://www.bioslogos.pun.pl/viewtopic.php?id=26 |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
bojster

|
Wysłany: 2010-08-04, 01:46
|
|
|
| Lily napisał/a: | | Znalazłam: |
Gdzieś też kiedyś czytałem, że ten podział na sowy i skowronki jest spuścizną po czasach jaskiniowych, gdy jedni byli aktywni w dzień, a inni musieli pilnować „stada” w nocy. W ogóle to większość zachowań da się wyjaśnić ewolucyjnie wykształconymi mechanizmami, choćby takie zakupy – kobieta, przez tysiące lat przystosowana do zbieractwa, idzie metodycznie wzdłuż wszystkich półek i zbiera co tam do domu potrzeba, a facet, genetyczny łowca, odwiedza szybko punkty w których wie że znajdzie rzeczy które ma kupić, i czym prędzej do kasy. Przepraszam za off-topic. |
|
|
|
 |
rosa
born to be wild

Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2010-08-04, 07:28
|
|
|
umiarkowany skowronek |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
 |
Amanii

Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2010-08-04, 08:10
|
|
|
sowa umiarkowana, ale to przez chłopa i psy i dyżury w pracy o 7. Gdybym naprawdę MOGŁA to wstawałabym koło 10-11 a kładła się koło 1. Tak jest chyba dla mnie optymalnie. Ale teraz chodzę spać ok 23-0, a wstaję przed 10, nawet jak nie mam pracy..
kiedyś, przez około rok kładłam się spać około 3.00, a wstawałam o 6. Oczywiście nie mogło się obyć bez drzemki w ciągu dnia, zwykle na lekcji polskiego, albo tuż po powrocie ze szkoły w weekendy kimałam do oporu, zdarzało się o 13 wstawać to była maturalna klasa, piękny czas dla sów |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
 |
|
|
|
 |
moony
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-08-04, 08:37
|
|
|
17 pkt., czyli umiarkowany skowronek. I to by się zgadzało A teraz chyba zrobię test "czy jesteś stabilny emocjonalnie?" |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
 |
Anja

|
Wysłany: 2010-08-04, 08:51
|
|
|
| moony napisał/a: | A teraz chyba zrobię test "czy jesteś stabilny emocjonalnie?" |
No i namówiłaś mnie, moony. Zrobiłam sobie wszystkie testy. |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-08-04, 09:06
|
|
|
| bojster napisał/a: | kobieta, przez tysiące lat przystosowana do zbieractwa, idzie metodycznie wzdłuż wszystkich półek i zbiera co tam do domu potrzeba, a facet, genetyczny łowca, odwiedza szybko punkty w których wie że znajdzie rzeczy które ma kupić, i czym prędzej do kasy. | Haha, u nas na odwrót - facet idzie rząd po rzędzie, nie pozwala żadnego pominąć, a ja lecę tylko po to, co zamierzam kupić |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
quatrolibro

Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 324 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2010-08-04, 09:42
|
|
|
umiarkowana sowa
(ostatnia noc jednak skowronkowa 22-5) |
_________________ nie mam podpisu |
|
|
|
 |
bojster

|
Wysłany: 2010-08-05, 05:32
|
|
|
Dzień dobry, skowronki!
Dobranoc, sowy!
|
|
|
|
 |
Anja

|
Wysłany: 2010-08-05, 05:41
|
|
|
bojster, |
|
|
|
 |
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2010-08-06, 00:16
|
|
|
| bojster napisał/a: | Dzień dobry, skowronki!
Dobranoc, sowy!
|
hm.
No to ja napiszę - bawcie się dobrze, sowy! I poprawcie kołderki skowronkom |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
 |
|
|