wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarlotka orzechowa
Autor Wiadomość
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-05-20, 20:03   Szarlotka orzechowa

Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki pszennej (może byćrazowa lub biała)
1,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich (dość pracochłonne to mielenie)
0,5 kostki masła lub 1/3 szkl. oleju
2 płaskie łyzki miodu lub słodu
1/2 łyżeczki soli
2 zółtka (myślę, że śmiało można pominąć)
2 łyżki kwaśnej smietany (tu dałabym vegan kefiru z grzybka tybetańskiego)

Składniki na nadzienie:
4 twarde kwaśne jabłka
sok z cytryny
cynamon

Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części. 2 częściami wylepić blachę, nakłuć widelcem i włożyc do zamrażalnika na kilkanaście minut.
Resztę ciasta w formie kuli tez włożyć na chwilę do zamrażalnika.
Jabłka pokroić w ćwiartki i potem w plastry, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem.
Tak przygotowane ułożyć na schłodzonym cieście.
Na jabłka zetrzeć pozostałe ciasto (ja najczęściej skubię a nie ścieram).
W wersji oryginalnej tak przygotowane ciasto należy włożyc do zamrażalnika na 15 min ale ja to pomijam i od razu piekę w 180 st przez 35-40 minut.
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-20, 20:14   

a przepraszam, czy przed pracochłonnym mieleniem orzechów trzeba je namoczyć?
A co z pracochłonnym obieraniem? :)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-05-20, 20:16   

Katioczka, nie moczę i nie obieram, tu akurat nie trzeba tego robić (na szczęście).
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-05-20, 20:25   

dżo, dzięki :-D
Brzmi bosko. Może mi się uda w weekend popełnić
_________________
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-20, 20:41   

no to luzik! W niedzielę zapraszam tatę na obiad wege
(mama w sanatorium), to w ramach deseru zrobię :)
dżo, wielkie dzięki za przepis!
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
fylwia 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 09 Cze 2010
Posty: 318
Skąd: Windsor
Wysłany: 2010-08-29, 23:24   

dżo, zrobiłam szarlotkę, zniknęła szybciutko, dziękuję za fajny przepis :)
Zrobiłam ją bez jajek, z mąki pełnoziarnistej i z podwójna ilością jabłek i rodzynkami. I zamiast moich ulubionych orzechów włoskich były pecany, bo tu trudno kupić takie dobre włoskie jak w Polsce. Na pewno będzie powtórka, myślę tylko, że następnym razem zrobię odrobinę słodsze ciasto (dałam 2 łyżki syropu z agawy).
Samo kruche ciasto orzechowe jest pyszne i pewnie spróbuję go z innymi owocami :)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Przepraszam za brak polskich znakow, wiekszosc postow pisze z telefonu.
 
 
 
cynamon 

Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 14 Kwi 2010
Posty: 237
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-30, 09:43   

A co z tą śmietaną, jeśłi nie mam grzybka ani kefiru sojowego?... Myślisz, że mogę dać śmietankę owsianą?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://tolabombola.wordpress.com]BLOG TOLI - zapraszam po dostęp na priva :)
hxxp://wrzesniowe.wordpress.com/]CIĄŻOWY BLOG KALINY
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-08-30, 10:08   

Fajna, orzechy mieliłaś na proszek dżo? Mój nóż w mikserze już dość tępy, nie wiem, czy da radę... A tak by mi się przydała na najbliższy weekend.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-08-30, 16:18   

kofi, mieliłam w młynku do mielenia, na taka pastę bo zbyt to tłuste aby proszkiem nazwać, ale wg to nie jest konieczne, lekko wyczuwalne orzechy nie popsułyby ciasta także spróbuj ze swoim tępym nożem :-) .

cynamon napisał/a:
Myślisz, że mogę dać śmietankę owsianą?

Myślę, że tak, w ostateczności możesz dać wodę, ja tak robię i jest ok.
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-08-30, 16:37   

robiłam w weekend. Orzechy zmieliłam w takiej maszynce do bakalii - wyglądały jak starte na drobnej tarce. Ciasto bardzo smaczne. Następnym razem zrobię bez dodatkowego oleju, bo wydaje mi się, że orzechy są wystarczająco tłuste. Co do śmietany - ja dałam, ale wydaje mi się, że można spokojnie pominąć.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,49 sekundy. Zapytań do SQL: 7