wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeszcze o ojczyźnie
Autor Wiadomość
Mirka

Wysłany: 2010-09-12, 09:29   

W celu przybliżenia historii ostatniego okresu.

hxxp://rebelya.pl/pliki/Memorial.pdf

gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2010-09-12, 10:04   

ja już po przeczytaniu cytatu nad wstępem mam dosyć.

Jakoś nie widzę tego "Memoriału" w kategoriach czegoś, co może zawierać się w temacie Ojczyzna

Mirka

Wysłany: 2010-09-12, 20:32   

Cytat:
ja już po przeczytaniu cytatu nad wstępem mam dosyć.

Jakoś nie widzę tego "Memoriału" w kategoriach czegoś, co może zawierać się w temacie Ojczyzna

Stąd twój problem. Gdybyś przeczytała więcej niż wstęp, to sprawa byłaby oczywista.

sylv 
niedowiarek

Wysłany: 2010-09-13, 08:27   

Rebelya.pl to portal, który powstał po tym, kiedy towarzystwo dookoła Frondy się pożarło i poobrażało na siebie. Za Rebelyą stoją homofobi, ultrasi i ksenofobi, którzy najchętniej gejów zamknęliby w psychiatrykach, imigrantów wysłali z powrotem do siebie na wzór Sarka, przywrócili karę śmierci, etc., itp. :lol:
Towarzystwo owo udzielało się swego czasu na pewnym forum o którym i tu przez moment była mowa i ogólnie lektura ich wpisów była dość ciekawa z socjologicznego punktu widzenia, ale kompletnie niestrawna dla osób o nie-nacjonalistycznym swiatopoglądzie. a jeżeli głosowaliście na PO i SLD , PK to raczej nie macie po co tam wchodzić, chyba, że lubicie być obrażani :lol:
Bardzo nie polecam niczego, co wyprodukowała ta strona, jest to mocno skażona agresją i podszyta strachem przed Innym. gemi ma rację - z "ojczyzną" to niewiele ma wspólnego ,za to dużo z projekcją własnych lęków i uprzedzeń.

moje aukcje
hxxp://allegro.pl/Shop.php/Show?id=19996001

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2010-09-13, 11:58   

Jestem patriotką, jestem nawet praktykującą katoliczką, ale z rysunków Raczkowskiego i podobnych dowcipów rechoczę tak że spadam z krzesła, co w moim stanie (27 tc) może być niebezpieczne ;-)

Ludzie, ojczyzna to my! A poczucie humoru wyraża się głównie w umiejętności śmiania się z samych siebie. To my, to nasze zaśmiecone podwórka, nasze zasrane ulice, nasze dziurawe drogi. To nie jest żaden patetyczny abstrakt, flaga, orzeł, krzyż, pomnik. Nasza ojczyzna to kupa na trawniku, niestety, to kolejka w zusie, chamska położna na porodówce, spóźnione pociągi, śmierdzące rzeki. To również Puszcza Białowieska, stare jabłonie, ostatnie żywe torfowiska i prawdziwe łąki, zapomniane gwary w podlaskich wioskach, kilkusetletnie kościółki otoczone próchniejącymi lipami...

Jeśli kochać ojczyznę, to tylko taką ojczyznę, prawdziwą, żywą, codzienną. I ja się zgadzam, że trzeba tej ojczyzny bronić, ale nie przed jakimś wyimaginowanym wrogiem, nieważne, czy rosyjskim, czy niemieckim, czy żydowskim, czy islamskim. Największym zagrożeniem dla naszej ojczyzny jest w tym momencie głupota i cynizm na przemian z patetycznym zadęciem i urażoną dumą. Bronić, ale nie szablą i nie czołgiem, nie własną piersią, ale śmiechem i rozsądkiem, mądrym zarządzaniem, dystansem do samego siebie, otwartością na krytykę. Krzyży, pomników i flag nam nie brakuje. Brakuje za to przedszkoli, finansów na naukę, sprawnej służby zdrowia, odpowiedzialności za zanieczyszczenia i odpady... i tak by można wymieniać.

Rzekłam ;-)

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-09-13, 13:26   

Cytat:
Jeśli kochać ojczyznę, to tylko taką ojczyznę, prawdziwą, żywą, codzienną.
Się podpisuję ;) W sumie nawet nie rozumiem, czemu mamy orła, a nie bociana, widział ktoś orła w naturze? Postuluję zmianę godła ;)

MartaJS 

Wysłany: 2010-09-13, 13:32   

Ja widziałam orła :-) ale zgadzam się z postulatem, bocian byłby lepszy. I dzieci przynosi ;-)

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-09-13, 13:51   

choć patriotyzm mam za nic
a klasyfikowanie ludzi ze względu na miejsce urodzenia to dla mnie to samo co klasyfikowanie ludzi ze względu na koloru skóry, płeć czy preferencje seksualne

podoba mi się - jako pożyteczna, albo stosunkowo najmniej szkodliwa
koncepcja patriotyzmu przez małe "p"
czyli pracy na rzecz i troski o swoje najbliższe otoczenie, bliskich, rodzinę sąsiadów

Jednak pod opisem tej kocjepcji widziałem kiedyś taki wpis na jednym z forów:

"jestem patriotą ale jak ja mam pracować na rzecz mojego sąsiada jak to jest ostatni chuj..." :-D

Mirka

Wysłany: 2010-09-15, 19:58   

[/quote]Bardzo nie polecam niczego, co wyprodukowała ta strona, jest to mocno skażona agresją i podszyta strachem przed Innym. gemi ma rację - z "ojczyzną" to niewiele ma wspólnego ,za to dużo z projekcją własnych lęków i uprzedzeń.[/quote]

sylv, jak coś polecasz lub nie, to dobrze żebyś wiedziała o co wogóle chodzi.
Nie jestem taka pilna, żeby analizę J.Kaczyńskiego zawartą w manifeście, a przygotowaną
na kolejną rocznicę katastrofy smoleńskiej wpalcować- bo za dużo ma tekstu. Dałam więc link do pierwszej strony, jaka nawinęła mi się pod rekę i która ten manifest zamieściła.
Co tu ma do rzeczy Rebelya jako taka i zamieszanie wokół Frondy?
Wg twojej logiki nie należy czytać Gazety, bo Michnik był ( jest) ideowym komuchem, a jego żyjący brat -stalinowskim sędzią-katem, którego ekstradycji domaga się Polska.
Nie należy chodzić na filmy Wajdy, bo jest udzialowcem Agory i razem z Michnikiem pracują nad "przyszłością" naszej ojczyzny . Itp. itp.

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2010-09-15, 20:03   

Mirka napisał/a:
przygotowaną na kolejną rocznicę katastrofy smoleńskiej

o, to była już jakaś?

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

Mirka

Wysłany: 2010-09-15, 20:08   

Capricorn napisał/a:
o, to była już jakaś?

Oczywiście miesięcznicę. Przejęzyczyłam się. Jechałam 10 godzin samochodem i trochę jestem skołowana.

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2010-09-16, 05:47   

Mirka napisał/a:
Oczywiście miesięcznicę.
:shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zaraz pojawią się tygodniówki.

Ja już nawet tych rocznic mam dosyć. Co kilka dni (tygodni) są ważne obchody czegośtam.

Mirka

Wysłany: 2010-09-16, 07:23   

gemi napisał/a:

Ja już nawet tych rocznic mam dosyć.

Myślę , że przydałyby się częściej.
Bez znajomości prawdziwej, niezakłamanej histori własnego państwa, rozumienia tego, co aktualnie dzieje się w Polsce i w Europie, a najważniejsze, dlaczego tak się dzieje i w czyim interesie nie da się wyciągać prawdziwych wniosków i podejmować decyzji tzw. obywatelskich.
Wracałam wczoraj z Bośni i Hercegowiny przez Czechy. W kilku miejscach przy czeskiej autostradzie stały duże bilbordy, na których po lewej stronie był sierp i młot potem "czy wy też to widzicie", a po prawej symbole unijne, na które był naniesiony sierp i młot. Jakiś tydzień temu w polskich wiadomościach pokazywano demonstrację zorganizowaną przez młodych poznaniaków, dokładnie na ten sam temat.
Jest o czym rozmawiać i o czym decydować, ale trzeba wiedzieć i najważniejsze rozumieć, co się dzieje.

I jeszcze coś specjalnego dla entuzjastów prezydenta;

hxxp://www.fakt.pl/Komorowski-z-martwym-zwierzakiem-FOTO,artykuly,82406,1.html
Ostatnio zmieniony przez Mirka 2010-09-16, 07:29, w całości zmieniany 1 raz  

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2010-09-16, 07:29   

Niestety nijak nie mogę zrozumieć co się dzieje przy okazji zamieszanai z krzyżem, przykro mi żem taka nieświadoma. No ni cholery nie mogę zrozumieć zadymiarzy, którzy nie słuchaja biskupów. Choćby sam Pan Bóg kazał im się uspokoić to chyba machną na niego ręką i z tym swoim "Co wy tam wiecie" będą robić swoje.

Katioczka 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-09-16, 07:41   

MartaJS, piękny post, mogę się podpisać pod nim wszystkimi kończynami.
Aplauz, panie, aplauz! :)

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka

Mirka

Wysłany: 2010-09-16, 07:46   

kofi napisał/a:
nie mogę zrozumieć co się dzieje przy okazji zamieszanai z krzyżem,

Sądzę, że sytuacja jest patowa i wielu polityków się pogubiło, w tym Kaczyński.
Jest przygnieciony nieszczęściem i to go może w jakiś sposób tłumaczyć.
Wg mnie krzyż w tym miejscu wynika z braku zaufania do Platformy.
Powinien zgodzić się na przeniesienie krzyża do kościoła i sprawdzić, czy PO zawiedzie nasze zaufanie, czy nie.
Zabrakło mu jednak refleksu.
Aha, dotarło do mnie , że chyba sprawa z krzyżem już ok. godz. 7-mej się rozstrzygnęła.

MartaJS 

Wysłany: 2010-09-16, 08:50   

Mirka napisał/a:
Bez znajomości prawdziwej, niezakłamanej histori własnego państwa,

Mirka, nie ma czegoś takiego, jak prawdziwa, niezakłamana historia. Nie ma "prawdy historycznej", na którą tak często powołują się politycy. Są tylko źródła i ich interpretacje, różne sposoby kojarzenia przyczyn i skutków. Powie Ci to każdy historyk, który choć trochę uważał na wykładach. Twoja własna biografia na pewno wyglądałaby inaczej napisana przez Ciebie, przez Twoją sąsiadkę albo przez kogoś kto zna fakty tylko ze słyszenia. Tak samo jest z "biografiami" społeczeństw, państw itp. Nie ma tu prawdy obiektywnej, a do interpretacji źródeł takie samo prawo ma zarówno Kaczyński, jak i Michnik.

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2010-09-16, 08:53   

MartaJS, dziękuję za głos rozsądku w tym temacie. Blisko mi do Twoich poglądów. Zarówno "ojczyżnianych", jak i religijnych :-)

Mirka

Wysłany: 2010-09-16, 09:57   

MartaJS napisał/a:
Mirka, nie ma czegoś takiego, jak prawdziwa, niezakłamana historia. Nie ma "prawdy historycznej", na którą tak często powołują się politycy.

Oczywiście masz rację. Weźmy na przykład historiografię epoki PRL-u. Masz tam prawdziwych historyków -sztukmistrzów stosujących kuglarstwo zwane ideologią marksistowską. Potrafiliby nawet ze św. Franciszka z Asyżu zrobić Drakulę.
Albo rozmaicie oceniana kwestia powstań i wyśmiewana tubami Michnika "bohaterszczyzna" naszych przodków.
Nikt oprócz Napoleona nie chciał nam dać wolności w prezencie. Mogliśmy ją sobie tylko wywalczyć sami.
Dla oceny wielu zasadniczych dla narodu kwestii nie trzeba jednak żadnej ideologii, wiary, czy historycznej nauki. Wystarczy ocena hierarchii historycznych zysków i strat.
Stosując tą miarę widać , że ta danina krwi była nieodzowna i konieczna dla wyposażenia wielu generacji Polaków w poczucie godności, bez której nasza tożsamość narodowa byłabyby śmieciem, a Polski zabrakłoby na mapach XX wieku.

Wzruszyłam się tym co napisałaś o ojczyżnie. Jest piękne, pełne dziecięcej ufności, ale również naiwności. Czujesz się bezpieczna, bo twoje świadome życie to już wolna Polska.
Historia jednak dzieje się codziennie. Nic w tym dzianiu nie jest przypadkowe, a jest wynikiem interesów tych, którzy rozgrywają nami na szachownicy UE.
To, że czujesz się katoliczką, kiedyś spowoduje, że lepiej zrozumiesz sensowność np. powstania warszawskiego, podejmowania konspiracji grożącej śmiercią i wywózką na Syberię, czy obrony ojczyzny "własną piersią".

MartaJS 

Wysłany: 2010-09-16, 10:33   

Przykro mi, że Ty nie czujesz się w naszym kraju bezpieczna (tak zrozumiałam z Twoich wypowiedzi). Ja czuję się bezpieczna. Nie wiem, czy dlatego, że państwo, w którym żyję, ma status niepodległego. Myślę, że nie to ma największe znaczenie dla mojego poczucia bezpieczeństwa i wolności. Wolność jest w nas. I między nami, między jednym a drugim człowiekiem, między jedną a drugą istotą, we wzajemnym szacunku, poszanowaniu poglądów, postaw i punktów widzenia. Niejeden czuł się bezpieczny i wolny niezależnie od czasów i sytuacji, w której przyszło mu żyć. I niejeden wypatrywał wokół siebie wrogów, szpiegów i agentów, mimo że wcale ich tam nie było. Niektórzy tak mają po prostu.

Myślę, że różnica między nami nie jest tylko różnicą poglądów, ale przede wszystkim odmiennym patrzeniem na świat, innym podejściem do życia, do ludzi.

Mirka

Wysłany: 2010-09-16, 11:44   

MartaJS napisał/a:
Przykro mi, że Ty nie czujesz się w naszym kraju bezpieczna

Nie czuję się. Dlaczego? Musiałabym znowy napisać "esej", a nie chcę cię stresować, kiedy czekasz na Stasia.

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-09-16, 14:23   

gemi napisał/a:
Mirka napisał/a:
Oczywiście miesięcznicę.
:shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja już nawet tych rocznic mam dosyć. Co kilka dni (tygodni) są ważne obchody czegośtam.

Myślę, że jeśli Jarosław ma miesięcznicę to powinien koniecznie zgłosić się z tym do endokrynologa.

a przy okazji prorocze słowa z przeszłości :arrow: hxxp://www.youtube.com/watch?v=vjlluR_DsDw&feature=player_embedded]Kabaret Starszych Panów
Ostatnio zmieniony przez Tempeh-Starter 2010-09-16, 14:39, w całości zmieniany 1 raz  

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-09-16, 14:25   

Tempeh-Starter napisał/a:
Myślę, że jeśli Jarosław ma miesięcznicę to powonienie koniecznie zgłosić się z tym do endokrynologa.
Z powonieniem? :lol:

Odpowiedz do tematu