wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawo jazdy!
Autor Wiadomość
MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2010-09-13, 13:38   

Tempeh-Starter napisał/a:
ale zaraz po odebraniu, pierwsze jazdy samodzielnie to była trauma.

Hehe, pamiętam jak pierwszy raz całkiem sama wyjechałam po męża na dworzec :-D
Stres totalny, światła pozycyjne, wszystkie szyby zaparowane ;-)

Cytat:
Koncepcja - przepisy są po mojej stronie, niech się inni martwią - nie sprawdza się ;-)

Ja mam zasadę - jeździć rozsądnie i założyć, że wszyscy pozostali będą jeździć jak idioci ;-)

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

arahja 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2010-09-13, 14:52   

renka napisał/a:
Czy jak przystepowaliscie/-lyscie do egzaminiu na prawko to mieliscie/-yscie poczucie, ze juz tak dobrze jezdzicie, ze egzamin zdacie bez problemu?
Czy wychodzily Wam bezproblemowo te rozne manewry - zarowno na placu jak i roznego rodzaju parkowania?

Nie i tak.

Zdałam za trzecim, wcześniej wymuszałam pierwszeństwo na ulicy.
Manewry wychodziły mi bezproblemowo - chyba tym gorzej, im bliżej było do egzaminu, ale to wszystko stres.

Za to do dziś nie jechałam sama autem, zawsze mam z boku "doradcę". I moja rada - nie pozwól, by ktoś z Tobą jeździł i Cię pouczał.
Zaraz po kursie czułam się na drogach Wrocławia świetnie, wszystko wyćwiczone, manewry obcykane. Dziś, rok po zdaniu, jestem jak zając, nie czuję gabarytów auta, nie widzę, gdzie na drodze jestem (bliżej środka czy prawej krawędzi), bardzo źle się czuję, gdy mi tir jedzie z naprzeciwka. A "doradca" z boku irytuje się co chwilę, co skutkuje moim niejeżdżeniem i jeszcze większymi problemami przy jazdach.

Plan mam prosty: za jakiś rok kupuję własne auto, dokupuję 10h w szkole nauki i siadam do własnego auta z własnymi umiejętnościami.

moony 
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy
Wysłany: 2010-09-13, 15:51   

Ja w sumie nie myślałam o tym, jak dobrze/ źle jeżdżę. Byłam w super wrocławsiej szkole jazdy. Wiedziałam, że jeśli instruktor uzna, że nie jestem gotowa to mi to powie. Za pierwszym razem oblałam, bo przestraszyłam się tramwaju, który jechał z przeciwka i zbyt gwałtownie zjechałam na lewy pas zajeżdżając innemu drogę. Na pocieszenie egzaminator powiedział mi, że dawno mu tak dobrze się z nikim nie jechało :D
Zdałam więc za drugim razem u egzaminatora-kamiennej twarzy w waciaku i beretce.
Od tamtej pory minęły niemal cztery lata (21. grudnia 2006, pamiętam jak dziś :P ), z pandy przesiadłam się na opla zafirę-kobyłę, teraz jeżdżę golfem.
Mój mąż nie lubi jeździć i raczej miał negatywne podejście, zdał dopiero za 9 razem.
renka, trzymam kciuki!

Lady_Bird 

Pomogła: 21 razy
Wysłany: 2010-09-13, 16:13   

arahja napisał/a:

Zdałam za trzecim,

ja też :-)
Pamietam tylko, że to był najbardziej stresujący egzamin w moim życiu!

A teraz jeżdżę po krk rowerem :lol:

powodzenia renka :-D

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2010-09-13, 16:27   

Lady_Bird napisał/a:
to był najbardziej stresujący egzamin w moim życiu!
o tak, w moim też! Ale udało się za pierwszym podejściem. Nie czułam się pewnie. Na parkingu miałam wszystko 'wykalkulowane', instruktor uczył mnie tak, żeby zdac. Ale w mieście nie zawsze umiem dobrze manewrować, najgorzej wychodzi mi parkowanie tyłem i tego do dziś unikam (a jeżdżę 5 lat). Ale jazda samochodem to dla mnie super relaks (no, dziś nie było fajnie, na straszne korki trafiłam). Renka, obyś wkrótce i Ty mogła tak o sobie powiedzieć!

moony 
wyjątek od reguły

Wysłany: 2010-09-13, 16:34   

Jazda po łuku to pikuś tak naprawdę. W realu nigdy nie ma tyle miejsca żeby wyjechać tyłem z parkingu;)

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2010-09-13, 16:34   

najbardziej stresujący - fakt. Ale też dający najwięcej satysfakcji - przynajmniej w moim przypadku. Zaciesz mi do dziś nie schodzi z tego powodu :)

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2010-09-13, 17:47   

kofi napisał/a:
malva napisał/a:

ja przejechałam w dwa lata 68 tysięcy kilometrów :-P

To gdzie Ty jeździłaś? :shock:
Z 10 tys. to już przejechałam, ale do 68 to mi bardzo daleko,a 2 lata miną w styczniu.
W każdym razie uprzejmie donoszę, że nieprawdą jest jakoby od tego, że zaczyna się jeździć autem samodzielnie się tyje. Otóż nie utyłam. :mrgreen:

do Olsztyna :mryellow: do Gdanska, pod Kielce, pod Radom, pod Koszalin do Rekowa -tam- z powrotem ode mnie to jest 500km -a ze zrobiłam trase dwukrotnie t już masz 1000 km w dwa dni :mryellow:

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2010-09-13, 18:13   

dla mnie matura była o wiele gorsza, lepiej się czulam za kółkiem niż na ustnym polskim (brrrrr, na samo wspomnienie jest mi słabo)

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-13, 18:18   

lubię jeździć, bardzo lubię, ale ostatnio mam trochę deficyt jazdy bo aut za mało w stosunku do kierowców ;-) a teraz jeszcze córcia robi i ło :-)

kofi 

Wysłany: 2010-09-13, 18:20   

Mój mąż zwykle wjeżdża tyłem na parking - jak jest mało miejsca. Twierdzi, że tak jest najłatwiej. Ja się jeszcze boję, bardziej obciachu, że będę 20 razy próbowała, niż że walnę kogoś, bo mam przecież mój kochany czujnik. :-> [/b]

arahja 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2010-09-13, 18:48   

kofi napisał/a:
Twierdzi, że tak jest najłatwiej. Ja się jeszcze boję, bardziej obciachu, że będę 20 razy próbowała, niż że walnę kogoś, bo mam przecież mój kochany czujnik.

Bo tak jest ;) a ja wolę i na 10 kręcić i w końcu zaparkować niż oddać "doradcy", choćby go skręcało. ;)

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2010-09-15, 14:07   

rosa napisał/a:
dla mnie matura była o wiele gorsza, lepiej się czulam za kółkiem niż na ustnym polskim (brrrrr, na samo wspomnienie jest mi słabo)

roska, to Ty chyba u mojej polonistki zdawałaś ]:->

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

Katioczka 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-09-15, 14:52   

a ja nie mam prawa jazdy
ojciec mi kiedyś zafundował, ale dwa razy nie zdałam egzaminu i odpuściłam,
głupia ja...potem ojciec już nie proponował sponsoringu ;)

ostatnio się zastanawiałam nad zrobieniem prawa jazdy,
nawet znalazłam szkołę jazdy przyjazną mamom,
ale:
1. mam wrażenie, że ja się na kierowcę nie nadaję
2. nie mam kasy na ten cel (może ktoś chce mi zafundować) :D

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2010-09-15, 15:00   

Stresujacy?Na mnie jakos egz.na prawko nie robil wrazenia,zdalam za trzecim podejsciem,teraz jezdze jak musze,bo ekologiczna dziołcha ze mnie,w trasie czuje sie super,nie lubie miejskiego tłoku,czuje sie czasem zbyt głupia w interakcjach z innymi kierowcami,a moja niezdarnosc nie objawia sie zamulaniem na drodze tylko ryzykancko sie gdzies wciskam i robie glupie rzeczy;) Ale to czasem tylko... ;-)

moony 
wyjątek od reguły

Wysłany: 2010-09-15, 17:59   

Cytat:
a moja niezdarnosc nie objawia sie zamulaniem na drodze tylko ryzykancko sie gdzies wciskam i robie glupie rzeczy;) Ale to czasem tylko... ;-)

To tak jak moja przyjaciółka, Daria. Tylko ona cały czas tak jeździ. Bałam się z nią jechać przez Wrocław. Wprawdzie przeżyłam, ale więcej nie chcę :P

renka 
mama sama

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2010-09-15, 18:02   

rosa napisał/a:

kiedy masz exam?

20 wrzesnia - czyli w poniedzialek.
Dokupilam jazdy dodatkowe jeszcze, ale mam jakies bezsensowne sny, ze dam plame i obleje testy...

A dzis wsiadlam w samochod, bo bylismy z Ronka u fotografa, i z Kozanowa lagodnie i bezpiecznie dojechalam do domu (Maslice Male) z dziecmi na tylnym siedzeniu (obok byl B. i trzymal reke na recznym w razie czego). Wiem, ze to nielegalne, ale jakos nie moglam sie powstrzymac. Niestety w kiepskim stylu zaparkowalam... :-/

hxxp://alterna-tickers.com]

Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow

madalenka 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-09-15, 18:07   

Ja też mam 20. :) Drugie podejście. Też jeszcze wzięłam jazdy doszkalające, 2 h. Jestem jednak dość pesymistycznie nastawiona, nie umiem sobie wyobrazić, że to zdam. ;/

renka 
mama sama

Wysłany: 2010-09-15, 18:51   

madalenka napisał/a:
Ja też mam 20. :)

To super - bedzie nam razniej zdawac ;-)
A o ktorej? Bo ja na 11 mam teorie (mam nadzieje, ze moje sny to tylko wynik stresu), a godzine pozniej praktyczny.
Na razie bardziej niz egzamin spina mnie mysl, co mam zrobic dziecmi w poniedzialek - mam nadzieje, ze zdrowie obecne im sie utrzyma i beda mogly pojsc do przedszkola, bo jak nie to nie wiem co zrobie.
Dla mnie egzamin na prawko jest jednym z najwazniejszych egzaminow w zyciu (moze nawet najwazniejszym, bo najbardziej przydatnym w moim dotychczasowym zyciu), bowiem w moim przypadku to olbrzymie ulatwienie w funkcjonowaniu codziennym z dziecmi. Dlatego tak bardzo mnie zzera stres i tak to przezywam, bo mi cholernie zalezy, zeby jak najpredzej zdac i nie martwic sie np., ze wozac moje dziewczyny do przedszkola zostana one przepizgane jesienno-zimowym wiatrem na przystanku bez wiaty w oczekiwaniu na nieregularny autobus - jedyny, ktory tam kursuje...
U nas we Wro jest bardzo krotki czas oczekiwania na egzamin - wczoraj skladalam papiery i juz na dzis moglam sie zapisac. Ale oczywiscie ja musze na spokojnie sie jeszcze przygotowac :->
W ogole jest to taka maszynka do robienia kasy, ze szok - zarowno dla szkol jazy, o WORDzie nie wspminajac nawet...
Jak na razie dokupilam 9 godzin, bo dalam za przeproszeniem d.... zaczynajac kurs w kwietniu i przerywajac go po wyjezdzonych 14 jazdach na okres 3 miesiecy. Podejmujac kontynuacje czulam sie jakby zaczynala wszystko od poczatku.
Przed egzaminem dokupilam kolejne 4 godz., bo wiem, ze manewry mi bardzo kiepsko wychodza - na samym placu calkiem niezle mi idzie, ale parkowania w realu to dla mnie jak na razie technika abstrakcyjna...

Ostatnio czytane:

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2010-09-15, 20:01   

renka, madalenka, już zaczynam z kciukami, powodzenia, no stress :-)

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2010-09-15, 20:04   

ja zdałam 21 września last year :)

kciuki w akcji :)

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2010-09-16, 10:16   

Również trzymam kciuki w poniedziałek!

madalenka 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-09-16, 22:10   

Ja zdaję o 10. To nieźle, w Wawie na Radarowej muszę miesiąc (!) czekać na egzamin. Teorię już mam za sobą, bezbłędnie. Ale co z tego. Abstrakcją dla mnie jest zdanie praktyki. Dla mnie presją jest kasa, bo nie mogę w kółko dokupywać godzin i egzaminów. Najgorsze jest to, że im dłużej mi nie będzie wychodziło tym mniej będę umiała - kurs skończyłam w czerwcu, potem wakacje, potem czekanie na zapisanie się, oblanie, czekanie jeszcze raz ... Jej, jak ja bym chciała mieć to już za sobą.

renka 
mama sama

Wysłany: 2010-09-17, 08:25   

madalenka napisał/a:
Ja zdaję o 10. To nieźle, w Wawie na Radarowej muszę miesiąc (!) czekać na egzamin. Teorię już mam za sobą, bezbłędnie. Ale co z tego. Abstrakcją dla mnie jest zdanie praktyki. Dla mnie presją jest kasa, bo nie mogę w kółko dokupywać godzin i egzaminów. Najgorsze jest to, że im dłużej mi nie będzie wychodziło tym mniej będę umiała - kurs skończyłam w czerwcu, potem wakacje, potem czekanie na zapisanie się, oblanie, czekanie jeszcze raz ... Jej, jak ja bym chciała mieć to już za sobą.

Madalenka - wczoraj instruktor poinformowal mnie, ze to wcale nie jest dobre, ze u nas sa takie krotkie terminy, bo oznacza to, ze jest bardzo duzy odsiew (widocznie potrzebuja kasy np. na zakup nowych aut ;-) ).
Dla mnie kasa tez jest duza presja - sporo juz zainwestowalam w jazdy dodatkowe, licze sie z tym, ze moge w pierwszym terminie oblac, choc jak kazdy ludze sie, ze moze jednak zdam :-P Jak ktos ma full kasy to we Wroclawiu moze sobie co tydzien zdawac egzamin do skutku i obkupywac sie w jazdy dodatkowe, czyli ciagle byc na biezaco i czynnie podnosic swoje umiejetnosci. .

Tak wiec zycze Tobie, zebys miala to juz za soba :-)

Ostatnio czytane:

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2010-09-17, 08:32   

Dzisiaj moje prawo jazdy kończy roczek :-D

madalenka, jak ja zaczynałam zdawać na prawko (w Poznaniu), to był taki czas - jakieś 1,5 roku temu - że na egzamin czekało się 3 miesiące. Po takiej przerwie musiałam brać minimum 6-8 godzin, żeby się jakoś wdrożyć. Powodzenia, nie myśl o kasie (taka presja to kiepski motywator), trzymam kciuki!

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

Odpowiedz do tematu