|
Stawiamy ekologiczny dom |
| Autor |
Wiadomość |
topcia
|
Wysłany: 2010-09-18, 23:32 Stawiamy ekologiczny dom
|
|
|
Czy korzystaliście z dofinansowań w ramach budowy domu ekologicznego, ew. zastosowania w domu eko ogrzewania czy innych elementów podchodzących pod dofinansowanie?
Czy macie pozytywne wrażenia z tym związane? Warto się ubiegać? Czy trudno jest otrzymać takie pieniądze?
CHętnie poznam Wasze opinie. |
|
|
|
 |
cynamon
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 14 Kwi 2010 Posty: 237 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-19, 11:03
|
|
|
topcia, ja nie mam doświadczenia ale wiem że można się teraz ubiegać o dofinansowanie paneli słonecznych. może ci się przyda |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://tolabombola.wordpress.com]BLOG TOLI - zapraszam po dostęp na priva
hxxp://wrzesniowe.wordpress.com/]CIĄŻOWY BLOG KALINY |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2010-09-19, 11:29
|
|
|
cynamon, dzięki. Myślimy o chatce z gliny teraz albo w przyszłości i zastanawiam sie, jak ona by mogła być ogrzewana. Koło Krynek stoi świezo postawiona z ogrzewaniem geotermalnym. |
|
|
|
 |
Lenka
weganka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 352 Skąd: Bieszczady ;)
|
Wysłany: 2010-09-19, 20:49
|
|
|
Moi rodzice zamontowali solary, tzn panele słoneczne w kwietniu 2009. Podobno nawet po jakimś czasie mają zwracać pieniądze za takie "eko"inwestycje. Mam nadzieję, że tak będzie. A energia słoneczna to super sprawa, polecam! |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2010-09-19, 21:35
|
|
|
Lenka, napisz proszę, jaki to koszt, jak się sprawdza w naszych warunkach klimatycznych (niewiele słońca) i ile zwracają za takie cacko?
Aha-dlaczego akurat solary? Zapewne rozważali też inne możliwości, zanim zdecydowali się na tę. Orientujesz się może, co jeszcze jest do wyboru jeśli chodzi o pozyskiwanie energii (alternatywne)?
Dzięki, dzięki, dzięki |
|
|
|
 |
pomarańczka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-20, 14:57
|
|
|
| Lenka napisał/a: | Moi rodzice zamontowali solary, tzn panele słoneczne w kwietniu 2009. Podobno nawet po jakimś czasie mają zwracać pieniądze za takie "eko"inwestycje. Mam nadzieję, że tak będzie. A energia słoneczna to super sprawa, polecam! | moi rodzice też mają kolektory słoneczne to jest super sprawa ,a co do zwrotów to nic na ten temat mi nie wiadomo ,ale spytam . | Cytat: | | Orientujesz się może, co jeszcze jest do wyboru jeśli chodzi o pozyskiwanie energii (alternatywne)? | ja nie Lenka ale chętnie odpowiem np. wiatraki ,młyn wodny ,uprawa roślin wysokoenergetycznych ( specjalna odmiana wierzby wysokoenergetycznej ) to tyle co mi przyszło na myśl na teraz. |
|
|
|
 |
olgasza
królowa życia

Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2010-09-20, 15:04
|
|
|
| hxxp://ekodomy.info.pl/kategoria/naturalne-zrodla-energii/ |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2010-09-20, 17:48
|
|
|
| pomarańczka napisał/a: | | ja nie Lenka ale chętnie odpowiem np. wiatraki ,młyn wodny ,uprawa roślin wysokoenergetycznych ( specjalna odmiana wierzby wysokoenergetycznej ) to tyle co mi przyszło na myśl na teraz. |
dzięki. CHyba jednak kolektory słoneczne bedą najpraktyczniejsze
[ Dodano: 2010-09-20, 18:57 ]
| pomarańczka napisał/a: | | a co do zwrotów to nic na ten temat mi nie wiadomo ,ale spytam . |
| Lenka napisał/a: | | Podobno nawet po jakimś czasie mają zwracać pieniądze za takie "eko"inwestycje |
hxxp://gaspol.pl/305/ takze chyba ci co mają, to już po ptakach
[ Dodano: 2010-09-20, 23:14 ]
| pomarańczka napisał/a: | | kolektory słoneczne |
| Lenka napisał/a: | | panele słoneczne |
z tego co czytam, panele działają na zasadzie akumulatorów natomiast kolektory służą do podgrzewania wody. Dobrze piszę?
pomarańczka, jakie kolektory mają Twoi rodzice (próżniowe, płaskie)? Ponoć w naszym klimacie najlepiej się nadają próżniowe, ale kiedy energia nie jest na bieżąco użytkowana, mogą się przegrzać.
[ Dodano: 2010-09-24, 19:55 ]
DOstałam wstępny kosztorys domu-teraz pozostało się tylko zdecydować |
|
|
|
 |
|
|