wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gnocchi dyniowe
Autor Wiadomość
dagajaga 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-09-21, 21:07   

kilka dni temu zrobiłam tak jak dżo i zaraz po ugotowaniu wyszły takie gomowate :-/ Tosia nie chciała jeść, mąż się krzywił trochę, ale jak odstały trochę to zrobiły się lepsze, tyle że ciasto coś musimy bardziej przyprawić jakimiś ziołami bo takie bez smaku jakieś wyszły

a szałwię podsmażyłam na maśle klarowanym - podczas smażenia miała fajny zapach (coś jak świerk?) ale po polaniu gnocchi jakoś nie bardzo miało to smak, czy tak powinno być??

daria 

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2010-09-22, 09:06   

Kocham dynię, gnocchi też, to już wiem, co dziś będzie na obiad, mniamm ;-)

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2010-09-23, 13:50   

dagajaga, a ile maki ziemniaczanej dałaś? ważne aby nie za dużo bo wtedy rzeczywiście sa gumowate. Zasada jest taka (piszę o kluskach śląskich na podstawie których zrobiłam swoje gnocchi): z przemielonych ziemniaków i dyni formujesz kulę, odkladasz z niej 1/4 i w to miejsce wsypujesz mąkę ziemniaczaną, dokładasz odłozoną maśe i zagniatasz ciasto.

[ Dodano: 2010-09-23, 22:00 ]
Zrobiłam dziś jako kluski kładzione. Ciasto było z przewagą dyni więc dość luźne. Wyszły naprawde smaczne, Tymon zjadł ogromną ilość.
dagajaga napisał/a:
tyle że ciasto coś musimy bardziej przyprawić jakimiś ziołami bo takie bez smaku jakieś wyszły

dużo zależy od dyni, nie wszystkie odmiany są smaczne

daria 

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2010-10-20, 13:37   

o matko i córko, pyszne są te gnocchi :-)
zrobiłam kładzione, bo jakoś dużo mąki sypałam, nie chciały się zrobić kopytkowate, a ziemniaki gniotłam jak w przepisie, no ale dla mnie to nawet lepiej bo nie chciałoby mi się robić kopytek, a tak łyżką wrzucałam do wody..
dodałam jeszcze do środka drobno posiekanej zielonej pietruszki, tak dla zdrowia ;-) i koloru..
pyszne pyszne pyszne
zaraz Nata wstanie to zobaczymy, czy Jej też zasmakują :-)

[ Dodano: 2010-10-22, 10:41 ]
smakowały bardzo :)

dżo 

Wysłany: 2011-01-03, 16:39   

Gnocchi jest u nas raz w tygodniu obowiązkowo, Tymon za nimi przepada :-) . Nwet z mrozonej dyni wychodzi niezłe.

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2012-02-13, 21:13   

Zrobiłam dzisiaj z pieczonego w wolnowarze ziemniaka, pieczonej w piekarniku dyni i mąki ziemniaczanej - wg metody dżo, czyli 1 część mąki na 4 reszty, nawet trochę mniej tej mąki dałam, bo się ładnie ciasto kleiło. Ale nie za bardzo mi smakowały, chyba jednak ta mąka ziemniaczana mi przeszkadza, dziecko spróbowało i też nie smakowało. Czy dobrze rozumiem, że można zrobić ze zwykłą mąką?

dżo 

Wysłany: 2012-02-13, 21:33   

gosia_w, były za twarde czy coś innego Ci nie pasowało? być może proporcja mąki do ziemniaków była nieodpowiednia, ja robię tak, że z całej ilości ciasta odkładam 1/4 i w to puste miejsce wsypuję mąkę, dodaję odłożone ciasto i wyrabiam,
a może za dużo dyni w stosunku do ziemniaków?

gosia_w 

Wysłany: 2012-02-13, 21:38   

dżo, z mąką zrobiłam właśnie wg Twojego opisu, który był w tym temacie :-) Były miękkie, bo tej mąki mało było, ale czuć było tą kartoflankę. Pierwszy raz robiłam, nigdy nie robiłam kopytek, ani klusek śląskich, ale został mi 1 spory upieczony ziemniak i 3 plasterki dyni, to postanowiłam spróbować ;-) Następnym razem dam zwykłą razową mąkę i zobaczę, co wyjdzie.

dżo 

Wysłany: 2012-02-13, 21:44   

gosia_w, rozumiem, z mąką pszenną może być ten kłopot, że ona nie skleja dobrze i bez jajka kluski mogą się rozwalać podczas gotowania.

gosia_w 

Wysłany: 2012-02-13, 21:45   

to może dam pół na pół razową i ziemniaczaną, albo wymyślę inny sklejacz

Odpowiedz do tematu