wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiedeń - Salzburg
Autor Wiadomość
arahja 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2010-09-29, 12:54   Wiedeń - Salzburg

Pytam, bo a nuż ktoś wie, zna...

Czeka mnie za niecałe dwa miesiące podróż do Austrii. Poszukuję taniego, jak najtańszego sposobu na dostanie się z Wiednia do Salzburga 17-18 listopada.
Jak się podróżuje w tak drogich krajach? :mrgreen:

agus 

Pomogła: 44 razy
Wysłany: 2010-09-29, 14:09   

Napisałam do brata, który mieszka w Wiedniu, może coś podpowie. Jak znasz dokładną datę, może warto posprawdzać promocyjne oferty pociągów czy autobusów? Mogą mieć jakąś pulę biletów na przykład za 1 euro (tak się podróżuje najtaniej w drogich krajach ;) ).

arahja 

Wysłany: 2010-09-29, 14:23   

To jest myśl! Sprawdzałam przez tradycyjną wyszukiwarkę, a pewnie trzeba pogrzebać głębiej - ja z niemieckim na bakier, ale spróbuję. :) Na razie mamy promocyjne połączenie do Wiednia i powrót zwykłym autobusem z Salzburga. Między tymi miastami zaś pustka - jeszcze jeden serwis carpoolingowy zaliczyłam.

Pierwszy kontakt z krajem "rozwiniętym" mnie przeraża. Bardzo drogie podróże i bardzo drogie noclegi. Póki co podaruję sobie dalsze wycieczki w te rejony. ;)

agus 

Pomogła: 44 razy
Wysłany: 2010-09-29, 20:16   

Nie ma się co przerażać (no chyba że tymi cenami tylko...), bo Austriacy dobrze mówią po angielsku i nie będzie problemu z komunikowaniem się. :) Brat nic konkretnego nie umie powiedzieć niestety, pewnie tyle, co już sama wiesz, czyli że bilety od 40 euro w jedną stronę. :/ Sprawdzaj na stronach głównych przewoźników, informacje o promocjach zwykle tam są umieszczane i powinna być możliwość wyświetlenia strony po angielsku.

Miłych wrażeń z tego pięknego kraiku. :)

arahja 

Wysłany: 2010-09-29, 20:41   

Dziękuję za pomoc i radę - będę szukać, jeszcze jest trochę czasu. Rzeczywiście, ceny mnie zupełnie zbiły z tropu, niby spodziewałam się, że będzie drożej niż w Polsce czy Czechach, ale młodzieżowe schroniska za 20E i te nieszczęsne pociągi okazały się dużo powyżej oczekiwań. W ostateczności i pociągiem pojadę, pogoda na pewno nie zachęci do stopa...

Odpowiedz do tematu