wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dieta dr Budwig - co o niej sądzicie?
Autor Wiadomość
ag 

Pomogła: 45 razy
Wysłany: 2009-04-17, 23:53   dieta dr Budwig - co o niej sądzicie?

Ciekawa jestem Waszego zdania nt. diety dr Budwig. Czy znacie kogoś komu ona pomogła? Pytam ze względu na moją teściową, która bardzo się do niej zapaliła. Właśnie czeka ją poważna operacja guza na trzustce, jest podejrzenie że to nowotwór.

bioantidotum 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-06-21, 11:31   

Nie wiem czy jeszcze interesujesz się tym tematem (post jest z kwietnia 2009), ale mogę napisać że przy nowotworach absolutnie nie poleca się NABIAŁU. Dieta dr Budwig była opracowana ładnych naście lat temu (ok. 50 lat), a badania nad wpływem białka zwierzęcego na rozrost komórek nowotworowych były przeprowadzane dużo później, zanim dr Budwig opracowała dietę.
Zdecydowanie Omega 3-6-9 zaleca się podawać w schorzeniach onkologicznych, ale nie białko zwierzęce (ser biały). Oleju lnianiego nie zaleca się podawać np. w chemioterapii. Trzeba przeczytać wiele książek i badań żeby mieć pełniejszy obraz.
Nie spotkałam osoby, której ta dieta pomogła, ale nie słyszałam też żeby zaszkodziła.

Ja osobiście, zdecydowanie polecam np. leczniczą dietę makrobiotyczną. Jednak to są bardzo indywidualne kwestie i należy dobrać leczenie niekonwencjonalne bardzo ostrożnie z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb.

Pozdrawiam

gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2010-11-10, 07:31   

ostatnio mocno zainteresowałam się tą dietą. Póki co dotarłam do polskich opracowań - niestety dosyć lakonicznych jak na moją ciekawość.
Jednak znalazłam pewną notatkę o tym, że lecznicza pasta olejowo serowa może być też wykonywana na bazie tofu lub inych produktów, z którymi olej lniany utworzy emulsję. Tak sobie gdybam, że w takiej postaci wcale nie musi karmić nowotworów.

Poza tym jest w niej wiele naprawdę zdroworozsądkowych wskazówek typu:
- unikanie smażonego
- unikanie produktów wysoko przetworzonych, konserwowanych, słodzonych
- zastąpienie białego pieczywa żytnim na zakwasie i orkiszowym (najlepiej pieczonym w domu)
- ograniczenie spożycia mięsa do 2 niewielkich porcji tygodniowo
- macerowanie bogatych w karotenoidy warzyw w oleju przed spożyciem.

Uważam, że jest to o niebo zdrowsze podejście do jedzenia, niż taki tradycyjny sposób odżywaiania. Moja mama od 3 ponad miesięcy jest na bardzo zbliżonej diecie ułożonej przez dr Dawidiuk. Wygląda lepiej, czuje się lepiej i jak mówi ma więcej energii jedząc mniej, ale rozsądniej.

Jędruś 

Wysłany: 2010-11-11, 01:13   

Dieta Budwig Kompendium wiedzy

hxxp://tiny.pl/hwdjj

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

Odpowiedz do tematu