wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Torcik wegański-macie jakieś propozycje?
Autor Wiadomość
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-07, 21:33   

dzięki dżo, odświeżę sobie przepis. Masę zamierzam wykorzystać z czekoladowego tortu, czyli wiśniową.
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-11-07, 21:43   

gosia_w, zrobiłam siostrzenicy torcik- ( agawa, mąka orkiszowa, olej słonecznikowy, cynamon, mleko owsiane, soda) i przełożyłam masa jabłkowa z agarem. Całość obłożyłam owocami z zewnątrz.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-07, 22:15   

super bronka, skład świetny, a podasz mi proporcje, czy mam eksperymentować?

odświeżyłam sobie też razowiec - i super odkrycie! Mogę dać wanilię :-)

Jesteście super dziewczyny, za chwilę będę miała problem, który przepis wybrać 8-)
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-11-08, 10:39   

gosia_w, nie pamiętam proporcji :->
Generalnie robię takie proporcje jak Ania w daktylowcu. Czasem troszkę modyfikuję. Orkiszową wzięłam chyba pół na pół typ 700 i razową i było fajnie puszyste i lekkie.
Polecam. Podobał się wszystkim. Oczywiście nie obyło sie bez komentarzy - :shock: bez cukru? :shock: bez jajek :shock: bez mleka. :-P Chyba wszystkie to znamy 8-)
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-08, 10:52   

ostatnio ciągle piekę torty i ciasta zawsze z hxxp://pinkcake.blox.pl/2009/09/Proporcje-i-miarki.html]tych proporcji (tylko cukru 1/3 lub cale) - tort z 4/3 porcji - i zawsze wychodzi idealnie pomimo najróżniejszych mieszanek mąki (orkisz, pszenna, mielone pestki, orzechy, kasze)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
Ostatnio zmieniony przez ifinoe 2010-11-08, 10:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-08, 10:52   

A jak myślicie - czy da radę upiec w piątek wieczorem? Tzn. upiec da radę, ale czy będzie dobre w sobotę? Przyjęcie o 15tej. Muffinki na drugi dzień smakują mi mniej. Ale nie chcę mieć za dużo do zrobienia w sobotę, bo muszę mieć siły na przyjmowanie gości (czyt. ratowanie chaty ;-) )
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-08, 10:56   

ja ostatnio piekłam ciasto dzień wcześniej i było ok, drugiego dnia po leżakowaniu w lodówce - też...muffinki chyba bardziej podsychają
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-08, 11:27   

dziękuję ifinoe, nie wiem czy dobrze zrozumiałam - jednego dnia upiekłaś, potem pewno stygło, drugiego dnia przełożyłaś jakąś masą i wstawiłaś do lodówki?
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-08, 11:38   

piekłam w piątek wieczorem, jak wystygło wstawiłam do lodówki, w sobotę zrobiłam krem, zjedliśmy połowę ciasta, potem na kolejną noc do lodówki, a w niedzielę wciąż było pyszne ;)

w lodówce było pod takim dużym plastikowym kloszem na ciasta
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-08, 13:28   

dziękuję za wyjaśnienia :-)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-09, 21:47   

dżo napisał/a:
zamiast bananów dodać mus jablkowy lub gruszkowy?

dżo, a ile tego musu miałabym dać? Szklankę? Czy mam sobie kupić banana i rozgnieść, żeby zobaczyć ile to będzie 4 banany? ;-)
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-11-09, 21:51   

gosia_w, dałabym szklankę, powinno być dobrze, wg mnie 4 rozgniecione banany wypełniaja szklanke właśnie :-) .
Wg przepisu na razowiec bananowiec piekłam muffinki i zamieniałam banany różnymi musami - sloiczek o pojemności 0,3 l wystarczał.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-09, 21:55   

dżo, dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie -mus musi być taki ugotowany, czy myślisz, że starte gruszki też będą ok?
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-11-09, 22:05   

Mój mus to były gruszki ze słoika, czyli lekko podgotowane ale surowe też będą dobre, może nawet lepsze w smaku :-) .
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-14, 20:38   

Impreza sobotnia została przełożona o tydzień z powodu mojej choroby. Wczoraj wieczorem poczułam się lepiej i dzisiejsza imprezka odbyła się. Zaproszony był najlepszy kolega, który ma alergię i tort musiał być hipoalergiczny ;-) Zrobiłam go tak:
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej 1850
1 szklanka mąki orkiszowej 1100
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki oleju
2/3 szklanki syropu z agawy
1 szklanka mleka owsianego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (domowej produkcji)
Wymieszałam wszystkie suche składniki w misce. Dodałam mokre i zmiksowałam. Odstawiłam na ok. 20 minut. Przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 stopni. Piekłam ok. 45 minut (po 40 minutach sprawdziłam patyczkiem, po kolejnych 5 minutach patyczek był suchy). Po ostygnięciu przekroiłam na pół (lepiej na 3 części, ale to zobaczyłam dopiero po ukrojeniu kawałka).
Masa:
kompot malinowy domowy 200ml (maliny zagotowane w soku własnym, pasteryzowane)
1 gruszka
2 duże łyżki słodu ryżowego
2 łyżeczki agaru (myślę, że 1,5 łyżeczki wystarczy)
Starłam na drobnej tarce gruszkę, dodałam kompot malinowy, słód i podgrzałam. Agar rozpuściłam w niewielkiej ilości chłodnej wody i dodałam do masy miksując w czasie dodawania. Pogotowałam ok. 3 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Co jakiś czas sprawdzałam, czy galaretka tężeje. Kiedy zrobiła się mocno gęsta, posmarowałam nią ciasto. Masę pokropiłam jeszcze syropem z agawy (maliny były dość kwaśne i stwierdziłam, że masa jest za mało słodka). Położyłam drugi placek.
Polewa:
powidła malinowo-gruszkowe (domowe) ok. 150 ml
Posmarowałam powidłami. Zrobiłam ozdobę z wiórków kokosowych. Wstawiłam do lodówki. Rano dorobiłam ozdobę z surowego jabłka, które było uprzejme nie ściemnieć na torcie.

Goście zjedli z dokładką :-D
Jutro uzupełnię opis zdjęciem.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-20, 20:23   

Dzisiaj był tort czekoladowy (przepis jak wyżej, dodałam jeszcze 4 łyżki kakao) z masą wiśniowo-kokosową (wiśnie z kompotu od babci, czyli z cukrem, mleko kokosowe, agar) i polewą czekoladową (daktyle i gorzka czekolada). Na wierzchu wiórki kokosowe i ozdoby z marcepanu na miodzie. Tort pyszny, dla mnie ciut za słodki. Masę następnym razem zrobię z samych wiśni, będzie dobry kontrast dla ciasta. Ciasto wyszło mi z lekka zakalcowate, sporo opadło po upieczeniu, ale nie było widać ani czuć. Masa na ciasto wyszła rzadsza niż na ten poprzedni tort, mimo że dodałam kakao. Nie wiem, dlaczego tak się stało. Ale już wiem, że ciasto było trochę za rzadkie i pewno stąd lekki zakalec. Został kawałek, jutro zrobię fotkę.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady :-D
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2010-11-21, 18:44   

gosia_w, gdzie te zdjęcia?????? :mryellow:
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-21, 20:24   

Pierwszy tort:

IMG_5513.JPG
Plik ściągnięto 13068 raz(y) 37,24 KB

IMG_5522.JPG
Plik ściągnięto 710 raz(y) 30,84 KB

 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-21, 20:27   

I ten wczorajszy:

IMG_5547.JPG
Plik ściągnięto 13061 raz(y) 42,8 KB

IMG_5561.JPG
Plik ściągnięto 670 raz(y) 31,01 KB

 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-11-22, 10:31   

Och gosiu ale piękne. Wyglądają przepysznie!

ps. jabłko nie ściemnieje ja posmarujesz je cytryną ( podobnie inne ciemniejące owoce). Ja lubię też pomalować agarem. Wyglądają jak świeżo położone i błyszczą :-)
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-11-22, 10:40   

gosia_w, mniaaaam!!!
bronka, dzięki za pomysł z tą cytryną i agarem, wykorzystam!
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-22, 12:02   

o mamo, jakie piękne :shock: :-D jeść!!!
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2010-11-22, 12:32   

super!!!
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-23, 20:26   

bronka napisał/a:
jabłko nie ściemnieje ja posmarujesz je cytryną

główny gość cytrusów też nie może...

Dzięki dziewczyny, to takie poste, na szybko robione torty. Nie to, co u bronki...
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-03, 10:45   

gosiu_w, piękne te Twoje torty...zainspirowały mnie i piekę dziś dla zaprzyjaźnionej rodziny tort czekoladowy z wiśniami
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,49 sekundy. Zapytań do SQL: 11