Mąka jaglana |
Autor |
Wiadomość |
sampa
Dołączyła: 02 Cze 2009 Posty: 100 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-20, 09:00 Mąka jaglana
|
|
|
wiedziona wielką miłością do kaszy jaglanej zakupiłam w końcu mąkę jaglaną i jakież było moje zdumienie, gdy po dodaniu jej do ciasta (które wcześniej wielokrotnie robiłam z różnych mąk) wyszło ono konsysystencji piasku na plaży - zupełnie suche, rozsypujące się i wcale nie takie smaczne...
Mąka jaglana była jedynym czynnikiem różnicującym to ciasto od innych..
czyżbym czegoś nie wiedziała o mące jaglanej? w jakich potrawach najlepiej by się sprawdziła?
pozdrowienia |
_________________ Car Mikołaj - sierpień 06
Król Stanisław - kwiecień 08
Król Jan - maj 2011 |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-20, 09:29
|
|
|
Ja używam mąki jaglanej tylko z własnego mielenia. Raz kupiłam taką gotową i psuła mi wszystkie wypieki. Zmielona w domu działa dobrze. Dodaję ją do chleba, naleśników, placków. Mąka jaglana wysusza, lubię ją dodawać do chleba żytnio-pszennego, jest wtedy mniej wilgotny |
|
|
|
|
karusia
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Lis 2010 Posty: 114 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-12-20, 10:05
|
|
|
nie próbowałam, ale mam zamiar: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7574 |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2010-12-20, 15:14
|
|
|
Mąka jaglana jest bardzo sucha, nie ma glutenu. Wyroby z niej będą się więc rozpadały. Ja dodaję do różnych rzeczy troch tej mąki, ale nigdy ona nie dominuje. Jak pisała Gosia, dobra jest do chleba żytniego (do pszennego raczej bym nie dawała), można łączyć z gryczaną - gryczana jest dobra do placków, naleśników, chleba etc. |
|
|
|
|
|