|
mleko-mity |
| Autor |
Wiadomość |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-19, 16:56 mleko-mity
|
|
|
W osłupienie wprowadziła mnie reakcja dwójki moich znajomych na mój weganizm.
Niezależnie i w krótkim odstępie czasu od dwóch nie tak młodych już a za to dobrze wykształconych osób usłyszałem że:
1) wcale nie jest potrzebne zacielenie aby jałówka zaczęła dawać mleko (krowy dają mleko same z siebie)
2) krowa nie dojona zdechnie
(miało to z grubsza oznaczać że człowiek robi krowom przysługę pozbawiając je ok 50kg mleka na dobę)
co do informacji nr 2 nie mam żadnych wątpliwości, niedojenie krowy mlecznej w szczycie cyklu laktacyjnego prowadzi do chorób wymienia (od których do śmierci jeszcze kawałek ale jednak) Przerywanie procesu laktacji nazywa się u mleczarzy zasuszaniem krowy
za to pierwsza informacja stoi w całkowitej sprzeczności do mojej wiedzy na temat ssaków ( zawsze myślałem że to wiedza powszechna oraz wspólna dla otaczających mnie ludzi)
jednak twierdzenie że są krowy które dają mleko same z siebie wypowiedziane zostało z tak dobitną pewnością (niezależnie przez 2 osoby), że zasiało ziarnko wątpliwości
Sporo czytałem o chowie przemysłowym. Nigdy i nigdzie nie natknąlem się na tego typu informacje
ale może jednak ktoś z was słyszał o przypadku jałówek dających mleko (????)
będę wdzięczny |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-12-19, 17:06
|
|
|
| O tych bajkach to już były na forum rozmowy wielokrotnie, np. tu hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3643 |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-19, 17:18
|
|
|
dzięki,
pokuszę się chyba o krótkie przedstawianie podstaw chowu krów mlecznych (z linkami) żeby rozwiać wątpliwości i wiele nieścisłości |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
Maxime
|
Wysłany: 2011-01-22, 18:57
|
|
|