Młynek. |
Autor |
Wiadomość |
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-29, 12:55
|
|
|
Zajrzałam na stronę - mają młynki Schnitzer. Ciekawe, jak cenowo u nich wygląda, już obejrzałam ofertę Boguty Młyn i tobio (wszyscy mają te same młynki).
[ Dodano: 2010-10-01, 09:00 ]
Mam jeszcze jedno pytanie - czy w takim domowym młynku można zmielić ziarno na taką mąkę do ciasta, czy raczej tylko taką chlebową? |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2011-01-06, 10:37
|
|
|
gosia_w, i co w końcu kupiłaś?
Czy ktoś z Was ma maszynkę do mielenia Zelmer z młynkiem żarnowym?
Przystawka kosztuje 115 zł i zastanawiam się czy warto kupić.
Z dokupionej szatkownicy jestem bardzo zadowolona. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-06, 11:27
|
|
|
Mikołaj przyniósł mi elektryczny młynek Schnitzer. Jestem bardzo zadowolona. Wczoraj miałam małą awarię, bo młynek się zablokował (mieliłam mąkę żytnią zbyt drobno), ale bardzo łatwo jest go odkręcić i wyczyścić. |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2011-01-07, 00:29
|
|
|
gosia_w, fajny Mikołaj tam u Was chodzi.
Tak wygląda to cudo: hxxp://czesciagd.pl/zelmer-mlynek-zarnowy-9866000-p-206649.html
Znalazłam też wątek o tym młynku (piszą o nim pod kątem mielenia kawy, ale sa fotki jak wyglądają te żarna): hxxp://www.caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=6651&sid=504044f2f9e8ab49768678924da18aed
Myślę, że go kupię jak będę miała fundusze. Na stronie producenta piszą, że mieli także zboża. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-07, 09:49
|
|
|
puszczyku, ja mam doświadczenie z taką przystawką do innego robota (Bosch) - można zmielić zboże, ale do chleba. Do ciasta, czy naleśników nie za bardzo, bo mieli dość grubo. Można przesiać, wiem |
|
|
|
|
karusia
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Lis 2010 Posty: 114 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-01-07, 18:48
|
|
|
hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-mpm-product-xb-9103.html
taki mam, mama też ma taki, bardzo polecam. MIeliłam kawę, kasze, orzechy (któreś się mocno zbryliły w środku), siemie, sezam, tapiokę, ryż... |
|
|
|
|
Krokodyl
Dołączył: 11 Lut 2011 Posty: 101
|
Wysłany: 2011-02-20, 06:14
|
|
|
Przepraszam, za OT, ale kiedy kilka miesięcy temu zainteresowałam się pieczeniem chleba (bo w Polsce nie można kupić czeskiego pieczywa), to przeczytałam, że do pieczenia nigdy nie używa się świeżo zmielonej mąki. Mąka podobno musi sobie trochę poleżeć, najlepiej ok 2 miesięcy. Podobno robiły tak już nasze prababki (tak wyczytałam z blogów poświęconych tej tematyce, np. hxxp://www.telatko.bloguje.cz/]tu ). No i na stronach młynów wyczytałam, że piekarniom oferują też takie "odleżane" mąki.
No i właśnie jakoś mi to nie pasuje do tego:
Ania D. napisał/a: | Teraz mąkę zawsze mam świeżą, nie muszę robić dużo zapasów (a razowa nie powinna długo stac, bo szybko jełczeje). |
Ania D. napisał/a: | Najcenniejsza jest właśnie taka świeżo zmielona mąka, ta stojąca na półkach powoli traci swoje cenne wartości odżywcze. |
Chyba, że wegetarianie i weganie zupełnie inaczej pieką chleb i ciasta? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-02-20, 08:59
|
|
|
Krokodyl, pierwsze słyszę, że lepsza jest mąka, która poleży... W wielu źródłach znalazłam info o tym, że świeża lepsza, bo leżąc jełczeje, tak jak pisała Ania. Ja piekę chleb i inne wyroby również ze świeżej mąki. Udają się dobrze i są b. smaczne.
Czeskiego linka nie czytałam, zastanawiam się jeszcze, czy mówisz o mące oczyszczonej, czy razowej? Oczyszczona faktycznie wolniej jełczeje. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-02-20, 11:08
|
|
|
gosia_w napisał/a: | pierwsze słyszę, że lepsza jest mąka, która poleży... |
A ja to słyszałam prosto od rolników. Ale uzasadnienia nie znam. Myślę, że chodzi nie o kwestie zdrowotne, a o to, że mąka nie będzie mokra, ale pewności nie mam. To jedyne co mi do głowy przychodzi. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-02-20, 19:06
|
|
|
Może chodzi o to, że żeby mąka nie pleśniała, to trzeba ją wysuszyć (jeśli planuje się ją przechowywać). I wtedy lepsza jest przechowywana. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2011-02-20, 21:10
|
|
|
Mąka świeża jest niedojrzała, ma mniejszą wartość wypiekową, słabsze właściwości gazotwórcze czyli chleb wychodzi mniej wyrośnięty. Ma to znaczenie przy produkcji masowej, wiadomo, że piekarz chce ładnie wyglądające pieczywo, z dużymi porami w środku, dla wypieku domowego nie ma to znaczenia moim zdaniem. |
|
|
|
|
Krokodyl
Dołączył: 11 Lut 2011 Posty: 101
|
Wysłany: 2011-02-21, 00:10
|
|
|
O, dokładnie coś takiego czytałam, jak napisała dżo, tylko nie zapamiętałam tego dokładnie. Dodam jeszcze, że (przynajmniej czeskie) pieczywo, zwłaszcza chleb, z tej dojrzałej mąki wcale nie ma dużych porów. Wielkość porów to chyba zależy od tego, czy mąka razowa, czy biała i czy użyto tylko kwasu, czy drożdży.
Tak przynajmniej zaobserwowałam. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-02-21, 00:11
|
|
|
Krokodyl napisał/a: | Wielkość porów to chyba zależy od tego, czy mąka razowa, czy biała i czy użyto tylko kwasu, czy drożdży. | I ile tego użyto moim zdaniem też |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-02-21, 06:53
|
|
|
dżo napisał/a: | Mąka świeża jest niedojrzała, ma mniejszą wartość wypiekową, słabsze właściwości gazotwórcze czyli chleb wychodzi mniej wyrośnięty. |
dżo, mi chleb rośnie tak samo jak z mąki kupnej. Ale faktycznie z ciastami, a właściwie muffinkami mam ostatnio problem, może to kwestia świeżej mąki. |
|
|
|
|
Maliboo7
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 193
|
Wysłany: 2011-04-26, 20:03
|
|
|
karusia napisał/a: | hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-mpm-product-xb-9103.html
taki mam, mama też ma taki, bardzo polecam. MIeliłam kawę, kasze, orzechy (któreś się mocno zbryliły w środku), siemie, sezam, tapiokę, ryż... |
Przekonałaś mnie i też taki nabyłam. Na razie jestem bardzo zadowolona i mielę wszystko, co mi wpadnie w ręce |
_________________ Life is green again!
hxxp://www.wyleczonazazs.pun.pl |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-07-19, 13:39
|
|
|
Podbijam temat. Szukam czegoś nowego. Może ktoś się wyposażał niedawno w młynek do orzechów, migdałów, ciecierzycy i znalazł coś ciekawego na rynku? |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2016-08-18, 07:27
|
|
|
Odświeżam. Tamten młynek do kawy padł mi po latach, na rynku ich juz nie ma, a bosze wytrzymują max 6 miesiecy. Z linków podanych w temacie większość się nie otwiera, no więc poproszę o rady. Mielę głównie migdały, sezam, rzadziej zboża na mąkę. I wolałąbym y nie kosztował majatek, i był elektryczny, bo migdałów ręcznie se nie wyobrażam. Pomóżcie, bo mnie już szlag trafia. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2016-08-18, 16:46
|
|
|
maja Też zabiłam młynek, znalazłam hxxp://www.avans.pl/mlynki-elektryczne/mlynek-mpm-mmk-06m,id-631323?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=858967&utm_campaign=2016-07&utm_term=Mlynki-elektryczne&ceneo_spo=true&gclid=CJnypcyDj84CFcsicgod4jgGyw&gclsrc=ds]coś takiego. Tutaj najtańszy. W końcu nie kupiłam, bo używam wycisarki do mielenia kawy, taka była idea przy jej zakupie - minimalizacja liczby sprzętów kuchennych, ale gdybym miała kupić to ten. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
arahja
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2016-08-18, 21:09
|
|
|
Tristar / Macina
hxxp://sfk.pl/i/AGDTRTMLY0001.jpg
Już go parę lat mam, kupowany chyba z 6-7 lat temu w PL, a do tej pory ślicznie mieli. Chociaż za migdały nie będę ręczyć... |
_________________ hxxp://czeski-sen.blogspot.cz |
|
|
|
|
|