Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 |
|
|
Mlynek. |
| Author |
Message |
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Zajrzałam na stronę - mają młynki Schnitzer. Ciekawe, jak cenowo u nich wygląda, już obejrzałam ofertę Boguty Młyn i tobio (wszyscy mają te same młynki).
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2010-10-01, 09:00[/i] ][/size]
Mam jeszcze jedno pytanie - czy w takim domowym młynku można zmielić ziarno na taką mąkę do ciasta, czy raczej tylko taką chlebową? |
|
|
|
|
puszczyk
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]gosia_w[/b], i co w końcu kupiłaś?
Czy ktoś z Was ma maszynkę do mielenia Zelmer z młynkiem żarnowym?
Przystawka kosztuje 115 zł i zastanawiam się czy warto kupić.
Z dokupionej szatkownicy jestem bardzo zadowolona. |
|
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Mikołaj przyniósł mi elektryczny młynek Schnitzer. Jestem bardzo zadowolona. Wczoraj miałam małą awarię, bo młynek się zablokował (mieliłam mąkę żytnią zbyt drobno), ale bardzo łatwo jest go odkręcić i wyczyścić. |
|
|
|
|
puszczyk
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]gosia_w[/b], fajny Mikołaj tam u Was chodzi. 8-)
Tak wygląda to cudo: hxxp://czesciagd.pl/zelmer-mlynek-zarnowy-9866000-p-206649.html
Znalazłam też wątek o tym młynku (piszą o nim pod kątem mielenia kawy, ale sa fotki jak wyglądają te żarna): hxxp://www.caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=6651&sid=504044f2f9e8ab49768678924da18aed
Myślę, że go kupię jak będę miała fundusze. Na stronie producenta piszą, że mieli także zboża. |
|
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]puszczyku[/b], ja mam doświadczenie z taką przystawką do innego robota (Bosch) - można zmielić zboże, ale do chleba. Do ciasta, czy naleśników nie za bardzo, bo mieli dość grubo. Można przesiać, wiem 8-) |
|
|
|
|
karusia
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-mpm-product-xb-9103.html
taki mam, mama też ma taki, bardzo polecam. MIeliłam kawę, kasze, orzechy (któreś się mocno zbryliły w środku), siemie, sezam, tapiokę, ryż... |
|
|
|
|
Krokodyl
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Przepraszam, za OT, ale kiedy kilka miesięcy temu zainteresowałam się pieczeniem chleba (bo w Polsce nie można kupić czeskiego pieczywa), to przeczytałam, że do pieczenia nigdy nie używa się świeżo zmielonej mąki. Mąka podobno musi sobie trochę poleżeć, najlepiej ok 2 miesięcy. Podobno robiły tak już nasze prababki (tak wyczytałam z blogów poświęconych tej tematyce, np. [URL=hxxp://www.telatko.bloguje.cz/]tu[/URL] ). No i na stronach młynów wyczytałam, że piekarniom oferują też takie "odleżane" mąki.
No i właśnie jakoś mi to nie pasuje do tego:
[quote="Ania D."]Teraz mąkę zawsze mam świeżą, nie muszę robić dużo zapasów (a razowa nie powinna długo stac, bo szybko jełczeje).[/quote]
[quote="Ania D."]Najcenniejsza jest właśnie taka świeżo zmielona mąka, ta stojąca na półkach powoli traci swoje cenne wartości odżywcze.[/quote]
Chyba, że wegetarianie i weganie zupełnie inaczej pieką chleb i ciasta? |
|
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]Krokodyl[/b], pierwsze słyszę, że lepsza jest mąka, która poleży... W wielu źródłach znalazłam info o tym, że świeża lepsza, bo leżąc jełczeje, tak jak pisała Ania. Ja piekę chleb i inne wyroby również ze świeżej mąki. Udają się dobrze i są b. smaczne.
Czeskiego linka nie czytałam, zastanawiam się jeszcze, czy mówisz o mące oczyszczonej, czy razowej? Oczyszczona faktycznie wolniej jełczeje. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="gosia_w"]pierwsze słyszę, że lepsza jest mąka, która poleży...[/quote]
A ja to słyszałam prosto od rolników. Ale uzasadnienia nie znam. :> Myślę, że chodzi nie o kwestie zdrowotne, a o to, że mąka nie będzie mokra, ale pewności nie mam. To jedyne co mi do głowy przychodzi. |
|
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Może chodzi o to, że żeby mąka nie pleśniała, to trzeba ją wysuszyć (jeśli planuje się ją przechowywać). I wtedy lepsza jest przechowywana. |
|
|
|
|
dżo
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Mąka świeża jest niedojrzała, ma mniejszą wartość wypiekową, słabsze właściwości gazotwórcze czyli chleb wychodzi mniej wyrośnięty. Ma to znaczenie przy produkcji masowej, wiadomo, że piekarz chce ładnie wyglądające pieczywo, z dużymi porami w środku, dla wypieku domowego nie ma to znaczenia moim zdaniem. |
|
|
|
|
Krokodyl
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
O, dokładnie coś takiego czytałam, jak napisała [b]dżo[/b], tylko nie zapamiętałam tego dokładnie. Dodam jeszcze, że (przynajmniej czeskie) pieczywo, zwłaszcza chleb, z tej dojrzałej mąki wcale nie ma dużych porów. Wielkość porów to chyba zależy od tego, czy mąka razowa, czy biała i czy użyto tylko kwasu, czy drożdży.
Tak przynajmniej zaobserwowałam. |
|
|
|
|
Lily
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [quote="Krokodyl"]Wielkość porów to chyba zależy od tego, czy mąka razowa, czy biała i czy użyto tylko kwasu, czy drożdży. [/quote] I ile tego użyto moim zdaniem też ;) |
|
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="dżo"]Mąka świeża jest niedojrzała, ma mniejszą wartość wypiekową, słabsze właściwości gazotwórcze czyli chleb wychodzi mniej wyrośnięty. [/quote]
[b]dżo[/b], mi chleb rośnie tak samo jak z mąki kupnej. Ale faktycznie z ciastami, a właściwie muffinkami mam ostatnio problem, może to kwestia świeżej mąki. |
|
|
|
|
Maliboo7
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="karusia"]hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-mpm-product-xb-9103.html
taki mam, mama też ma taki, bardzo polecam. MIeliłam kawę, kasze, orzechy (któreś się mocno zbryliły w środku), siemie, sezam, tapiokę, ryż...[/quote]
Przekonałaś mnie i też taki nabyłam. Na razie jestem bardzo zadowolona i mielę wszystko, co mi wpadnie w ręce :-D |
|
|
|
|
go.
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Podbijam temat. Szukam czegoś nowego. Może ktoś się wyposażał niedawno w młynek do orzechów, migdałów, ciecierzycy i znalazł coś ciekawego na rynku? |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Odświeżam. Tamten młynek do kawy padł mi po latach, na rynku ich juz nie ma, a bosze wytrzymują max 6 miesiecy. Z linków podanych w temacie większość się nie otwiera, no więc poproszę o rady. Mielę głównie migdały, sezam, rzadziej zboża na mąkę. I wolałąbym y nie kosztował majatek, i był elektryczny, bo migdałów ręcznie se nie wyobrażam. Pomóżcie, bo mnie już szlag trafia. |
|
|
|
|
kofi
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]maja[/b] Też zabiłam młynek, znalazłam [URL=hxxp://www.avans.pl/mlynki-elektryczne/mlynek-mpm-mmk-06m,id-631323?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=858967&utm_campaign=2016-07&utm_term=Mlynki-elektryczne&ceneo_spo=true&gclid=CJnypcyDj84CFcsicgod4jgGyw&gclsrc=ds]coś takiego[/URL]. Tutaj najtańszy. W końcu nie kupiłam, bo używam wycisarki do mielenia kawy, taka była idea przy jej zakupie - minimalizacja liczby sprzętów kuchennych, ale gdybym miała kupić to ten. |
|
|
|
|
arahja
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Tristar / Macina
hxxp://sfk.pl/i/AGDTRTMLY0001.jpg
Już go parę lat mam, kupowany chyba z 6-7 lat temu w PL, a do tej pory ślicznie mieli. Chociaż za migdały nie będę ręczyć... |
|
|
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
|