wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tragedia zwierzat w Bodzentynie!
Autor Wiadomość
Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-02-22, 15:35   

Krokodyl napisał/a:
Wracając do bydła, naprawdę jeszcze nie widzieliście rolnika, który dobrze dba o swoje zwierzęta? Rolnika, który zwierzęta w jakiś sposób lubi?
Hmm, oczywiście, tyle że pomyśl, jakie to rozdwojenie: lubisz swoją świnkę,a potem zapraszasz rzeźnika, żeby ją zarżnął albo sam to robisz. Lubisz swojego kota, a jutro zjesz go na obiad. Bo takie jest życie? Mnie się to już w głowie przestało mieścić, choć wychowałam się na wsi i mięso jadłam gdzieś do 23 roku życia.

Krokodyl

Wysłany: 2011-02-22, 16:27   

Dużo się zastanawiałam nad tym, skąd to się bierze. Myślę, że to zawdzięczamy swoim rodzicom. :-/

Małe dzieci często jedzą mięso nie kojarząc go specjalnie ze zwierzętami. Rodzice czasami nawet kłamią im, że to nie jest ta świnka, co na dworze, żeby nakłonić potomstwo do zjedzenia "pożywnego" mięska.

Wynikiem jest coś, co nazywam terminem zapożyczonym z 1984 Orwella - dwójmyślenie. Dorośli ludzie wiedzą, skąd bierze się mięso, które jedzą, ale równocześnie patrząc na talerz nie widzą w tym żywe zwierzę, tylko mięso - produkt do konsumpcji.
Nazywam to dwójmyśleniem, bo to jednak nie mieści się w słowie "hipokryzja", bo dochodzi do zmiany sposobu myślenia.

Zakładam, że rolnicy też potrafią myśleć podwójnie...

Co oczywiście nie usprawiedliwia w żaden sposób takiego traktowania zwierząt, o jakim w tym wątku mowa. :evil:

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2011-02-22, 16:28   

rolnicy nie hodują zwierząt dla zabawy czy z przyzwyczajenia tylko dla tego, że rzesze ludzi są gotowe sporo płacić za przyjemność objadania się mięsem i jajkami, opijania mlekiem, opychania serem i jogurtami
tak długo jak będzie popyt będzie podaż
póki co chodzi jedynie o traktowanie zwierząt ...
od ich dobrego traktowania rolnikom znów tak wiele nie ubędzie

Krokodyl

Wysłany: 2011-02-22, 16:42   

Tempeh-Starter, nie potrafię się nie zgodzić z tym co napisałeś. Wszystko to prawda.

I mi teraz głupio trochę wypowiadać się dalej w tym wątku, bo jednak jem mięso, choć sporadycznie (np. odwiedzając rodzinę, lub jak chłopak gotuje).

O ile mięsa mieć nie muszę, to jednak trudno mi wyobrazić sobie niejedzenie nabiału (różnego rodzaju sery), czasami jogurt "naturalny", ...

Więc póki co chodzi mi jedynie o traktowanie zwierząt.
Słowo "jedynie" sugeruje, że to niewiele, ale ja uważam, że to robi ogromną różnicę.

A przy okazji o ile nie wierzę, że namówiłabym znajomych na niejedzenie mięsa, to znacznie łatwiej przekonać ich do tego, żeby ograniczali ilość zjadanego mięsa i kupowali zdrowsze mięso z hodowli, gdzie są lepiej traktowane.

Inna sprawa, że trudno takie w sklepie znaleźć, lub rozpoznać i o to też warto póki co walczyć.

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2011-02-22, 16:47   

Krokodyl napisał/a:
A przy okazji o ile nie wierzę, że namówiłabym znajomych na niejedzenie mięsa, to znacznie łatwiej przekonać ich do tego, żeby ograniczali ilość zjadanego mięsa i kupowali zdrowsze mięso z hodowli, gdzie są lepiej traktowane.

hmmm... moim zdaniem najlepiej jest zacząć od siebie :->

Lily 

Wysłany: 2011-02-22, 16:48   

Krokodyl napisał/a:
Wiesz, czasem nie trzeba namawiać, wystarczy samemu nie jeść i czasem ktoś idzie za tym przykładem. Ja nikogo nigdy nie namawiałam, mimo to mam na koncie 1 osobę "nawróconą" i kilka takich, które próbowały. Zresztą sama rzuciłam mięso, bo spotkałam osoby, które go nie jadły. One też ani słowem nie wspomniały, że oczekują tego samego ode mnie.

Krokodyl

Wysłany: 2011-02-22, 17:19   

bronka, z Tobą też się zgadzam. :)
Ja mięsa nie gotuję wcale, ale czasami mi ręce opadają, jak usłyszę od niemęża "bardzo mi smakowała ta kasza z warzywami, naprawdę super, ale ja bym tam przyszły raz dodał kurczaka". Ja potem mam nieodparte wrażenie, że nie był szczery i mu nie smakowało. :roll:

Inna sprawa, że w ogóle będąc gościem u rodziny jem kanapki z wędliną. I jak czasami, choć rzadko niemąż gotuje, to też jem. Chyba będę musiała się nad tym poważnie zastanowić.

Lily, może bardziej, niż "przekonywanie" powinnam użyć "uświadamianie", bo prawda jest taka, że mnóstwo ludzi nic nie wie o sterydach i antybiotykach, kostnej mączce, którymi się faszeruje zwierzęta. Mnóstwo ludzi też nie wie o tym, że aż tak okropnie traktuje się zwierzęta.

Odbiegłam niestety od tematu. Ważne jest, żeby (przynajmniej na razie) walczyć o zmianę tego, jak traktuje się zwierzęta.

Idąc za bronką stawiam sobie więc pytanie co JA mogę zrobić, żeby nie było tych masakrów w Bodzetynie i idę pisać list w tej sprawie.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2011-02-22, 21:56   

Targ został na chwile obecna zamknięty(decyzja Powiatowego Lek.Wet.),zapewne do czasu naprawy uchybień.
Nie dotyczy to targów koni,które odbywają się w innych terminach.

yolin 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2011-02-22, 22:37   

hxxp://www.newsweek.pl/artykuly/zdjecie/zoom/obroncy-zwierzat-gora--targ-w-bodzentynie-zamkniety,72419
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>

moony 
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy
Wysłany: 2011-02-22, 22:52   

Być nie może :shock: Aż mi się humor poprawił...

Alispo 

Wysłany: 2011-02-22, 22:54   

moony-bedziesz rodzic z wrazenia? ;-)

moony 
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy
Wysłany: 2011-02-22, 23:04   

Mogę nawet urodzić w tej intencji ;)
Ale tak serio... myślałam, że sprawa przycichnie, jak większość takich spraw. A tu - pozytywne zaskoczenie. Długa droga jeszcze, aby moje zaskoczenie stało się normą.

Alispo 

Wysłany: 2011-02-22, 23:06   

Ciekawe tylko na jak dlugo ten pozytyw...pewnie niedlugo bedzie powrot do"normy"..oby nie..

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2011-02-23, 10:35   

moony napisał/a:
Mogę nawet urodzić w tej intencji ;)

padłam :lol: :lol: :lol:

okso 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-02-23, 10:39   

[quote="bronka"]
Krokodyl napisał/a:

naprawde nie rozumiem jaki jest problem w niejedzeniu miesa? je sie inne rzeczy albo po prostu wystarczy nie wciskac go do kazdej niemal potrawy. weganizm faktycznie wymaga wiecej samozaparcia bo pojawiaja sie problemy na imprezach w restauracjach, ale wegetarianizm wymaga niewiele wysilku a zawsze to krok w dobrym kierunku

Krokodyl

Wysłany: 2011-02-23, 14:39   

Alispo napisał/a:
Targ został na chwile obecna zamknięty(decyzja Powiatowego Lek.Wet.),zapewne do czasu naprawy uchybień.
Nie dotyczy to targów koni,które odbywają się w innych terminach.

To w sumie niepotrzebnie pisałam :-P
Ale cieszę się, bo widać, że warto pisać w takich przypadkach.

okso napisał/a:

naprawde nie rozumiem jaki jest problem w niejedzeniu miesa? je sie inne rzeczy albo po prostu wystarczy nie wciskac go do kazdej niemal potrawy. weganizm faktycznie wymaga wiecej samozaparcia bo pojawiaja sie problemy na imprezach w restauracjach, ale wegetarianizm wymaga niewiele wysilku a zawsze to krok w dobrym kierunku

Czuję się zobligowana, żeby Ci odpowiedzieć, ale nie bardzo wiem jak Ci to wytłumaczyć.

Problem w niejedzeniu mięsa jest taki, że jedzą go niemal wszyscy. I cała kuchnia tradycyjna na gotowaniu mięsa stoi (przynajmniej czeska).

A ja uważam po prostu, że nawet ograniczenie spożycia mięsa (od święta zrobić sobie coś, co lubię), przerzucenie się na mięso z farm, gdzie lepiej traktuje się zwierzęta (za większą cenę, ale ze świadomością, że zdrowsze) ma (ogromne) znaczenie.

A oprócz tego, że ma znaczenie jest bardziej realne.

Lily 

Wysłany: 2011-02-28, 19:52   

Teraz na TVN reportaż o targu w Bodzentynie (przenieśli się 20 km dalej).

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-02-28, 20:36   

yolin, dopiero teraz zobaczyłam ze jakiś efekt przyniosła akcja wszystkich ludzi dla których ważne są zwierzęta. Oby tak dalej :-) oby nie potrzeba było pisać do lekarzy, gazet itp po to żeby zapobiec podobnemu zdarzeniu.
www.bezglutenowewege.blogspot.com

Lily 

Wysłany: 2011-02-28, 20:42   

Dzisiejszy reportaż hxxp://uwaga.onet.pl/44668,wideo,242139,zwierzeta_sa_po_to__zeby_szly_na_uboj,zwierzeta_sa_po_to__zeby_szly_na_uboj,reportaz.html

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-02-28, 20:48   

Bardzo dobrze ze w tv to było im wiecej osób to zobaczy tym lepiej.
www.bezglutenowewege.blogspot.com

slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-03-02, 09:27   

Wczoraj w Agrobiznesie na TVP1 mówili o tym, że po zamknięciu targowiska w Bodzentynie, handlarze zdziwieni, tym że targowisko jest nieczynne przenieśli się na inne pobliskie targowisko. Tak jak gdyby nigdy nic :-x
hxxp://tvp.info/agrobiznes/wideo/01032011-1210/3940279

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2011-03-02, 10:08   

no niestety,
warto pamiętać że na tym istniejącym od 16 lat targowisku działają nie rolnicy a przede wszystkim handlarze
dla nich zamknięcie miejsca pracy z dnia na dzień oznaczało by stratę z dnia na dzień źródła utrzymania
nic dziwnego że handlują dalej - tylko na boku.

nawiasem to takie 100% polskie że bagno trwało tyle czasu i dopiero jak ktoś z zewnątrz (z Austrii konkretnie) narobił wstydu naszym eurodupowatym na cały europarlament to się sprawa wyjaśniła w tydzień.

Lily 

Wysłany: 2011-03-02, 11:56   

Handel handlem, ale bestialskie traktowanie to inna bajka - przecież tym krowom krew z rogów ciekła :|

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2011-03-02, 14:36   

zamknięcie zamiast ogarnięcia to idiotyczny pomysł urzędników bez rozumu i wyobraźni
zmienili w coś co można było kontrolować w trudny do kontroli handel pokątny

Odpowiedz do tematu