wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Biscotti
Autor Wiadomość
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-22, 19:57   Biscotti

Udało się! Zrobiłam pyszne, chrupiące, wegańskie biscotti z mąki razowej, bez cukru i bez tłuszczu
Korzystałam z tego przepisu: hxxp://mojewypieki.blox.p...i-i-morela.html
Składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
4 łyżeczki siemienia lnianego
4 łyżki plus ok. pół szklanki wody
3 płaskie łyżki słodu ryżowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
200 g całych, obranych migdałów (ja dałam 100g, ale smaczniejsze będą z większą ilością)
140 g drobno pokrojonych suszonych moreli
Siemię zmieliłam, dodałam 4 łyżki gorącej wody, rozbełtałam widelcem. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, dodałam słód, glut z siemienia, ekstrakt z wanilii. Wyrobiłam ręką (ciasto było dość gęste). Powoli dolewałam wodę, jednocześnie zagniatając, aż do konsystencji, w której ciasto stało się lepkie. Dodałam morele i migdały (wgniotłam w cisto). Zrobiłam 2 wałki, wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (sprawdziłam patyczkiem, czy upieczone). Wyjęłam z piekarnika i poczekałam, aż ciasto ostygnie. Pokroiłam ukośnie na plastry grubości 1 cm i wstawiłam ponownie na 180 stopni na 20 minut (w połowie przełożyłam na drugą stronę). Czas pieczenia zależy od piecyka, piekłam do lekkiego zrumienienia.

Myślę, że ten glut z siemienia zrobiłam za gęsty, dlatego musiałam dodać wodę. Ale i tak się udało
Ostatnio zmieniony przez gosia_w 2011-02-24, 17:17, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2011-02-22, 20:12   

gosia_w, super :-)
Za mną one tez chodzą ale jakoś nie chcialo mi się zabrać za robotę, może dzięki Tobie w końcu się wezmę :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-22, 20:37   

wygooglowałam właśnie fajny artykuł o biscotti hxxp://findarticles.com/p/articles/mi_m0FDE/is_2_24/ai_n13676489/ - jest info, jak najlepiej zastąpić jajka, jakiego tłuszczu użyć, jakiego słodzika, jakiej mąki. Plus jest kilka przepisów z wykorzystaniem różnych składników. Jest też wytrawna wersja :-) Będę z radością eksperymentować :-D
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 13:13   

Tu wstawię zdjęcie :-)
Ostatnio zmieniony przez gosia_w 2011-02-24, 17:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-02-24, 13:21   

gosia_w, czy Ty kochana odklejasz się czasem od piekarnika? :-D

Przepis do wykorzystania w trybie pilnym. Czy to są takie sucharki co mogą leżeć i leżeć w słoju i czekać na zgłodniałą bronkę z kawką?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 13:41   

bronka napisał/a:
gosia_w, czy Ty kochana odklejasz się czasem od piekarnika? :-D

Zrobiłam sobie dzisiaj kuchenny dzień :-D Gotuję i piekę od 10.30 z przerwą na degustację. :mryellow: Jeszcze został mi chleb i pasztet do upieczenia :-D Mój nastrój poszybował w górę ;-)

bronka, nie to inne sucharki. Te bronka zjada naraz do kawki :mryellow: i nic już nie czeka.

[ Dodano: 2011-02-24, 13:42 ]
Zapomniałam dodać, że zgodnie z przepisem z mojewypieki należałoby dać 200 g migdałów przy takiej ilości mąki. Mi się chciało obrać 100g, ale z większą ilością będą jeszcze lepsze.
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-02-24, 13:45   

gosia_w napisał/a:
bronka, nie to inne sucharki. Te bronka zjada naraz do kawki :mryellow: i nic już nie czeka.

:mrgreen: niebezpieczne czyli :lol:

Zazdroszczę kuchennego dnia. Dawno już takiego nie miałam, a szkoda- bo tak jak Ty lubię sobie w kuchni posiedzieć 8-)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 17:15   

Zrobiłam porządki - wstawiłam przepis, z którego upiekłam pyszne biscotti na sam początek, żeby nie trzeba było szukać za długo. Biscotti, które mi nie wyszły (pisałam o nich wcześniej w pierwszym poście i usunęłam swój wpis) robiłam z przepisu hxxp://mniammniamvege.blogspot.com/2011/02/biscotti-z-orzechami-i-zurawinami.html . Może komuś wyjdą, mi wyszły ciężkie, zakalcowate, z mocnym aromatem ciecierzycy.
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 18:56   

gosiu_w, Twój przepis brzmi cudownie....żałuję, że akurat resztkę orzchów i migdałów wrzuciłam do krakersów...biegnę jutro po migdały (i orzechy laskowe, uwielbiam biscotti z laskowymi)...ale na pewno nie będę ich obierać ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 19:17   

pytanie mam: czym zastąpić ekstrakt z wanilii?
i czy wyjdą mi z żytniej razowej?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 19:46   

ifinoe :-D . Podziel się przepisem na krakersy :-)

[b]Katioczka
, ekstrakt z wanilii można zastąpić innym (np. migdałowym), albo ziarenkami wanilii, albo niczym. To taki dodatkowy aromat. Ekstrakt z wanilii robiłam sama z tego przepisu hxxp://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Ekstrakt-z-wanilii.html
Nie wiem, czy żytnia będzie dobra, nie robiłam żadnych wypieków słodkich z samej żytniej.

Jeszcze mi się przypomniało, że podana przeze mnie ilość słodu, to taka, jaka jest odpowiednia dla moich kubków smakowych, odzwyczajonych od cukru. Dla niektórych te biscotti mogą być zbyt wytrawne ;-)
 
 
Mycha 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 167
Skąd: Żory
Wysłany: 2012-01-10, 22:31   

Pozwólcie, że odnowię temat - własnie będę je piekła pierwszy raz :) I mam wobec tego pytanie - czy te ciasteczka nadają się do przechowywania? Czy mogę je upiec kilka dni wcześniej przed podaniem?
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-11, 07:44   

nadają się do długiego przechowywania (3-4 tygodnie praktykowałam) w metalowej puszce lub w słoiku, z tym że najbardziej chrupiące są tuż po upieczeniu
 
 
Mycha 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 15 Paź 2008
Posty: 167
Skąd: Żory
Wysłany: 2012-01-11, 12:19   

Aha, więc myślę, że dwa dni im nie zaszkodzą :) Schowam je hermetycznie, to wilgoci z powietrza tak bardzo nie wciągną :) Dzięki :)

[ Dodano: 2012-01-16, 12:18 ]
Zrobiłam :D Twarde jak suchary są :P Pyszne moczone w SŁODZONEJ herbacie i kawie :D Dodałam 3 łyżki cukru nierafinowanego, bo słodu nie miałam, więc wyszły chyba nieznacznie słodsze niż w przepisie. Dla mnie w sam raz :D Wydaje mi się, że aromat jest w nich istotnym dodatkiem. Nie miałam esencji waniliowej ani żadnej innej, ale miałam rum Stroh, więc dolałam. Nie za dużo, więc nie czuć, a na pewno byłyby lepsze, gdyby było czuć. Teraz są takie niefinezyjne w smaku, bardzo oszczędne. Jak będe miała kasę, to kupię wanilię i zrobię nalew, a potem upiekę jeszcze raz i dam znać :mryellow:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 11