wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpłciowe przedszkole
Autor Wiadomość
Mirka

Wysłany: 2011-02-13, 15:12   

malina napisał/a:
i gdzie te wszystkie krzyże??

hxxp://img717.imageshack.us/i/p1040849g.jpg/]
hxxp://img835.imageshack.us/i/p1040847.jpg/]

Uploaded with hxxp://imageshack.us]ImageShack.us

Niestety rozdzielczość jest za mała, żeby zobaczyć krzyż betonowy na czubku wzgórza nad Mostarem, albo w tle drugiego zdjęcia wieże kościołów.
Jasne, ze jadąc autostradą, ponad 100 km/godz., trzecią ręką krzyży betonowych nie fotografowałam.

Tempeh-Starter napisał/a:
(nie słyszałem wcześniej o tej idei ale już mi się podoba)

Najwyraźniej Siła Wyższa cię strzegła i nie tylko ciebie. Po pierwsze ponieważ z tego co
wiem w Polsce wyłacznie stowarzyszenia " Śląska Strefa Gender" i "Silesia Nostra" uczą przedszkolanki jak równość w przedszkolu wprowadzać.
Po drugie po złotym wieku teorii gender w UE, nastał tam chadek Jose Barroso i starał się, żeby ten temat specjalnej progresji nie podlegał.
Szefową Komisji Praw Kobiet I Równych Szans w Parlamencie Europejskim też na nieszcęście feministek została Anna Zaborska, konserwatystaka i temat ten skanalizowała bardziej na prawa kobiet, niż równość i antydyskryminację. W ostatniej kadencji Parlamentu Europejskiego, państwa z Europy- Wschodniej już na tyle okrzepły w UE, ze ich ostry sprzeciw przeciwko teorii gender zaczął się liczyć.
Jeśli o mnie chodzi, to cieszę się, że konserwatyści, czy też chadecy maja coś do powiedzenia w sprawach, które mnie i moje dzieci mogą dotyczyć i jest mi zupełnie obojetne jak jeden z drugim konserwatysta np. wygląda i z kim sypia.

[ Dodano: 2011-02-13, 18:11 ]
co jest właściwie takiego złego w tej rozwiązłości?

Jakby były jeszcze wątpliwości:
"Moja córka była wczoraj na imprezie walentynkowej w klubie dla nieletniej młodzieży................
Otóż po wejściu do klubu każda dziewczyna może sobie wybrać jedną z trzech świecących bransoletek na rękę: niebieską – to znaczy, że jest zajęta, żółtą – jest wolna, ale najfajniejsza jest czerwona, oznacza, że się szuka partnera na jedną noc. No i wiele dziewczyn wybiera sobie taką czerwoną – a zatem dobrowolnie i otwarcie oznakowuje się informacją: „jestem darmową dziwką”.
W reklamie imprezy jest informacja, że oczywiście będzie bezpiecznie: „Prezerwatywy oczywiście zagoszczą na tej imprezie, no bo jak to tak na walentynki bez zabezpieczenia? W trakcie imprezy, wielki gumowy przyjaciel będzie rozdawał takowe zabezpieczenia, ale oprócz tego, z za DJ`ki, poleci w Was multum prezerwatyw”.
Oczywiście w imprezie chodzi o pieprzenie. Nie jest ono takie zupełnie darmowe, bo wstęp kosztuje 20 zł, ale dziwki są za darmo. No i trzeba też uważać na milicjantów..................

hxxp://gps65.nowyekran.pl/post/2596,darmowy-burdel

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2011-02-13, 18:46   

Jagula napisał/a:
... Podczas rządów profaszystowskich ustaszów pod patronatem kleru katolickiego ( i popularnych w tym rejonie franciszkanów) i z poparciem Watykanu doszło do planowanej, masowej eksterminacji prawosławnych, Żydów, Cyganów i komunistów.

przyznam, że o tym nie słyszałem :(
może dla tego że Kościół Katolicki jako protektor i poplecznik faszyzmu znany jest głównie z działalności papieży (obu) Piusów
no i z Frankistowskiej Hiszpanii
hxxp://nobeliefs.com/nazis.htm

chyba czs zamykać ten temat 8-)

Pączuś 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-02-13, 19:24   

chyba czs zamykać ten temat 8-)

też tak myślę...

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2011-02-13, 19:35   

chyba czs zamykać ten temat

I przenieść, bo też mi "wydarzenie".

Mirka

Wysłany: 2011-02-13, 19:59   

Jagula napisał/a:
doszło do planowanej, masowej eksterminacji prawosławnych, Żydów, Cyganów i komunistów

Ja jednak sądzę, są oczywiście rzeczy prawdziwe w załączonym przez ciebie opracowaniu. Wiele jest jednak spraw wątpliwych, choćby te , które dotyczą arcybiskupa Stepinac'a. Wszystko zależy od tego, przez kogo napisaną historię się czyta.
Z twojej "wstawki":

"Arcybiskup Stepinač, który współpracował z ustaszami, został 13 października 1946 r. skazany na 16 lat ciężkich robót i dodatkowo na 5 lat utraty praw obywatelskich za popieranie ustaszowskiego ludobójstwa i udział w spisku antypaństwowym. Wyszedł na wolność po 5 latach. Następnie został mianowany przez papieża kardynałem. Jan Paweł II, w dwudziestolecie swego pontyfikatu beatyfikował kardynała-faszystę, uczynił z kolaboranta chorwackiego patriotę i męczennika komunistycznego dyktatu. "

z innych źródeł:
""W czasie swej podróży do Chorwacji, mimo protestów niektórych środowisk żydowskich i serbskich, Jan Paweł II ogłosił błogosławionym kard. Alojzije Stepinaca - wybitnego hierarchę Kościoła katolickiego, męczennika za wiarę, przez Chorwatów uważanego za bohatera narodowego.
Na tydzień przed papieską pielgrzymką, prowadzony przez Simona Wiesenthala ośrodek ścigania zbrodni hitlerowskich, wezwał Jana Pawła II do odłożenia na jakiś czas beatyfikacji kard. Stepinaca. W liście do rzecznika Stolicy Apostolskiej dyrektor europejskiego biura ośrodka Shimon Samuels stwierdził, że zapowiedzianą na 3 października uroczystość należałoby odłożyć "do czasu zakończenia wyczerpujących badań nad działalnością Stepinaca w okresie wojny na podstawie pełnego dostępu do archiwów watykańskich". Według Centrum, abp Stepinac miał opowiadać się w czasie wojny za przymusowym nawracaniem Serbów na katolicyzm oraz wspierać profaszystowski rząd chorwacki.
Tymczasem Żydzi chorwaccy poparli beatyfikację kard. Alojzija Stepinaca. W specjalnym oświadczeniu wspólnota żydowska podkreśliła, że kardynał zasługuje na uznanie za to, że "pod rządami ustaszów odważył się ratować Żydów". ..................
Alojzije Stepinac był człowiekiem niezwykłej odwagi, niezłomnej konsekwencji i niezachwianej wiary. Odrzucał nazizm i komunizm, z nieufnością odnosił się do zachodnich demokracji, był nieprzejednanym wrogiem masonerii (w dzienniku pod datą 5 listopada 1940 zapisał: "Jeśli zwyciężą Niemcy, zapanuje okrutny terror i dokona się zagłada małych narodów. Jeśli zwycięży Anglia, przy władzy pozostaną masoni, Żydzi, a zatem królować będą w naszych krajach nieobyczajność i korupcja. Jeśli zwycięży ZSRR, wówczas diabeł zdobędzie włądzę nad światem i piekło"). Z nieukrywaną radością powitał jednak powstanie marionetkowego państwa chorwackiego. W okólniku z 28 kwietnia 1941 roku pisał do duchowieństwa swojej diecezji: "I któż może wziąć nam za złe, że my, pasterze, włączymy się także w narodową radość i uniesienie, zwracając się do Boskiego Majestatu z głębokim wzruszeniem i serdeczną wdzięcznością? (...) Łatwo jest bowiem rozpoznać rękę Boga w dziele Jego".
Szybko jednak przekonał się, że jego radość była przedwczesna. W niedługim czasie po objęciu władzy przez reżim ustaszowski w Chorwacji rozpętał się terror. Początkowo metropolita Zagrzebia sądził, że zbrodnie na Żydach i Serbach dokonują się bez wiedzy władz. 21 lipca 1941 roku pisał do wodza ustaszowskiego państwa Ante Pavelicia: "Przekonany jestem, że dzieje się tak poza Pańską wiedzą". Do wiosny 1942 roku protestował jedynie w listach kierowanych do ówczesnych władz. Od maja tegoż roku zaczął krytykować chorwackie państwo publicznie podczas kazań w zagrzebskiej katedrze. W kazaniu z 14 marca 1943 roku mówił: "Każdy człowiek, bez względu na to, do jakiej rasy czy narodu należy (...) nosi na sobie pieczęć Boga Stworzyciela i ma swoje niezbywalne prawa, których nie może mu samowolnie odebrać czy też ograniczyć żadna ludzka władza".
Niezależnie od podjętej krytyki, chorwacki hierarcha starał się w miarę swoich możliwości prześladowanych bez względu na ich przekonania religijne. Z pomocą Watykanu uratował ponad pół tysiąca Serbów i Żydów z mieszanych małżeństw. Wystarał się o ułaskawienie wielu Chorwatów skazanych z powodów politycznych na karę śmierci. Ukrył w majątkach kościelnych 60 pensjonariuszy żydowskiego domu starców, którzy dzięki temu przeżyli wojnę. Z jego polecenia Caritas zapewniła schronienie ponad tysiącowi serbskich dzieci osieroconych w wyniku ustaszowskich "czystek". Stepinac zaangażował się także w ratowanie życia prześladowanych duchownych prawosławnych, żydowskiego rabina i grupy słoweńskich księży katolickich. Za ratowanie Żydów Instytut Pamięci Yad Vashem w Jerozolimie rozważał możliwość przyznania kardynałowi wyróżnienia "Sprawiedliwy wśród narodów świata".
By ratować zagrożonych, Stepinac zgadzał się na przyjmowanie przez prawosławnych Serbów chrztu katolickiego. Po wojnie postawę tę ostro krytykowali serbscy komuniści, traktując tzw. "przechrzczanie" za jeden z poważniejszych zarzutów pod jego adresem.
Swoim postępowaniem w czasie II wojny światowej arcybiskup Zagrzebia naraził się nie tylko faszystowskiej władzy. Jak pisał w "Le Figaro" w marcu 1946 roku Francois Mauriac, "część prasy katolickiej wypowiedziała mu posłuszeństwo, do tego stopnia, że niektóre instrukcje arcybiskupa musiały ukazywać się w podziemnych ulotkach"."hxxp://www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/hiera.html

Irokezik91 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-02-13, 23:38   

Mirka napisał/a:
Cytat:
Mirka mam pytanie...

Jak publicznie to wal. Jak prywatnie to na pw.

Nudzi Ci się?
Pytam poważnie.

Mirka

Wysłany: 2011-02-14, 07:32   

Irokezik91 napisał/a:
Nudzi Ci się?
Pytam poważnie.

Staram się bardzo, żeby poważnie potraktować twoje pytanie i doceniam to, że tak długo się z nim wstrzymywałaś.
Nudzi mi się mniej więcej w tym samym stopniu co innym biorącym udział w tym forum.
Na pewno wiele typowych dla tego forum tematów zostało już wyczerpanych, a faktycznie nudzi mnie śmiertelnie bleblanie. To przyznaję.
Nie przypominam sobie, żyby w jakimś innym temacie ktoś zadał tak obcesowe pytanie.
Zapewniam cię, ze wiedza, a rownież wymiana poglądów nie gryzą.
Aha, no i możesz zawsze te poważniejsze tematy omijać bokiem.
Nie ma przymusu czytania.
Zawsze mi się wydawało , że jest to forum rodzin wegetariańskich, a nie forum, na którym stricte można rozmawiać wyłącznie o wegetarianiźmie, czy weganiźmie.
Jak sądzisz, czy wege rodziny, czymś jeszcz poza przepisami kulinarnymi i poradami nt koloru i gęstości kupki się interesują?

Irokezik91 

Wysłany: 2011-03-16, 09:19   

To naprawdę musi Ci się nudzić...
Skoro zakładasz kolejne wątki, by znów uskuteczniać "wymianę poglądów", mimo tego że większość ma inne i zupełnie nie zgadzają z twoimi (poglądami), na dodatek obrażasz innych forumowiczów....

Dla mnie jesteś definicją trolla - dziecka neo czy jak tam się nazywacie. I radzę udać się z wizytą do specjalisty.

Teraz zamilknę kierując się zasadą - NIE KARMIĆ TROLLA.

Amen :-P

xy
.

Wysłany: 2011-03-16, 12:45   

Alez WĄT @@ sama siebie podziwiam , że przebrnęłam. Ale jak już to co tam ::D te bezpłciowe przedszkola to proszenie sie o kłopoty.. Pierwszy seksuolog z brzegu, wytłumaczyłby jak trudno jak ułożyć tożsamość płciowa w której cos jest namieszane..

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2011-03-16, 14:53   

Irokezik91 napisał/a:
Dla mnie jesteś definicją trolla - dziecka neo czy jak tam się nazywacie
:?:

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2011-03-16, 15:09   

rosa,
Cytat:
Dziecko neo to osoba, która spamuje fora i strony internetowe, robi celowo lub niechcący ludziom na złośc.

Irokezik91 

Wysłany: 2011-03-16, 15:11   

rosa napisał/a:
Irokezik91 napisał/a:
Dla mnie jesteś definicją trolla - dziecka neo czy jak tam się nazywacie
:?:

hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie ;-)

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2011-03-16, 18:04   

dzięki :-) nie spotkałąm się z tym okresleniem do tej pory

Mirka

Wysłany: 2011-03-23, 10:33   

Irokezik91 napisał/a:
To naprawdę musi Ci się nudzić...

Już myslałam, że ten temat umarł śmiercią naturalną, ale nie.
Irokezik91 jak mantrę zadaje mi to samo, co w innych tematach pytanie.
Irokezik91, ja rozumiem, że Tobie się nudzi, albo masz jakieś niespełnione detektywistyczne pragnienia dopadnięcia kogoś np. trolla.
Ja szanuję twoje pragnienia, ale jeśli nie możesz się powstrzymać, to może dopisz mnie do ignorowanych. Będę Ci zobowiązana.

Jakbyś się jednak postarała, to może by Ci się udalo sensownie i merytorycznie podyskutować na jakiś poważniejszy temat?
Proponuję lżejszy temat np. o zasadach zdrowego wegetariańskiego żywienia, albo przebadanie w literaturze nierozwiązanego praktycznie problemu skutecznego pozbywania się z ziaren glikozydów cyjanogennych.
Wiele tematów "leży odłogiem" i naprawdę szkoda twojej aktywniści na bezrozumne zadawanie mi tego samego pytania.

kliker

Wysłany: 2011-10-13, 09:53   

Mirka napisał/a:

Szwedzkie neofeministki wywalczyły juz ustawę nakazujacą, aby każda bibioteka zawierała równa liczbę książek napisanych przez kobiety i przez mężczyzn.

Sorry za odgrzewanie kotleta, ale czy mógłbym prosić o jakiekolwiek źródło Twojej wiedzy??

maharetefka 

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2011-10-13, 15:20   

kliker, zalozycielka tematu nie uczestniczy juz w zyciu tego forum.

Odpowiedz do tematu