wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi w Japonii
Autor Wiadomość
ag 

Pomogła: 45 razy
Wysłany: 2011-03-17, 08:53   Pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi w Japonii

ze strony PAH:

Ruszyła zbiórka publiczna na rzecz ofiar trzęsienia ziemi w Japonii
wtorek, 15 marca 2011Zgodnie z decyzją nr 48/2011 wydaną przez MSWiA rozpoczynamy zbiórkę publiczną, której celem jest przeznaczenie zebranych środków na pomoc ofiarom trzęsienia ziemi w Japonii.

Nasz cel planujemy zrealizować poprzez:
Tymczasowego schronienia dla poszkodowanej ludności.
•Odbudowę zniszczonych domów, przydomowych gospodarstw rolnych i budynków użyteczności publicznej.
•Oczyszczanie, dystrybucję, przechowywanie oraz badania jakości wody.
•Budowę lub remont obiektów wodno-kanalizacyjnych.
•Zabezpieczenie podstawowych przedmiotów niezbędnych do życia, innych niż żywność tj. odzież, pościel, artykuły gospodarstwa domowego i artykuły higieniczne.
Możesz pomóc nam wpłacając dowolną kwotę na konto bankowe 75 1060 0076 0000 3310 0018 7258 do dnia 15 kwietnia 2011 r.

ze strony Ambasady Japonii:
Wpłaty na rzecz poszkodowanych w trzęsieniu ziemi w regionie Tohoku

Wpłatami na rzecz poszkodowanych w trzęsieniu ziemi, jakie nawiedziło region Tohoku w dniu 11 marca zajmują się poniższe instytucje:

1. Wpłaty w Polsce
a) Wpłaty za pośrednictwem Ambasady Japonii

Prosimy o wpłaty na poniższy rachunek. Mogą Państwo dokonać przelewu z rachunku bankowego lub na poczcie. Bezpośrednie wpłaty w gotówce przyjmujemy także w Dziale Konsularnym Ambasady oraz w Wydziale informacji i Kultury (Al. Ujazdowskie 51). Otrzymane wpłaty zostaną zebrane i przekazane Japońskiemu Czerwonemu Krzyżowi.

Account name : Ambasada Japonii – Pomoc
Account owner's address: ul. Szwoleżerów 8, 00-464 Warszawa
Account number: 22 2210 0009 0000 0000 0010 3956
Bank name: Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Polska) S.A.
Bank SWIFT code: BOTKPLPW

Uprzejmie prosimy o wpisanie w tytule przelewu imienia, nazwiska i adresu.

b) Wpłaty za pośrednictwem Polskiego Czerwonego Krzyża (tel. 22 326 13 82, www.pck.pl)

2. Wpłaty bezpośrednio do Japonii

a) Wpłaty przeznaczone na bezpośrednią pomoc finansową dla poszkodowanych (Japoński Czerwony Krzyż przekaże wpłaty komitetom samorządowym ds. podziału pomocy finansowej, które z kolei wypłacą je poszkodowanym).
Jeżeli potrzebują Państwo potwierdzenia wpłaty, proszę wpisać tę informację w tytule przelewu.

Name of Bank: Sumitomo Mitsui Banking Corporation
Name of Branch: Ginza
Account No.: 8047670 (Ordinary Account)
SWIFT Code: SMBC JP JT
Payee Name: The Japanese Red Cross Society
Payee Address: 1-1-3 Shiba-Daimon Minato-ku, Tokyo JAPAN

b) Wpłaty przeznaczone na wsparcie działań ratunkowych Japońskiego Czerwonego Krzyża
Jeżeli potrzebują Państwo potwierdzenia wpłaty, proszę wpisać tę informację w tytule przelewu.

Name of Bank: Sumitomo Mitsui Banking Corporation
Name of Branch: Ginza
Account No.: 8047705 (Ordinary Account)
SWIFT Code: SMBC JP JT
Payee Name: The Japanese Red Cross Society
Payee Address: 1-1-3 Shiba-Daimon Minato-ku, Tokyo JAPAN

Prowizję od przelewu na wszystkie powyższe konta pokrywa wpłacający.

Serdecznie dziękujemy wszystkim Państwu na okazane wyrazy współczucia i wsparcie.

an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2011-03-18, 03:22   

Jestem wrażliwa na nieszczęscia innych, naprawde bardzo to przeżywam, ale ...
czasami pewne zachowania wyglądają wręcz karykaturalnie :roll:

(odrazu poproszę, żeby nie pisać, że jesli ktos nie chce pomóc, to żeby "nie przeszkadzał" czy cos w tym rodzaju)

Czytałam komentarze na wp i z wieloma sie przynajmniej po części zgadzam np
hxxp://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,oid,30661482,sort,1,title,I-Ty-mozesz-pomoc-ofiarom-trzesienia-w-Japonii,wid,13217401,opinie.html]hxxp://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,oid,30661482,sort,1,title,I-Ty-mozesz-pomoc-ofiarom-trzesienia-w-Japonii,wid,13217401,opinie.html
hxxp://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,oid,30659624,sort,1,title,I-Ty-mozesz-pomoc-ofiarom-trzesienia-w-Japonii,wid,13217401,opinie.html :->
hxxp://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,oid,30691935,title,I-Ty-mozesz-pomoc-ofiarom-trzesienia-w-Japonii,wid,13217401,opinie.html
Cytat:
My mielismy być "drugą Japonią". A wyszło to co wyszło. Bieda z nędzą. I my mamy pomagać najbardziej rozwiniętemu państwu świata ?. W naszej nedzy ? !
ja wiem, że chodzi o gest, ale ten gest zrozumiałabym gdyby chodziło o kraj porównywalny do Polski lub biedniejszy, taki gest wobec Japonii podobnie jak by to było np wobec USA uważam za krępujący (no jakie pieniądze my biedna zadłużona POLSKA możemy zaoferować najbogatszym krajom?? ...)
Jestem za tym, żeby pomagać, ale nie oczekując wsparcia finansowego od biedniejszych dla bogatszych.
A jak pomagać? - poza specjalistami, ekipami na miejscu, może można np przyjąć pokrzywdzonych /osierocone dzieci ?
(dygresja - przypomniało mi sie własnie, że oglądałam kiedys film o polskich sierotach wojennych /powojennych w Japonii - wzruszający hxxp://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1217339 )

Mirka

Wysłany: 2011-03-18, 10:07   

an napisał/a:
czasami pewne zachowania wyglądają wręcz karykaturalnie

Albo są objawem arogancji, jak wpis naszego prezydenta do księgi kondolencyjnej o tym, że "...łączymy się w bulu i w nadzieji..."
Taki wpis nie jest zwykła formalnością. Jest przekazaniem w godnych słowach tego, co czuje nasz Naród w obliczu wielkiej tragedii jakiej doświadczyli Japończycy.
Do tego się trzeba przygotować.
To co się wydarzyło jest przykre i żenujące.
Ciekawi mnie czy ci, co głosowali na pana Komorowskiego odczuwają bul głowy.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-03-18, 11:04   

A ja właśnie chciałam dorzucić coś drobnego, bo strasznie im współczuję, ale na stronie PCK nic konkretnego nie znalazłam, a te zagraniczne konta mi nie pasują, bo prowizja jest ogromna...
Chyba że
ag napisał/a:
Account name : Ambasada Japonii – Pomoc
Account owner's address: ul. Szwoleżerów 8, 00-464 Warszawa
Account number: 22 2210 0009 0000 0000 0010 3956
Bank name: Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Polska) S.A.
Bank SWIFT code: BOTKPLPW

to jest polskie konto? Chyba nie...]
Szkoda że nie ma jakiejś akcji sms-owej.
PAH też zbiera, tylko trzeba 50 zł od razu wpłacić minimum.

[ Dodano: 2011-03-18, 11:06 ]
Cytat:
ja wiem, że chodzi o gest, ale ten gest zrozumiałabym gdyby chodziło o kraj porównywalny do Polski lub biedniejszy, taki gest wobec Japonii podobnie jak by to było np wobec USA uważam za krępujący (no jakie pieniądze my biedna zadłużona POLSKA możemy zaoferować najbogatszym krajom?? ...)

A ja myślę, że ogrom tragedii zwykłych ludzi jest nie do oszacowania i nie warto tego mierzyć taką miarą.

Zresztą, na powodzian dalej niektóre organizacje zbierają, oni też latami nie będą mogli wrócić do normalnego życia, więc jak ktoś nie chce pomagać Japończykom, to może wspomóc polskich powodzian.

W końcu wpłaciłam na konto PAH
hxxp://wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/629704.html

ag 

Pomogła: 45 razy
Wysłany: 2011-03-18, 19:37   

an napisał/a:
no jakie pieniądze my biedna zadłużona POLSKA możemy zaoferować najbogatszym krajom??

to są dwie odrębne kwestie - pomoc rządowa i indywidualne gesty solidarności z całego świata w odpowiedzi na ogrom tragedii, jaki dotknął Japonię. Skala tego kataklizmu jest przerażająca po prostu, nawet dla tak rozwiniętej gospodarki jak japońska (dodatkowo potężnie zadłużonej).

Mirka

Wysłany: 2011-03-20, 09:22   

Pytanie jakie pojawiło się na hxxp://answers.yahoo.com/question/index?qid=20110314001158AAjBZyZ

"....Dlaczego tak wiele znanych, na pierwszy rzut oka ze sobą niezwiązanych, osób znalazło się w Indiach na kilka dni przed trzęsieniem ziemi w Japonii? Są wśród nich tacy, jak: rodziny Rohschildów, Rockefellerów, Bushów, Barracka Obamy, Warren Buffett, Bill Gates, Secretarz Obrony USA, Robert Gates, Sarah Palin, Oprah Winfrey, Tom Cruise, Tiger Woods, ... Czy ktoś zna przyczynę tego nagłego zainteresowania Indiami?... Czy o czymś wiedzą ? Czego się obawiają? Czyżby wiedzieli, że będą następne ataki HAARP i trzęsienia ziemi?..."

Ciekawa wypowiedż Benjamina Fulforda rzecznika grupy White Dragon Society:

hxxp://ekranizacja.nowyekran.pl/post/7336,dosc-tego-wezwanie-do-zlozenia-broni-przez-zbrodniarzy-nwo

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2011-03-20, 11:23   

Cytat:
Członkowie tej grupy to różne organizacje, w tym Bilderberg, CFR i różne grupy rycerskie. Najwyżej postawieni wśród nich to grupa George'a Busha Snr, Henry Kissinger, David Rockefeller, J. Rockefeller, papież, Prince Charles,...Jest dużo więcej członków tej grupy.
:shock:
i krasnoludki i kosmici pewno też :->
Cytat:
Wiemy kim są i gdzie ich szukać. Mamy poparcie dużej grupy związanej z wywiadem, w tym azjatyckich tajnych towarzystw, Triads i Nayakuza (?), CIA, NASA, Pentagon, brytyjskie MI6, KGB, FSE, członków japońskiego establiszmentu.
taaaa 8-)
cytaty z

hxxp://ekranizacja.nowyekran.pl/post/7336,dosc-tego-wezwanie-do-zlozenia-broni-przez-zbrodniarzy-nwo]hxxp://ekranizacja.nowyekran.pl/post/7336,dosc-tego-wezwanie-do-zlozenia-broni-przez-zbrodniarzy-nwo

przepraszam,że dałam się sprowokować do OT w tym wątku ;-)

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-03-30, 21:44   

Cytat:
List od dr Masuro Emato

Do wszystkich ludzi na całym świecie,
Proszę wysłać swoje modlitwy miłości i wdzięczności do wody w elektrowni atomowej w Fukushima,
Japonia.

Przez ogromne trzęsienia ziemi (wielkości 9) i niewyobrażalnie wielkie tsunami, zginęło ponad
10.000 osób, i nadal ginie … nawet teraz … Od katastrofy minęło 16 dni. Najgorsze jest to, że woda
w reaktorach Fukushima zaczęła przeciekać, i zanieczyszcza morze, powietrze i cząsteczki wody na
otaczających je terenach.

Ludzka mądrość nie była w stanie zrobić wiele, aby rozwiązać ten problem, tylko stara się ochłodzić
materiały promieniotwórcze w reaktorach.

Czy naprawdę nic innego nie można zrobić?

Myślę, że można. Podczas ponad dwudziestoletnich badań Hado, pomiaru i technologii wody,
fotografując kryształy wody, byłem świadkiem, że woda może po otrzymaniu czystej wibracji
człowieka zmienić swoją strukturę za pomocą modlitwy i to nie ważne, jak daleko ta woda jest.

Formuła Energi Alberta Einsteina E = MC2 naprawdę oznacza, że zużycie energii = liczba osób i
świadomości ludzi.

Teraz jest czas, aby zrozumieć prawdziwe znaczenie tego faktu. Weź udział w ceremonii modlitwy,
jako współobywateli planety Ziemia. Proszę wszystkich ludzi, nie tylko w Japonii, ale na całym
świecie, by pomogli nam znaleźć wyjście z kryzysu planety!
Procedura modlitwy jest następująca:
Dzień i godzina:
31 marca 2011 (czwartek)
12:00 w każdej strefie czasowej

Proszę powiedzieć następujące zdanie:
„Wodo z Fukushima,

Przykro nam, że tak cierpisz.

Wybacz nam. Dziękujemy, kochamy cię „.

Proszę powiedzieć te słowa na głos lub w myślach. Można je powtórzyć trzy razy, trzymając swoje
ręce w pozycji modlitwy.

Dziękuję bardzo z całego serca.

Z miłością i wdzięcznością,

Masaru Emoto

Wysłannik wody

hxxp://emotopeaceproject.blogspot.com/

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-03-30, 21:45   

O, pan Emoto, ten od ślicznych kryształków... hxxp://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/duch/maseruemoto.html

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-31, 09:39   

slaw_mir ubiegłeś mnie , ;-) ale co tam ;-) :-)
Lily napisał/a:
O, pan Emoto, ten od ślicznych kryształków...

Emato we własnej osobie :-)
i jeszcze to hxxp://ezoter.pl/artykul,981,Do-wszystkich-ludzi-na-ca%C5%82ym-%C5%9Bwiecie.aspx
PAMIĘTAJCIE !
jeśli chcecie ,możecie ... :-)

Odpowiedz do tematu