wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wzdety brzuszek!!
Autor Wiadomość
joniczka 

Wysłany: 2011-03-19, 22:26   wzdety brzuszek!!

od jakiegos czasu (moze pare miesiecy:/) moj antos(prawie 15miesiecy) ma wzdety brzuszek, taki jak u dzieci z afryki.
nie zwracalam na to zbytniej uwagi bo myslalam ze to taka jego uroda, ale od jakiegos czasu jakos mi on sie nie podoba. bylam u 'starej lekary' ale ona powiedziala ze to przez to ze nie je miesa(oczywiscie) no i teraz mam watpliwosci:(
czy ktos z was mial podobny problem...mieszkamy w uk wiec podejscie tu do jakiegokolwiek zmartwienia mamy jest kwitowane: niech duzo pije/daj mu paracetamol/ tak sie zdarze! wiec zadna to pomoc!!
moje przypuszczenia to ze moze bialaka je za duzo-w co watpie, lub ze moze czegos mu brakuje.
podzielcie sie prosze jakimis pomyslami!
dzieki weronika

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2011-03-20, 07:40   

joniczka, mój 16-sto miesięczny synek też ma taki wydęty brzuszek, co więcej, od zawsze ma go również (już teraz stopniowo coraz mniej) Nat (ponad 4,5roku). Taki objaw może być jednym z wielu wskazujących na niedobór witaminy D. Ale nie musi tak wcale być. Do drugiego-trzeciego roku życia dzieci często mają poprostu taką budowę - tak twierdzi nasza pediatra.
Z Natanem byłam kilka miesięcy temu u dobrego ortopedy. obejrzał go dokładnie, ale jego uwagę zwróciło jedynie płaskostopie i krzywe kolanka. W brzuszku nie widział nic nieprawidłowego. A gdy zapytałam o lekko odstające łopatki, śmiał się, że chyba nie widziałam dzieci z odstającymi łopatkami, wygladajacymi jak małe motylki, jak to określił...
Jeśli bardzo się niepokoisz może znajdziesz właśnie ortopedę jakiegoś, który obejrzy małego i oceni sytuację. Możesz też zbadać poziom witaminy D, choć może się okazać, że to zbędne kłucie malucha...

[ Dodano: 2011-03-20, 07:42 ]
Niedobory witaminy D prowadzą do krzywicy, ale pojawiają się wtedy też różne inne objawy, możesz poczytać o tym w necie.

joniczka 

Wysłany: 2011-03-20, 12:21   

bylam u ortopedy z nim bo sie okazalo ze ma szpotowate nozki, doktor jednak nie zwrocila uwagi na brzuszek...powiedziala jednak zeby dawac mu witamine d pare razy w tygodniu. daje mu wiec moze sie cos zmieni. dla mnie antos wyglada normalnie ale jak ktos zaczyna zwracac ci uwage na takie rzeczy zaczynasz myslec za duzo..;]
dziekuje bardzo za odpowiedz!

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2011-03-20, 14:21   

Dzieci często mają taką urodę. Czy ma problemy z układem pokarmowym? Zawsze możesz podać probiotyk.

joniczka 

Wysłany: 2011-03-20, 18:12   

i probiotyki tez bierze wiec zobaczymy..:)
dzieki

ulaaa 

Wysłany: 2011-03-27, 09:03   

Wiesz, ja bym sprawdziła kupę na obecność candidy i pasożytów.

Odpowiedz do tematu