wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
białko w diecie mamy karmiącej
Autor Wiadomość
Naatalia

Wysłany: 2011-04-16, 16:54   białko w diecie mamy karmiącej

witajcie!
w innym poście pisałam, że w szpitalu straszyli, że jako wegetarianka nie dostarczę dziecku białka w mleku, takiego jak jest w mięsie.
nie jem też ryb
z czego uzyskujecie białko?
ja w ciąży jadłam dużo roslin strączkowych itp.
ale teraz boję się, żeby dziecku nie narobić szkody- bo to warzywa wzdymające.

proszę pomóżcie
i jeszcze odnośnie kwasów omega 3- z czego uzysjkujecie? z oleju lnianego?

seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2011-04-16, 18:01   

Naatalio, myślę, że możesz jeść amarantus, quinoa (płucz przed gotowaniem), brązowy ryż z groszkiem, czerwoną soczewicę (wypłukaną i dobrze ugotowaną, wiadomo;)), słonecznik (to chyba uczula jako ostatnie wśród pestek, jeśli w ogóle), pestki dyni... Nie jestem pewna, czy nerkowce (orzechy, czytaj, keszu ;-) ) nie uczulają...
Jeszcze się zastanowię, poszukam, bo teraz, na szybko, niewiele mi przychodzi na myśl;)

Omega 3- tak, olej lniany :-)

[ Dodano: 2011-04-16, 19:11 ]
... a, jeszcze karob :-) i jaglanka, np. w połączeniu z quinoa ;-)

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2011-04-16, 18:33   

Naatalia napisał/a:
z czego uzyskujecie białko?

ze zbóż, warzyw (nie tylko strączkowych, każde warzywo zawiera białko), nasion, migdałów,
dla nie wegan jest jeszcze opcja jajek,

Naatalia, zapewniam Cie, że pokarm matki ma wszystko to co dziecku potrzebne, jeśli jesz często różnorodne produkty (niekoniecznie wysokobiałkowe), nie jadasz smieci typu chipsy, słodycze, napoje słodzone, gazowane, produkty wysoko przetworzone to Twoje mleko będzie pełnowartościowe.
Masz zapasy zgromadzone w czasie ciąży, to z nich organizm czerpie w razie jakiś braków żywieniowych.

an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2011-04-16, 19:01   

dżo napisał/a:
Naatalia, zapewniam Cie, że pokarm matki ma wszystko to co dziecku potrzebne, jeśli jesz często różnorodne produkty (niekoniecznie wysokobiałkowe), nie jadasz smieci typu chipsy, słodycze, napoje słodzone, gazowane, produkty wysoko przetworzone [...]
Dodałabym jeszcze białe pieczywo, a zwłaszcza jeśli dużo tego pieczywa i ciast/eczek
dżo napisał/a:
to Twoje mleko będzie pełnowartościowe.
Masz zapasy zgromadzone w czasie ciąży, to z nich organizm czerpie w razie jakiś braków żywieniowych.
Trzeba jednak dostarczać źródeł witamin B12, a zimową porą także wit.D, oraz kwasy tłuszczowe omega-3 o których wspomniano wyżej (może być świeżo mielone siemię lniane, a zamiennie dobrej jakości surowy olej rzepakowy). Każde źródło może się wyczerpać jeśli się z niego tylko eksploatuje. :->

seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2011-04-16, 20:32   

Za dżo, an- no, pewnie, że tak :-D
- i pamiętaj o owocach, z [w miarę możliwości] pewnego źródła, choć o tej porze roku jest o nie trudno :-/ - mimo, że mają niewiele białka, to jest ono w pełni przyswajalne (pisała o tym też Maria Grodecka), poza tym woda, witaminy i mikroelementy :-)
(ja, kiedy karmiłam, żarłam codziennie prawie kilogram jabłek plus inne owoce- one musiały być, po prostu, to było dla mnie oczywiste, że to jest niezastąpiony budulec mojego mleka i choćby się waliło, paliło, jabłka muszą być :-D :-> ]:-> :-D :-D )

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2011-04-17, 13:44   

Naatalia, tu dobry artykuł o karmieniu piersią składzie mleka i wpływie różnych czynników na ten sklad:
hxxp://www.mama.wortale.net/86-Zywienie-kobiety-podczas-karmienia-piersia.html

Odpowiedz do tematu