wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wegetarianskie manowce-dziwny tekst na forum z.- Irena Maruń
Autor Wiadomość
priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2011-05-17, 12:10   

Agnieszka napisał/a:
sądzę, że osoby związane z RŚK najlepiej wytłumaczą o czosnku, cebuli i grzybach.
no to ja po krótce: wg Wed wszystko w tym świecie znajduje się pod wpływem trzech sił: dobroci, pasji i ignorancji. W tym również pożywienie. Dla rozwoju duchowego zaleca się spożywanie jedynie żywności przynależnej sile dobroci. A cebula, czosnek i grzyby klasyfikowane są jako te, znajdujące się pod wpływem ignorancji. Tyle. Z tym, że nie ma to akurat nic wspólnego z zasadami zdrowego żywienia w powszechnym rozumieniu tego pojęcia i nie wiem dlaczego ta pani odwołuje się do tej zasady w swoim artykule. W Indiach generalnie używa się sporo cebuli i czosnku, tylko niektóre grupy ludzi i w niektórych rejonach unikają ich.

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2011-05-17, 12:37   

priya napisał/a:
nie wiem dlaczego ta pani odwołuje się do tej zasady w swoim artykule. W Indiach generalnie używa się sporo cebuli i czosnku, tylko niektóre grupy ludzi i w niektórych rejonach unikają ich.

myślę, że "ta pani" po prostu usłyszała, iż cebula + czosnek + grzyby są tamasowe, a to, co tamasowe jest "beee" i tak po prostu twierdzi. Stwierdzenie, iż grzyby wywołują w nas pamięć zjedzonego mięsa.. :shock: zaskakujące.
Głównie jedzenia pokarmów rajasowych i tamasowych unikali swami, jogini, ogólnie - osoby na ścieżce duchowej, aby nie pobudzać żądz :-) w swoim ciele, w tym oczywiście chodzi o potrzeby seksualne, gdyż cebula i czosnek wspaniale regenerują spermę!! (Sprawdzone!!)

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-05-17, 12:38   

priya, dziękuje za wyjasnieniem. Brakowało mi własnie tego :-)
www.bezglutenowewege.blogspot.com

spaceage 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-05-18, 09:50   

Nie, ta pani nie ma obrazoburczych poglądów tylko wykazuje ignorancję i wykorzystuje pewne fakty jak jej jest wygodniej (chociaż wiadomo że nie ona pierwsza i nie jedyna). Przykro to pisać. Nie odniosę się do poruszanych wcześniej w temacie wątków ale do samych kwestii z artykułu - co do wapnia i magnezu chyba nie odrobiła lekcji z fizjologii - wapń i magnez odpowiedzialne są za skurcze mięśni. Ani bez wapnia ani bez magnezu gospodarka elektrolitowa nie będzie w porządku. W jednym miejscu tylko podaje o zrównoważonej suplementacji. A tak sama myśl o magnezie wydaje się być śmiertelna w skutkach.

edysqa - ja nigdy nie miałam anemii i przez większą część życia miałam poziom erytrocytów jak i hemoglobiony na znacznie za wysokim poziomie, jednak nie na tyle by leczyć ale zaskakujące jednak prawie jak u Eero Mäntyranta. Tutaj nie do końca dieta ma znaczenia (chociaż wiadomo że ma) ale też indywidualne zdolności wchłaniania i/lub produkcji krwinek i hemoglobiny. I nie wiem co ma do tego cebula ;) .

Dzięki wszystkim za ciekawe uwagi :) .

edysqa 

Wysłany: 2011-05-18, 10:05   

spaceage, tez tak myśle :-)

A co do moich wyników, wydaje mi się ze chyba "ten typ tak ma", odkąd pamietam miałam podobne wartości żelaza i hemoglobiny. Może mam jakiś problem z wchlanianiem.

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2011-05-18, 10:23   

wiedza najgorszej możliwej jakości czyli pseudowiedza
mix wiedzy podręcznikowej, googlowej z własnymi "przemyśleniami" i zasłyszanymi wątkami, mieszanka medycyny konwencjonalnej, niekonwencjonalnej i ludowej
brrr ;-)

edysqa 

Wysłany: 2011-05-18, 11:56   

No i własnie ten tekst został umieszczony w informacjach o wegetarianizmie i miał przekazywac wiedzę zainteresowanym :-/

xy
.

Wysłany: 2011-06-08, 16:37   

Oj przeczytałam..Z tym kupowaniem krowy i cedzeniem przez brudną pieluchę z obornikiem to pojechała na maksa.. Dochodzę do wniosku ze uczulona jestem na takie bzdury @@ Z grzybami też.. I z cebula/czosnkiem.. I w ogóle:D

Odpowiedz do tematu