wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Badanie ogólne moczu - wyniki
Autor Wiadomość
Pączuś 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-05-24, 16:19   Badanie ogólne moczu - wyniki

Robiłam ostatnio badanie ogólne moczu i krwi, dziś odebrałam wyniki, o ile z krwią wszystko ok, w badaniu moczu wyszło niezbyt dobrze. Przepiszę te parametry, które nie są w normie:

- ciężar właściwy 1006 g/L norma 1010-1030
- bakterie 98 wpw norma 0-24
- erytrocyty 3 wpw norma 0-2
- leukocyty 39 wpw norma 0-5

Jak widać różnice, szczególnie w przypadku leukocytów są dość spore :/ Może ktoś na to spojrzeć całościowo? Z tego co czytałam w necie to jakieś zapalenie dróg moczowych albo kłopoty z nerkami :/
Jutro idę jeszcze raz zrobić badanie ogólne, żeby potwierdzić te wyniki i będę robić posiew moczu.
Macie jakieś sugestie, rady??

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-05-24, 18:13   

Pączuś, niższy ciężar właściwy pewnie wynika z tego, ze dużo pijesz, odstępstwo jest minimalne. Co do reszty, wygląda na infekcję - odczuwasz jakieś dolegliwości? Pieczenie, częste wizyty w WC itd.? Jeśli nie, to być może po prostu niedokładnie się umyłaś. Trzeba się dokładnie podmyć i pobrać mocz ze środkowego strumienia do jałowego pojemnika, no i brać poprawkę na laboratorium - mogli zbyt długo zwlekać z badaniem i kilka niewinnych bakterii zdążyło się rozmnożyć. Reasumując - badanie bym powtórzyła. Białka nie ma, to jest plus :)
Z łagodnych środków leczniczych mogę polecić Urosept i żurawinę (w tabletkach i soki).

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2011-05-24, 18:27   

Zgodzę się lily. Dodatkowo jeśli odczuwasz pieczenie możesz zastosowac do mycia korę dębu i nagietek.

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2011-05-24, 19:34   

Leukocyty raczej nie biorą się z niedokładnego umycia/niewłaściwego pobrania próbki. Z tego mogłyby się wziąć raczej bakterie, ale nie leukocyty.

Urosept i żurawinę też polecam :-)

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

atta 

Wysłany: 2011-05-25, 07:49   

można też spróbować powtórzyć ogólną analizę w innym laboratorium. z moich doświadczeń wynika (spore są, ostatnio mocno mnie męczyły choroby pęcherza), że różnice między laboratoriami są olbrzymie. warto się zorientować, które w Twoim mieście ma najlepszą opinię/wiarygodność wśród lekarzy. jeśli odczuwasz dolegliwości, to posiew konieczny, a jeśli nie, to może faktycznie wystarczy powtórzyć na razie badanie ogólne. zdrowia!

Pączuś 

Wysłany: 2011-05-27, 20:14   

Dziewczyny dziękuję za odzew, zrobiłam badanie jeszcze raz i okazało się, że to laboratorium nawaliło, tylko wynik z ciężarem moczu się powtórzył, cała reszta w normie :)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-05-27, 21:56   

Pączuś napisał/a:
zrobiłam badanie jeszcze raz i okazało się, że to laboratorium nawaliło, tylko wynik z ciężarem moczu się powtórzył, cała reszta w normie :)
No i super, dobrze, że powtórzyłaś :)

Pączuś 

Wysłany: 2011-05-28, 12:20   

Lily też się cieszę, bo trochę się zmartwiłam, tym bardziej, ze nie miałam żadnych objawów, które by na jakieś problemy wskazywały.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2011-05-28, 17:53   

Najważniejsze, że wszystko dobrze. Bywało, że robiłam powtórki badań zwłaszcza jak za bardzo wysoko czy nisko.

Odpowiedz do tematu