wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
mleko ryżowe dla alergika
Autor Wiadomość
domisar

Wysłany: 2011-05-24, 09:14   mleko ryżowe dla alergika

Witam.
Jestem tu nowa. Mam 9 miesięczne dziecko z alergią pokarmową. Córeczka pije Nutramigen, który moim zdaniem jej nie służy. Stoczyłam batalię już z niejednym lekarzem, ale wszyscy są głusi na moje argumenty i twierdzą, że to najlepsze mleko dla alergików... Eh, długa historia. Wkurzyłam się i postanowiłam wyłączyć mleko z menu mojego dziecka. Problem w tym, że dziecko lubi mleko (szczególnie przed snem i w nocy), no i niewiele je. Więc postanowiłam zastąpić je mlekiem ryżowym. Ale boje się, że będzie głodna, albo co gorsze niedożywiona. Bo wraz z tym pseudo mlekiem zabiorę jej pół tablicy Mendelejewa i witaminy. Dzieciatko mleczko ryżowe (robione domowym sposobem) już zaakceptowało bez problemu i szamie ;-) Także Nutra wykluczone. Ale co dalej... Chciałabym poradzić się Was w jaki sposób suplementować to mleko. Przydało by się wzbogacić je o wapń i jakieś witaminy. Jak to robicie? Będę wdzięczna za wszelką pomoc i rady.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-05-25, 18:28   

Witaj.
Może napisz, co mała je poza mlekiem? O wapń, jeśli ma już dość bogate menu, niekoniecznie musisz się martwić, natomiast warto na pewno suplementować witaminę B12 i pewnie D. Na co córeczka jest uczulona poza mlekiem?

domisar

Wysłany: 2011-05-26, 07:03   

Dziecko je:
kaszę jaglaną, gryczaną, ryż, ziemniaki, dynię, brokuł, kalafior, buraki, fasolkę, kalarepę, jabłka, jagody, olej lniany
Dużo tego nie ma. Do 6go miesiąca była wyłącznie na piersi. Potem dostała Nutramigen 1 i dopiero zaczęłam rozszerzanie diety. Problem był w tym, że Nutramigen 1 jej nie służył (suche lakierowane policzki, rzadkie śluzowate kupy), a przy próbie przejścia na 2 dostała wysypki. Wtedy podałam jej też marchewkę - obie rzeczy poszły w odstawkę. Także nie wiem na co jest jeszcze uczulona. Na bank na Nutra 2. No i może ta marchewka - sprawdzę niebawem. W każdym razie nietolerancja Nutramigenu to główny powód dla którego zdecydowałam się wykluczyć to "mleko" z diety dziecka, bo mam dość użerania się z lekarzami, którzy twierdzą, że to niemożliwe by najlepsze mleko dla alergików uczulało...
Trochę boję się tego co robię. Bo mam wrażenie, że ten wywar z gotowanego ryżu to jest takie oszukiwanie głodu. 120ml wystarcza jej na godzinę i potem znów marudzi, bo chce jej się jeść. W sumie wypija około 0,5 litra na dobę, także sporo. Ehhh, w ogóle jakoś czuję się niepewnie. Do tej pory mleko było jej głównym pożywieniem. Oprócz jadła śniadanko - około 100g kaszy lub ryżu oraz obiad - porcja około 200g. A teraz jestem zmuszona jakoś zapełnić jej tą lukę po mleku. Więc doszło drugie danie obiadowe okolo 200g. Nie wiem czy dla dziecka ważącego 8,5kg 0,5kg stałych pokarmów na dobę to nie za dużo...

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-05-26, 18:06   

domisar, napisz może w tym wątku hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=427820#427820 , ja wiele nie pomogę, bo nie mam doświadczenia w żywieniu niemowląt, jedynie jakąś tam ogólną wiedzę. Wiem, że dziewczyny niektóre dawały mleko migdałowe. Zauważyłam, że na razie nie wprowadzałaś glutenu. A siemię lniane, mielone pestki dyni?
Jeśli Nutramigen dziecku nie służy, to ja się nie dziwię, że go odstawiłaś, tez bym tak zrobiła. Wszystko może uczulać, nawet "najlepsze mleko dla alergików".

Wiola hajda

Wysłany: 2011-06-30, 08:36   

Domisar, ja mojemu synowi wogóle nie podawałam mleka. Gotowałam zmielony brązowy ryż na wodzie, jak był malutki to mieszałam to z własnym mlekiem, ale w wieku 9 miesięcy to już dolewałam mleka sojowego i ryżowego, no i ryż był tylko trochę rozdrobniony blenderem albo widelcem :) Oczywiście kaszki były już wtedy z dodatkami owoców, dżemów,

Poli 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2011-07-02, 22:06   

Domisar, a nie myslalas o przyrządzaniu mleka migdalowego ? bogate w wapn, a najlepiej mieszanke migdalowego z sezamem ?

Moj roczny syn ogolenie nie pil mleka samego dodatkowego, tylko robilam mu juz kaszki ;-)

Odpowiedz do tematu