wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Amarantus i proso
Autor Wiadomość
echobike 

Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 6
Wysłany: 2010-11-28, 15:43   Amarantus i proso

Witam.

Nie wiem czy to odpowiedni dział, w każdym razie zapytam tutaj.

Czy ktoś wie w jaki sposób można przygotować amarantus i proso?

Jakiś czas temu zakupiłem coś takiego i nie wiem co z tym teraz zrobić. :D W Internecie jak dotąd nie udało mi się znaleźć żadnego sposobu przygotowania.

Dodam jeszcze, że zarówno proso jak i amarantus są niezmielone.

Jak to przygotować? Czy można np. zmielić w młynku jak siemię lniane i dodawać np. do jogurtu? Czy może lepiej gotować jak kaszę?

Czekam na pomoc. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2010-11-28, 16:56   

echobike: poszperaj w kulinariach masa tam przepisów z użyciem jaglanej (prosa) choćby pasztet z pestek dyni wg Ani D
co do amarantusa zerknij np.: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=675

i oczywiście zawsze można zmielić na mąkę (z mąki jaglanej nawet jest na forum przepis na zakwas do domowego chleba)
 
 
echobike 

Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 6
Wysłany: 2010-11-28, 19:05   

Dzięki wielkie. Co do prosa to mi nie chodzi o kaszę jaglaną, tylko o proso nieprzetworzone w żaden sposób. Po prostu normalne ziarenka.

Przeczytałem cały temat o amarantusie, ale nikt nie napisał ile powinno się go gotować? Lepiej gotować czy zmielić (chodzi mi o zachowanie wartości odżywczych)?
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-28, 20:35   

ja gotuję wg przepisu z opakowania (z pominięciem mleka ;)
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-06-08, 17:57   

Amarantus jak zmielisz, to będziesz miał mąkę, którą można dodać do np. naleśników, ale zmieszaj ją z jakąś inną mąką glutenową. Ja amarantus dodaje do zup tak jedną łyżkę jako dodatek. Oczywiście pisze tu o ziarnach, a nie o popingu, który mozna dodawać do jogurtu.
Proso można też zmielić albo ugotować i zrobić przeróżne dania, podobne jak się robi z jaglanką, tylko ja nie robiłabym na słodko.
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-06-09, 11:18   

echobike, naturalne proso ( nie w postaci kaszy jaglanej) jest jak dla mnie niejadalne :roll: łuski staja w gardle. Bądź ostrożny ;-)

Amarantus ugotuj sobie do owsianki/ jaglanki/ płatków innych albo sam.
 
 
Didier 

Dołączyła: 24 Sty 2011
Posty: 146
Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-06-09, 11:28   

hej, co do prosa nie wypowiem się, ja mam na opakowaniu amarantusa przepis: amarantus mleko rodzynki zagotowac smacznego ;-)
 
 
krzysztof

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 259
Wysłany: 2011-06-21, 09:37   Re: Amarantus i proso

WITAJ :-o

echobike napisał/a:
Witam.
...
Czy ktoś wie w jaki sposób można przygotować amarantus i proso?
...


Proso możesz wykorzystać do kiełkowania.
Zerknij na :
KIEŁKOWANIE: PRZEGLĄD WSTĘPNY
hxxp://www.surawka.republika.pl/K3.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 8