margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-07-18, 18:13 PASZTET Z CIECIERZYCY
|
|
|
bardzo smaczny pasztet książki Wiosna według Pięciu Przemian. Dania wegetariańskie
hxxp://www.escapemagazine.pl/369704-wiosna-wedlug-pieciu-przemian
PASZTET Z CIECIERZYCY
Składniki
- dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy z 2 szklankami płynu, który pozostał z
gotowania
- mąka z ciecierzycy do zagęszczenia (lub kukurydziana)
- 3 łyżki tahiny
- 3 łyżki świeżo zmielonego i uprażonego sezamu
- siemię lniane do posypania
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 cm startego imbiru
- sól do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką dość gęstą mase, jeśli
jest za rzadka zagęszczamy mąką z ciecierzycy (kukurydziana), jeśli jest za
gęsta dodajemy odrobinę wrzątku. Masę przekładamy do natłuszczonej
formy obsypanej kaszą kukurydzianą, posypujemy siemieniem lnianym i
pieczemy około 40 minut w temp. 180st. Po wystygnięciu pasztet jest
sztywny. Wspaniale smakuje z kiełkami lucerny |
|