|
" CHROŃMY POLSKIE PSZCZOŁY " |
| Autor |
Wiadomość |
magdagmara
magdagmara
|
Wysłany: 2011-07-21, 20:55 " CHROŃMY POLSKIE PSZCZOŁY "
|
|
|
Zapraszam do wydarzenia "Chrońmy polskie pszczoły "
hxxp://www.facebook.com/event.php?eid=183295031733658
Akcja dotyczy ochronie pszczół które giną przez GMO, między innymi.
Sprawa dotknęła też GMO gdyż jest to temat pokrewny, zwłaszcza że wkrótce głosowanie.
Bierzmy udział we wszystkich możliwych wydarzeniach które maja wpływ na naszą żywność.
Każdy z nas ma prawo wyboru.
pszczola.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4519 raz(y) 12,79 KB |
pszczola.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4519 raz(y) 12,79 KB |
|
_________________ MagdaK |
|
|
|
 |
slaw_mir
młody tata

Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2011 Posty: 247 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2011-07-24, 20:30
|
|
|
Faktycznie pszczoły giną na całym świecie min. przez agrochemię i gmo.
..a to na zdjeciu to trzmiel nie pszczoła ale one pewnie też giną, bo są bardzo wrażliwe na środki chemiczne stosowane w rolnictwie. |
_________________ "[...] by jak najlepiej wykorzystać energię człowieka i przyrody do rozwijania dobrego, a nie zwalczania złego." |
|
|
|
 |
magdagmara
magdagmara
|
Wysłany: 2011-07-24, 20:59
|
|
|
Wiem, wiem, że trzmiel ale w sumie to jedna rodzina zapylająca |
_________________ MagdaK |
|
|
|
 |
kamma
Magellan

Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-07-25, 11:38
|
|
|
Powiem szczerze, od kilku lat wiosna wywołuje we mnie dreszcz zgrozy. Gdy kwitną drzewa owocowe, cisza wokół nich aż piszczy. To najlepiej rzuca się w oczy, bo pamiętam jeszcze sprzed kilku lat, że wokół drzewek brzęczały chmary pszczół.
Każdy z nas może zrobić coś dla pszczół. Oprócz tego, że giną z powodu zanieczyszczenia środowiska, (być może) fal radiowych i GMO, pszczoły coraz częściej trafiają w niegościnne środowisko. Mam na myśli pedantycznie utrzymane trawniki bez kwiatów, ale za to z okazałymi iglakami. Dajmy kwitnąć kwiatom. Pszczoły tego potrzebują. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-07-25, 11:49
|
|
|
| Oglądałam kiedyś taki film na temat ginięcia pszczół i właśnie okazało się, że nie ma jednego powodu - pewnie wszystko po trochu się na to składa. Pamiętacie taki fajny filmik na Animal Planet o takim dziadku, który hoduje pszczoły - to takie króciótkie filmiki coś jakby reklamy, często leciały. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
slaw_mir
młody tata

|
Wysłany: 2011-07-26, 18:48
|
|
|
Zapylacze giną, o ile widać to na pszczołach - bo nie wracają do ula, to trzmiele i inne giną anonimowo. Nie ma problemu bo go nie widać... |
_________________ "[...] by jak najlepiej wykorzystać energię człowieka i przyrody do rozwijania dobrego, a nie zwalczania złego." |
|
|
|
 |
maharetefka

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-08-14, 13:30
|
|
|
hxxp://wyborcza.pl/eko/1,114812,9815210,Po_co_nam_pszczoly_,,ga.html
"Albert Einstein powiedział, że gdyby znikły wszystkie pszczoły, ludzkość nie przetrwałaby czterech lat... "
|
_________________ go vegan!
 |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-08-14, 15:19
|
|
|
| temat mi bliski. Przez aurę wiele roślin nie nektaruje. Ostatnio szłam przez pole w mojej okolicy zamieszkania i wiele martwych leżało. U mnie nie bloki, na komary nie pryskają a jednak coś było przyczyną umarcia. |
|
|
|
 |
maharetefka

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-08-15, 08:20
|
|
|
| zatrwazajacy jest stopien degradacji srodowiska naturalnego. tu, w uk, baarrdzo zadkim zjawiskiem sa laki. ziemia jest na tyle droga, ze wszedzie sie cos buduje lub uprawia. wszechobecne sa tez wystrzyzone trawniki... na prawde, nie wiem, co bedzie za 20 lat, jesli ludzie nie zaczna przyrody chronic. a poki co, ekolodzy traktowani sa jak hmmm, banda trendy swiruskow, ktorym to przejdzie z wiekiem badz zmiana mody. pszczol jest tu imho malo, malo jest rowniez innych gatunkow owadow... |
_________________ go vegan!
 |
|
|
|
 |
slaw_mir
młody tata

|
Wysłany: 2011-10-25, 19:19
|
|
|
Bruksela przelicza pszczoły na euro
hxxp://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/362551,puls-biznesu-pszczeli-alarm-w-brukseli.html |
|
|
|
 |
|
|