wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
na kulinarny ratunek
Autor Wiadomość
Ptaszka

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 144
Wysłany: 2011-08-02, 10:36   na kulinarny ratunek

czeka mnie ugoszczenie obiadem rodziców lubego. Obiad musi być duży, najlepiej zupa, sałatka, danie główne i deser, wszystko utrzymane w jednym klimacie.
Wydarzenie to mocno stresujące, bo przecież na wegetarianizmie głodzę ich synka

myślałam o kremie groszkowym z prażonymi pistacjami, pierożkach szpinakowych, sałatce z miętą i pomaraczami oraz kremie mokka, ale czekam na propozycje.

Najlepiej, żebym wszystko mogła przygotować dzień wcześniej.
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2011-08-02, 12:39   

to masz wyzwanie :mryellow:

a może na drugie zrób coś bardziej treściwego.. nie każdy też lubi szpinak ;-)
coś, co można przygotować wcześniej i tylko dokończyć drugiego dnia..

ja bym zrobiła lasagne.. farsz warzywny.. (pieczarki, cukinia, marchewka, papryka, pomidory, cebulka, czosnek) farsz robisz dzień wcześniej, wszystkie warzywa na patelni dusisz i dodajesz przecier pomidorowy na koniec i trochę śmietany jak jadasz..
na drugi dzień pieczesz z makaronem wcześniej podgotowanym, zamiast żółtego sera możesz dać tofu wędzone na wierzch i polać przecierem - takim z kartonika najlepiej :-)
_________________
wariatka!
 
 
izziland 
Benmama

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 19 Cze 2011
Posty: 46
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-08-02, 13:25   

Ptaszka szalonaś:) Co za menu. Mniam!!!
Ja zazwyczaj robię naleśniki z farszem ruskim. Zero fantazji, ale są smaczne i sycące i każdy je lubi, ale to danie dla lacto-ovo.
Ostatnio Ewa Wachowicz robiła wariację naleśnikową.
Szpinak na czosnku plus feta poddusić, zawinąć naleśniczki i zapiec w beszamelu. Dla wege pominąć beszamel i zastąpić fetkę np dobrze przyprawionym tofu.
Robiłaś może kotlety soczewicowe? Podgotować ziarno z suszoną włoszczyzną, zmiksować, zagęścić ( ja płatkami kukurydzianymi) uformować, usmażyć.
Boszsz, głodnam już.
_________________
hxxp://izziland-izziland.blogspot.com/
Ostatnio zmieniony przez izziland 2011-08-06, 14:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-08-02, 13:35   

Efektowne są papryki, patisony, cukinie itp. faszerowane i zapiekane. Ładne, a jak dasz sycący farsz, to wszyscy pękają z przejedzenia. Teraz na to sezon.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
sunny 
don't worry


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 02 Mar 2011
Posty: 891
Skąd: Poznań/Plewiska
Wysłany: 2011-08-02, 14:22   

Też właśnie pomyślałam o lasagne, u mojego małża na urodzinach się sprawdziło - mam dość fajny przepis na farsz z cukiniami i bakłażanem, mogę podesłać.
Robiłam też kiedyś bardzo smaczne placuszki z ciecierzycy i brązowego ryżu z kolendrą, myślę, że do sałatki też świetnie by pasowały, można je podać z dipem jogurtowym.
Ale tak na marginesie, to Twoje menu bardzo apetycznie brzmi!

Placuszki nadają się do ogrzania, na drugi dzień, bo często robię ich więcej. Przepis oczywiście mogę podesłać.
Kiedyś na rodzinne spotkanie robiłam też spanakopita - w formie "lasagne", a nie pierożków. Farsz z fety+szpinaku. Generalnie było smaczne, ale jakoś nie opanowałam opiekania ciasta filo i ono trochę psuło efekt. Pewnie można by tez zrobić coś podobnego na zwykłym francuskim.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-08-02, 16:15   

Ptaszka: zaśliniłam się czytając Twoją propozycję menu
ale może uwzględnij:
-kubki smakowe gości (czy lubią szpinak czyli jakie potrawy i składniki rodzina akceptuje i lubi, obwarowania dietowe jeśli są....)
-pogodę (jak będzie gorąco może lepiej sprawdzi się chłodnik zamiast zupy na ciepło)
-jeśli preferują tradycyjnośc kulinarną może wariantem będą ziemniaki, kotlety (można boczniaki, sojowe czy z płatków jęczmiennych by Euri) + surówka (z młodej kapusty; miks sałat z dodatkami; z ogórków kiszonych i żywych z cebulką i koperkiem; kiszonej kapusty....)
-swoje "żelazne" produkcje kulinarne
-sezonowe produkty np. kurki (sos), cukinię/kabaczki (leczo)
-zadbaj o kolory, nakrycie stołu (oczami także jemy :-) )
-sałatka ma byc przystawką? Zawsze można tradycyjną jarzynową. Fajną potrawę jadłam w wykonaniu Rosy (makaron = duże muszelki faszerowane tofu z przyprawami i ziołami ale można zrobic z innego serka)

Patent z faszerowanymi warzywami fajny. U nas komunijnie sprawdziły się pieczarki faszerowane (zerknij również w dział kulinarny i specjalne okazje oraz na blogi kulinarne forumowiczek).
A jeśli goście lubią tłusto może warto wykonac smarowidło smalcowe by Iw a do tego grzybki, ogórki kiszone, pieczywo

Deserowo bym wykonała wariant: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5202 albo kuleczki kokosowe Ani D (oba można przygotowac wcześniej)

Może warto przenieśc temat do działu kulinarnego i specjalnych okazji.
 
 
Ptaszka

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 144
Wysłany: 2011-08-03, 10:42   

generalnie oni wychowani na jedzeniu stołówkowym- pani mama przynosiła jedzenie ze szkoły. Jedyne problemy jakie mam to problemy żołądkowe pani mamy , nie je też pieczonych warzyw , czosnku, kasz i tłustych rzeczy. Ciężko mi powiedzieć, czego może jeszcze nie lubić, bo też jej doświadczenia kulinarne były raczej ubogie.
Pan tata jest bardziej ciekawy kulinarnie , ale obiad przecież nie może składać się z samych ciekawostek kulinarnych

sunny: sama myslałam o cieście filo, ostatnio robiłam takie pierożki z makaronem ryżowym, pieczarkami, pekinką, marchewką , brokułem i orientalnymi przyprawami.
I tak po prawdzie, wszyscy zadowoleni byli z farszu, tylko to ciasto przeszkadzało. Z piekarnika za suche, ze smażenia za tłuste...i w ogóle takie kiepskie w smaku


ja myslałam, żeby zamknąć się w obrębie jednej kuchni, właśnie włoskiej , japońskiej, może indyjskiej. Zrobić taką tematyczną ucztę i właśnie jedzeniem inspirować dekoracje na stole i zastawę.
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2011-08-03, 11:17   

Ptaszka, jak stołówa to klopsy z soczewicy w pomidorowym sosie, smakują jak mięcho. Mogę dać przepis jakby co.
A jeśli nie, to zapiekanka z bakłażana - też służę, jest rewelacyjna.
A poza tym jest sezon na kurki.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Ptaszka

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 144
Wysłany: 2011-08-03, 11:30   

to ja chcę i poproszę przepis na te klopsy. Wypróbuję dzisiaj albo jutro, nawet jeśli nieprzyjęciowe to mój chłopok wszystkie gotowane klopsy bardzo lubi
 
 
sunny 
don't worry


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 02 Mar 2011
Posty: 891
Skąd: Poznań/Plewiska
Wysłany: 2011-08-03, 11:33   

Ptaszka napisał/a:

I tak po prawdzie, wszyscy zadowoleni byli z farszu, tylko to ciasto przeszkadzało. Z piekarnika za suche, ze smażenia za tłuste...i w ogóle takie kiepskie w smaku


Właśnie, mam to samo odczucie, co do filo. A w greckiej knajpie w nas w P-niu takie smaczne :roll: nie wiem, jak to dobrze przyrządzić.

Z takich bardziej tradycyjnych rzeczy, to u mnie sprawdzały się też kotlety z soczewicy, wg przepisu z książki M. Mrozowskiej, z marchewką i porem wewnątrz.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-08-03, 11:37   

Ptaszka, bardzo podoba mi się Twoje menu. Interesujące i niebanalne.
Ja bym rzuciła puree, 3 surówki i boczniaki, bo takich rarytasów by pewnie nie ruszyli :-P
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-08-03, 13:24   

Jeśli chcesz we włoskich klimatach, to może będzie pomocne:
Przystawki: takie muszelki makaronowe (conchiglioni) z farszem (tofu lub ser z ziołami). Innym wariantem mogą być grzanki + sałatka z rukolą ( ocet balsamiczny, oliwa, mozzarella, oliwki, pomidory, listki bazylii) lub miks sałat z różnymi dodatkami, ziołami i oliwą. Fajny przepis na focaccia podawała Alcia może zaintryguje: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=9874&highlight=focaccia
Zupa: proponowany krem groszkowy, minestrone, krem z ciecierzycy albo peperonata (pepero bym podała z grzankami czyli jako przystawkę raczej conchiglioni żeby nie powtarzać grzanek chyba, że rodzina wyjątkowo lubi).
Danie obiadowe: pierożkami z różnymi nadzieniami (raczej bym robiła z klasycznego ciasta), lasagna, risotto, makaron z jakimś sosem (oczywiście wybór zależy od decyzji, jakie będą wcześniej serwowane potrawy). W kuchni włoskiej pojawia się gnocchi (coś jak nasze kopytka, które można serwować z masłem, parmezanem lub sosem i tu mi pasują kurki)
Deser: lody, Twoje propozycje lub Tiramisu

Nie wiem czy potrawy mają być wege czy vegan więc taki mix wyszedł ale z większością można poeksperymentować i przerobić.

Jeśli zdecydujesz się na inny rejon kulinarny sporo przepisów jest na forum, zwłaszcza z kuchni indyjskiej.
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2011-08-03, 13:55   

Ptaszka, wrzuciłam tu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=444961#444961
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
squamish 

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 10 Kwi 2010
Posty: 2159
Skąd: Calisia city
Wysłany: 2011-08-03, 14:46   

Smażona cukinia czy też kabaczek (akurat sezon!)ostatnio smakuje mojej rodzinie troche przypomina smak ryby (tak twierdzą).Leczo z cukini można dorzucić patisona ,pomidory,pieczarki ,papryke ,podsmażyć seitana.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
Do sprzedania/oddania hxxps://picasaweb.google.com/lh/myphotos
 
 
Ptaszka

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 144
Wysłany: 2011-08-07, 22:16   

uff...obiad się bardzo udał i to duży luz mieć to całe kłopotanie się z głowy.
Dzięki dziewczyny za wszystkie sugestie, ostatecznie do menu dorobiłam jeszcze pomidorowych kotletów. Wszyscy bardzo się objedli i chyba ich kulinarnie zjednałam :)
 
 
olgasza 
królowa życia


Pomogła: 124 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3140
Wysłany: 2011-08-07, 22:49   

Ptaszka, super :-)
_________________
hxxp://ekostyl.blogspot.com/
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-08-10, 19:13   

Ptaszka: fajnie :-D
przedstaw menu szczegółowe i ewentualne modyfikacje, bo z pewnością dla innych na podobne okazje będzie inspiracją
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,72 sekundy. Zapytań do SQL: 11