wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Etylowanilina???
Autor Wiadomość
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2011-08-04, 13:55   Etylowanilina???

szukam i sie dogrzebac nie moge, nawet na wikipedii nie ma - co to jest Etylowanilina? Wie ktoś może?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2011-08-04, 14:02   

Etylowanilina, burbonal, substancja aromatyczna, 2-3-krotnie silniejsza od waniliny. Etylowanilina jest substancją syntetyczną w postaci białego drobnokrystalicznego proszku rozpuszczalnego w alkoholu i gorącej wodzie.

Etylowanilinę stosuje się głównie w przemyśle spożywczym i cukierniczym.
_________________
wariatka!
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-08-04, 14:07   

i robi sie z nią cukier wanilinowy ]:->
 
 
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2011-08-04, 14:12   

no ok, ale z czego sie ja robi :)

dociekam bo mi gdzies mignelo 'wszy' w necie....
_________________
hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-08-04, 14:21   

z ropy pewnie :evil:
Popatrzę w mądrej książce-jak będzie dam Ci znać

[ Dodano: 2011-08-04, 15:23 ]
edit: enzymatycznie i mikrobiologicznie

Potrzebujesz silnych szczegółów?

Cytat:
1.Sposób wytwarzania waniliny, znamienny tym, że
a) namnaża się w odpowiedniej pożywce bakterię należącą do rodzaju Streptomyces uzyskując
bulion fermentacyjny,
b) do bulionu fermentacyjnego dodaje się substrat stanowiący kwas ferulowy w stężeniu
od około 5 gL-1 do około 40 gL-1 uzyskując wanilinę jako główny produkt reakcji biotransformacji
kwasu ferulowego, oddziela się biomasę od bulionu fermentacyjnego i
c) ekstrahuje się z bulionu fermentacyjnego wanilinę i jeżeli to pożądane, półprodukt stanowiący
gwajakol.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-04, 15:51   

bronka :roll:
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-08-04, 16:01   

co?
 
 
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2011-08-04, 16:29   

rewlka, dzieki

znaczy sie chemia ;) ))
znaczy sie inspiracja by zrobic cukier waniliowy... wpisuje do listy zakupow sloik a'la wek i 2laski vanilli i brazowy cukier

dzieki kobialki!
_________________
hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-08-04, 16:51   

lamialuna, myślę, że jak się postarasz to dostaniesz cukier waniliowy prawdziwy, ale od pomysłu domowego nie odwodzę Cię absolutnie :-D
 
 
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2011-08-04, 16:55   

bronka napisał/a:
lamialuna, myślę, że jak się postarasz to dostaniesz cukier waniliowy prawdziwy, ale od pomysłu domowego nie odwodzę Cię absolutnie :-D


:)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-04, 18:50   

bronka, chodziło mi o to, że dramatyczny ten skład.
 
 
izziland 
Benmama

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 19 Cze 2011
Posty: 46
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-08-04, 23:04   

Jak zerkniecie na produkt Oetkera to stoi tam, że jest to cukier wanilinowy. Kiedyś kupiłam cukier waniliowy boszsz, ale nie pomnę firmy. Zachwycona procesem produkcyjnym postaram się szybko odszukać ów cukier. Lubimy piec babeczki.
_________________
hxxp://izziland-izziland.blogspot.com/
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-08-05, 14:08   

gosia_w napisał/a:
bronka, chodziło mi o to, że dramatyczny ten skład.

gosia to tylko wstęp :lol:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 7